Casa de licitații Artmark organizează marți, 27 martie 2018, de la ora 19.30, la Athenee Palace, o licitație cu peste o sută de obiecte de artă printre care se numără și un tablou semnat de Nicolae Grigorescu. Este vorba despre "Casa de la Câmpina", așa cum arăta ea atunci când marele pictor locuia aici cu chirie. Tabloul are o valoare estimată între 50.000 și 80.000 euro. Licitația face parte din seria celor organizate pentru repatrierea unor opere de artă care au luat drumul străinătății cu mulți ani în urmă.
Tabloul “Casa de la Câmpina” este în ulei pe pânză, are dimensiunile 44,5 x 90 cm, este semnat în stânga jos „Grigorescu”. A făcut parte din colecţia privată a diplomatului Viorel Tilea (1896-1972), fostul secretar particular al lui Iuliu Maniu și fost ambasador al României la Londra în perioada interbelică. Viorel Tilea, stabilit în Marea Britanie și apoi în Australia, a achiziționat multe tablouri importante, de-a lungul timpului, iar acum moștenitorii săi vând o parte dintre ele.
Pictorul Nicolae Grigorescu s-a stabilit la Câmpina în jurul anului 1890, locuind o perioadă în casa înfățișată în tablou. Apoi și-a cumpărat un teren pe care a construit o casă din lemn, prima cameră ridicată fiind atelierul de pictură. Din păcate, casa a ars într-un incediu în 1918, în timpul ocupației germane. A fost reconstruită în anul 1954 și este cea pe care noi o numim astăzi Casa Memorială “Nicolae Grigorescu” sau Muzeul Memorial “Nicolae Grigorescu”.
Tabloul scos la licitaţie este realizat între anii 1894-1901, fiind una dintre cele trei-patru variante cunoscute ale casei în care a locuit pictorul înainte de a-și construi casa din lemn. Opera de faţă este cea mai mare ca dimensiuni şi surprinde construcţia în perspectiva cea mai generoasă, oferind o privire de ansamblu a întregii curţi.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.