Prima gară a Câmpinei a fost construită în anul 1879, atunci când a fost dată în folosință calea ferată Ploiești - Predeal. Era situată la câțiva metri mai la nord, unde acum se află un corp administrativ, în vecinătatea turnului de apă. Pe locul actualei gări își avea biroul inginerul Anghel Saligny, pe atunci șeful Serviciului Lucrări Noi din cadrul Direcției Generale a Căilor Ferate Române.
În 1879, a trecut prin Gara Câmpina prima locomotivă cu aburi, iar primul tren cu locomotivă electrică a trecut la 16 februarie 1969. Astăzi, gara se află pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Câmpina. Ultima reabilitare a tronsonului de cale ferată Câmpina - Predeal, cu tot cu gările aferente, a avut lor în perioada 2005-2010, cu fonduri europene.
(Fotografiile vechi ne-au fost puse la dispoziție de Șerban Băleanu, căruia îi mulțumim)
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și: Câmpina, România 100. Lacul Curiacul, ieri și astăzi
Câmpina, România 100. Casa lui Nicolae Grigorescu, Muzeul Memorial de astăzi
Câmpina, România 100. Vila Gheorghiu de ieri, "Casa cu lei" de astăzi
Magazinele Pretty și Just Pretty din Câmpina au un numitor comun - calitatea incontestabilă a produselor.
E vară, e vremea grătarului... Așa că mulți amatori de astfel de modalități de petrecere a timpului liber sunt în căutarea de ustensile, dar și de suveniruri atât pentru ”Ea”, cât și pentru ”El”, care pot fi asociate acestei distracții. Și ce poate fi mai potrivit pentru o aniversare la grătar decât un cadou cu această tematică!
Cristina Miruna Rânceanu avea doar 21 de ani.
În Câmpina se derulează proiectul ”Calificat pentru viitor”, care presupune inclusiv stagii de practică pentru elevi la agenți economici implicați în derularea acestui proiect.