CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Refacerea laparoscopică a rupturilor peretelui abdominal, un procedeu care se aplică acum și la SanConfind

- Sănătate -

Refacerea laparoscopică a rupturilor peretelui abdominal, un procedeu care se aplică acum și la SanConfind

La Secția de chirurgie a Spitalului SanConfind se operează laparoscopic așa-numitele eventrații, adică rupturi ale peretelui abdominal. Doctorul Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale, unul dintre cei mai buni chirurgi bucureșteni care colaborează cu spitalul din Poiana Câmpina, a realizat mai multe operații laparoscopice de refacere a peretelui abdominal, act medical care se impune atunci când are loc ruperea straturilor peretelui abdominal la nivelul cicatricei postoperatorii sau imediat lânga aceasta. Afecțiunea respectivă poartă numele de eventrație și reprezintă ieșirea viscerelor din cavitatea abdominală, din cauza slăbirii musculaturii locale, provocată fie de o intervenție chirurgicală, fie de un traumatism. Subliniem faptul că astfel de operații au fost făcute pentru prima dată la SanConfind, însă doctorul Sebastian Grădinaru are la activ multe astfel de intervenții chirurgicale, pe care le-a reușit la București, în decursul activității sale profesionale.

Eventrația sau hernia incizională
Eventrația (denumită și hernia incizională) este o afecțiune care se manifestă prin aparitia unor proeminențe (umflături) la nivelul cicatricilor postoperatorii, ca urmare a deteriorării peretelui abdominal în zonele amintite, din cauza mai multor factori dintre care mai frecvenți sunt: efortul fizic postoperator imediat, o tuse puternică, suturi necorespunzătoare, constipații etc. Așadar, în mod riguros vorbind, eventrația poate fi considerată tot o hernie, doar că ea apare la nivelul cicatricelor postoperatorii. Eventrația face parte din seria herniilor, alături de cele inghinale, ombilicale ș.a. Hernia, ca definiție generică, este o umflătură formată prin ieșirea anormală a unui țesut sau a unui organ din spațiul pe care, în mod normal, ar trebui să-l ocupe. Cele mai frecvente hernii apar în abdomen, în zonele slabe ale peretelui abdominal, prin penetrarea unor orificii (de exemplu, orificiul ombilical). 
Stadiile eventrației
În evoluția ei, eventrația are trei stadii: stadiul necomplicat, de multe ori asimptomatic, caracterizat doar prin prezența unei deformări la nivelul cicatricei postoperatorii; stadiul încarcerat, caracterizat prin apariția unor dureri; stadiul strangulat – atunci când apar dureri foarte mari, vărsături, absența tranzitului intestinal, complicații care necesită rezolvarea lor urgentă prin intervenții chirurgicale. În primele două stadii, intervenția poate fi efectuată și laparoscopic, dacă este de dimensiuni mici și medii. Spre deosebire de operația clasică, în care se fac incizii la nivelul vechilor cicatrice, urmate la final de montarea unei plase, operația laparoscopică permite efectuarea mai multor incizii noi pe interiorul peretelui abdominal, deci nu peste vechile cicatrici, incizii prin care se va efectua disecția sacului herniar și introducerea pe interiorul cavității abdominale a unei plase speciale. 
Laparoscopia – o soluție chirurgicală fără multe sângerări
Doctorul Sebastian Grădinaru ne oferă câteva amănunte despre herniile și eventrațiile pe care le-a realizat laparoscopic la SanConfind: ”Herniile sunt rezolvate adesea prin operații clasice, care nu sunt prea complicate. Dar poate ar fi bine ca și cititorii acestei rubrici să știe că la SanConfind se rezolvă hernia și prin procedee laparoscopice, care sunt soluții chirurgicale mai elegante, fără sângerări, fără complicații și cu durate minime de spitalizare. La Poiana Câmpina, am operat deja laparoscopic mai multe hernii inghinale și ombilicale. După un timp, la unii pacienți operați, din cauza efortului sau a altor cauze, peretele abdominal se rupe. Pentru a nu mai fi operați clasic a doua oară, adică pentru a nu mai suporta tăieturi peste tăieturi, pacienții respectivi trebuie să fie operați laparoscopic. Aceste intervenții laparoscopice nu sunt operații simple, chiar dacă nu sunt nici foarte complexe. Ele necesită multă răbdare, dar și o tehnică avansată pe care nu o poți dobândi decât după o practică îndelungată. Nu se operează organe din interiorul cavității peritonale, deci intervențiile laparoscopice de acest tip nu sunt foarte riscante. Dar chiar și așa, lucrând la nivelul peretelui abdominal interior, chirurgul trebuie să dea dovadă de migală și de o tehnică deosebită, ce necesită mult antrenament. Refacerea defectelor peretelui abdominal implică niște proceduri noi. Reperele anatomice sunt complet diferite față de operația deschisă. Rezolvarea laparoscopică a unor eventrații reprezintă un procedeu care nu s-a mai aplicat până acum la SanConfind.”


19 May 2021 21:21 5341 vizualizari


Comentarii






673 vizualizari 04 Jun 2025 16:44 Medicul Vlad Postelnicu de la SanConfind, despre bolile ORL și condițiile pentru operația de amigdale sau polipi

Medicul Vlad Postelnicu de la SanConfind, despre bolile ORL și condițiile pentru operația de amigdale sau polipi

Primăvara tocmai s-a încheiat, însă câteva boli specifice sezonului, printre care gripa, laringita, sinuzita, continuă să mai pună la încercare o parte a populației.

citeste mai mult
1169 vizualizari 16 Apr 2025 07:09 Spitalul SanConfind Poiana Câmpina - 10 ani de existență

Spitalul SanConfind Poiana Câmpina - 10 ani de existență

La 16 aprilie 2015, la Poiana Câmpina se deschidea Spitalul SanConfind. A fost inaugurată atunci Baza de Tratament și Recuperare Medicală, prima structură funcțională a acestei unități care a devenit ulterior cel mai mare spital privat din județul Prahova.

citeste mai mult
1231 vizualizari 19 Dec 2024 21:14 Operație în premieră la SanConfind - rezecția unei tumori renale de 3 kg

Operație în premieră la SanConfind - rezecția unei tumori renale de 3 kg

Conferențiar universitar doctor Sebastian Grădinaru, un medic strălucit și profund devotat meseriei sale, a reușit o nouă premieră pentru chirurgia de la Spitalul SanConfind - rezecția unei tumori de rinichi. Operația reprezintă un succes deplin.

citeste mai mult
2611 vizualizari 12 Dec 2024 20:07 O radiografie a activității Spitalului Municipal Câmpina în anul 2024

O radiografie a activității Spitalului Municipal Câmpina în anul 2024

Despre Spitalul Municipal Câmpina se discută mult... E foarte simplu să stai pe margine și să vorbești, să-ți manifești nemulțumirea. Sigur, sunt multe probleme, sunt puncte nevralgice, sunt așteptări... Am încercat o radiografie a activității acestei unități medicale așa cum s-a văzut din postura șefilor mai multor secții, a asistentului șef, precum și a directorului medical Călin Tiu.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV