CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Câmpina, România 100. Minunata Vilă Crăciun, de ieri, depozit de materiale de construcții, astăzi

- Social -

Câmpina, România 100. Minunata Vilă Crăciun, de ieri, depozit de materiale de construcții, astăzi

Vila Crăciun, cunoscută câmpinenilor ca fosta Casă a Pionierilor, a fost construită la începutul secolului trecut de familia Crăciun, cea care deținea și o faimoasă librărie în centrul orașului. Familia Crăciun a avut trei fete - Irina, Maria și Olimpia. Regina Maria și fiica ei cea mică, Principesa Ileana, veneau des la Câmpina, mai ales în drumul lor spre Castelul Peleș, pentru a-și comanda costume populare la atelierul de cusături al celor trei surori. Principesa Ileana a petrecut chiar mai multe vacanțe la Vila Crăciun din Câmpina. Veneau aici și alte personalități ale vremii: actrița Elvira Godeanu, scriitorii Alexandru Kirițescu și Zaharia Stancu, pictorul Octavian Angheluță și alții.

După cum ne-a povestit istoricul Alin Ciupală, care a cunoscut-o bine pe Olimpia, mezina familiei Crăciun, în această vilă cu elemente de arhitectură asemănătoare castelului din Balcic al Reginei Maria existau adevărate colecții de tablouri și sculpturi, de artă decorativă, de cusături tradiționale. Surorile Crăciun doreau ca, după moartea lor, bunurile să intre în patrimoniul localității, dar din păcate nu s-a întâmplat asta. Cele trei surori au fost mutate forțat din casa lor în diferite alte imobile, pentru ca în Vila Crăciun să locuiască ofițerii de securitate care lucrau la unitatea din Parcul Istrati (Școala de Poliție de astăzi). Iar despre colecțiile lor impresionante nu s-a mai știut nimic. 
Vila a fost confiscată de regimul comunist, iar după diferite întrebuințări, aici a funcționat Casa Pionierilor. În anii '90, imobilul a fost revendicat de moștenitorii foștilor proprietari și a fost retrocedat, ieșind din circuitul public. De câțiva ani buni, o parte a vilei și curtea au fost transformate în depozit de materiale de construcții.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Librăria Crăciun de ieri, o farmacie de azi
Câmpina, România 100. Atelierul lui Aurel Kraus, de ieri, farmaciile de astăzi
Câmpina, România 100. Policlinica de ieri și de azi...


25 Sep 2018 11:54 5745 vizualizari


Comentarii






  • 28.09.2018 17:28 Madalin Focsa Mai precis, vila e facuta in 1936, dupa planurile unui arhitect pe nume Franz Appel, din Bucuresti. Am acasa autorizatia, cu plan si releveu :)
  • 26.09.2018 15:44 diss Rusinos modul in care cei care au profitat de aceasta mostenire plina de istorie si maretie isi bat joc de o minune arhitecturala.
545 vizualizari 03 Jul 2025 10:15 În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.

citeste mai mult
820 vizualizari 02 Jul 2025 20:59 Mierea din Provița de Jos - produsul local care cucerește gusturile

Mierea din Provița de Jos - produsul local care cucerește gusturile

În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.

citeste mai mult
429 vizualizari 01 Jul 2025 21:54 Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.

citeste mai mult
3332 vizualizari 01 Jul 2025 21:24 Povestea unui monument aflat la doi pași de Câmpina - Crucea Domnitorului de la Melicești

Povestea unui monument aflat la doi pași de Câmpina - Crucea Domnitorului de la Melicești

În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV