CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Amintiri de Crăciun din copilăria... AMALIEI SURUCEANU

- Social -

Amintiri de Crăciun din copilăria... AMALIEI SURUCEANU

Luna decembrie, sărbători de iarnă, brad, cadouri. Crăciunul. Dar decembrie poate fi și luna amintirilor frumoase din copilărie, din adolescență. Luna unor amintiri de neprețuit. De aceea, am lansat această provocare unor persoane dragi din Câmpina, persoane deosebite, din domenii diferite, să ne povestească amintiri dragi de Crăciun. Astăzi, AMALIA SURUCEANU, artist plastic.

Sărbătorile de iarnă ale copilăriei mele înseamnă zăpadă scârțăind sub pași, săniuș și foc de lemne în sobele din casă, arome de cozonaci calzi, portocale și ceai de tei… Mult-așteptată era vacanța de iarnă, pentru că atunci aveam toată ziua la dispoziție să mergem cu sania pe deal (dealul Muscel), nu-mi amintesc să nu fi avut zăpadă, îmi aduc aminte că ajungeam acasă cu hainele “scoarță” de înghețate ce erau, cu țurțuri atârnând de pantaloni, astfel încât ziceam că pot sta singuri “în picioare”! Ce mult mă bucuram apoi de ceaiul de tei fierbine și de felia de pâine neagră unsă cu marmeladă sau, pur și simplu, presărată cu zahăr…
Urmau seri liniștite, în care citeam “Povești nemuritoare”, “1001 de nopți” sau, mai apoi, romanele lui Mihail Drumeș și Mihail Sebastian, în căldura focului de lemne. Totdeauna pregătirile de Crăciun le făceau bunicii mei, cu chipuri blânde și vorba șugubeață, având grijă să nu lipsească nimic de pe masă, din brad și de sub brad.
Tăierea porcului era ritualul care precedea sărbătorile de iarnă și era un adevărat eveniment, însă, prin ochii mei de copil de atunci, cel mai așteptat era șoriciul. Privind înapoi, realizez că bucuria era datorată faptului că toată familia era împreună la masă, la “pomana porcului”, era cumva certitudinea unui trai asigurat pentru o perioadă de timp. Urmau apoi pregătirile cârnaților, șuncilor, tobei și a celorlalte preparate, astfel încât în Ajunul Crăciunului totul să fie gata. Pentru acestea toate, bunica mea era bucătarul șef. Însă, în ziua de Ajun, bunicul meu era cel care frământa cozonacii, îi așeza în forme și îi cocea, totdeauna erau atât de pufoși și gustoși; nu rezistam niciodată să nu tăiem un cozonac abia scos din cuptor, poate că atunci era mai bun decât cel mâncat în ziua de Crăciun.
Împodobirea bradului era un alt ritual. Totdeauna am avut brad și știu că mereu bunica mea mă ajuta să fac ornamente din hârtie glasse și hârtie creponată, din carton și fel de fel de mărgeluțe și dantelă. După împodobire, plecam cu vecinii la colind, prin cartier. Toți veneam cu trăistuțele pline cu covrigi, nuci, mere, bomboane pentru pom. Urma apoi magia venirii Moșului Crăciun, pe care nu l-am văzut niciodată în fapt, copil fiind, ci doar m-am bucurat de cadouri, o hăinuță, o carte, ceva dulce. Exista și Moș Gerilă în timpul copilăriei mele, și-l așteptam și pe el mereu, și venea mereu.
Din păcate nu am fotografii din acea perioadă, însă amintirile, așa cum au rămas, sunt mai vii decât orice fotografie. Au fost vremuri simple și frumoase. N-au fost tocmai ușoare, dar n-am știut acest lucru. Încercăm și azi să ducem aceasta tradiție a Sărbătorilor mai departe. Cu recunoștință pentru cei ce ne-au făcut viață frumoasă atunci și care acum nu mai sunt printre noi. Cu recunoștință pentru sănătate, pentru pace, pentru fiecare zi trăită. Și cel mai frumos cadou este, acum, să fim toți în jurul bradului de Crăciun, să mâncăm o felie de cozonac și să bem o cană cu vin fiert - părinți, bunici, copii.

Sărbători fericite, tuturor!
Amalia Suruceanu - Decembrie 2022


08 Dec 2022 21:03 2867 vizualizari



Comentarii






861 vizualizari 17 Apr 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2933 vizualizari 12 Apr 2024 21:29

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
1794 vizualizari 07 Apr 2024 22:10

Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Mare bucurie pentru credincioșii romano-catolici, care au fost prezenți duminică, 7 aprilie, în a doua duminică a Paștelui catolic, la Biserica romano-catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina.

citeste mai mult
1919 vizualizari 07 Apr 2024 08:16

Propunere pentru o troiță în zona bisericii de la Spitalul Municipal Câmpina, dedicată victimelor COVID-19

Nimeni nu știe cu exactitate numărul persoanelor care au murit la Câmpina în pandemia de COVID-19, izbucnită în primăvara anului 2020. Au fost și femei și bărbați, și tineri și bătrâni, chiar și medici de la Spitalul Municipal Câmpina, care a fost unitate suport COVID în anii pandemiei.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV