Prima artroplastie de șold realizată la SanConfind de medicul ortoped Viorel Albu

Sănătate (Categoria articolului)

Ortopedia SanConfind este tot mai cunoscută, în acest domeniu reprezentativ pentru spitalul de la Poiana Câmpina excelând un profesionist desăvârșit, care a lucrat mulți ani în spitale din Belgia, unde a căpătat o bogată experiență. Ortopedul ”belgian”, cum este alintat de pacienți medicul specialist Viorel Albu, a reușit, de curând, să realizeze prima protezare de șold la Spitalul SanConfind. 

Prima operație de artroplastie de șold (protezarea șoldului) a fost realizată în 1940 de dr. Austin Moore, un ortoped american, pionierul acestor intervenții chirurgicale. La formarea articulației șoldului iau parte două oase: coxalul (care, împreuna cu osul sacru, formează bazinul) și femurul (osul coapsei). Ele alcătuiesc articulația șoldului (coxofemurală). În osul coxal există o cavitate (cotiloida) în care pătrunde capul femurului. Extremitatea superioară a femurului prezintă un cap (capul femural), dar și un gât (colul), care leagă capul femural de corpul osului.
Doctorul Albu i-a redat mersul și pofta de viață unui pacient printr-o artroplastie/proteză totală de șold, operație care se realizează în două situații. Una dintre situații o reprezintă fracturile de col femural produse în urma unor traume. În cazul tinerilor pacienți se face tot posibilul pentru a se menține capul femural cu ajutorul unei prinderi în trei șuruburi (tehnica triple-vissage), dar numai dacă fractura nu este cu deplasare. Însă la pacienții de 40-50 de ani, fracturile de col femural deplasate, de ordin traumatic, se rezolvă prin proteza totală de șold. A doua situație în care se recurge la artroplastia totală de șold o constituie existența coxartrozei, afecțiunea care apare atunci când stratul protector de țesut cartilaginos (ce asigură mișcarea netedă a articulației șoldului), este deteriorat. Așadar, coxartroza este reprezentată de degradarea lentă și  ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului. În această situație, se înlocuiește articulația coxo-femurală cu o articulație ceramică-ceramică sau cu una formată dintr-o bilă de oțel inox și un plastic special extrem de dur, o polietilenă de înaltă densitate. Protezele pot fi cimentate (pentru cei cu osteoporoză etc) și necimentate (pentru tineri și pentru cei cu capital osos bun).  
”În artroplastia totală de șold, realizată recent la SanConfind, am folosit o proteză bipolară, o proteză mai specială, pe o fractură de col femural. Toate elementele protezei au fost fixate fără ciment. Proteza folosită a fost de o calitate ireproșabilă, fiind acoperită de producătorul ei cu un strat de hidroxiapatită și titan poros, lucru care ne-a permis să nu folosim cimentarea. Recuperarea după o astfel de proteză depinde și de vârsta pacientului respectiv și durează, de obicei, două-trei luni. În primele două-trei săptămâni, el va merge mai greu, cu o cârjă sau un cadru, urmând totodată tratamente de kinetoterapie pasivă. Ceva mai târziu, după scoaterea firelor, va începe kinetoterapia activă, când va putea să facă singur mișcări, fără ajutorul kinetoterapeutului”, a explicat medicul Viorel Albu, angajat cu normă întreagă la Centrul Medical SanConfind, ceea ce înseamnă că poate consulta și opera pacienți în orice zi a săptămânii.  
www.sanconfind.ro

5174 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

2543 vizualizari
14 mai 2023 21:08

Sute de proceduri de recuperare medicală la Baza de Tratament de la SanConfind

La Centrul Medical SanConfind lucrează, pe bază de contract de colaborare, mulți medici cunoscuți din București. Unul dintre ei este medicul primar de fizioterapie și recuperare Nicolae Pavelescu, cel care a condus mulți ani secția de recuperare medicală a Spitalului Militar Central din București. Dr. Pavelescu a fost plăcut impresionat de tot ce a găsit la SanConfind, la prima lui vizită în spital. Cei mai mulți pacienți care au beneficiat de serviciile Bazei de Tratament au fost cei cu afecţiuni neuromotorii, reumatismale, articulare şi ortopedice. La sfârșitul tratamentului, starea sănătății lor era mult ameliorată.

2462 vizualizari
12 apr. 2023 15:17

Baza de Recuperare și Reabilitare Medicală SanConfind – o adevărată oază de sănătate

1 comentarii

De doi ani, Baza de Recuperare și Reabilitare Medicală SanConfind este coordonată de dr. Cosmin Preda. Domnul doctor a venit prima dată la SanConfind în aprilie 2015, la inaugurarea spitalului. La momentul respectiv nu se gândea că o să ajungă să lucreze în cea mai mare unitate spitalicească privată din județul Prahova. Oportunitatea s-a ivit în 2019, când i s-a propus un job în cadrul Bazei de Tratament. ”Știind ambițiile domnului Ioan Simion, administratorul acestui centru medical, cunoscând proiectul dânsului, am acceptat fără rezerve”, ne-a declarat dr. Cosmin Preda.

Alte stiri recente

1603 vizualizari
04 iun. 2023 13:49

Liga A Prahova, etapa a 33-a, penultima. Rezultate și clasament

Vineri după-amiază a avut loc primul meci al penultimei etape din Liga A Prahova. Runda a continuat sâmbătă și s-a încheiat duminică. Iată rezultatele înregistrate, clasamentul și programul ultimei etape:

74 vizualizari
04 iun. 2023 13:26

Liga A Prahova. Triumf Poiana Câmpina - AFC Brebu 1-4

Meci fără miză, duminică dimineață, pe stadionul din Poiana Câmpina, unde s-au întâlnit formațiile Triumf Poiana Câmpina și AFC Brebu.