Petardații sunt acei oameni care simt o satisfacția maximă aruncând cu petarde și pocnitori. Din noiembrie și până după Sfântul Ion, aceasta este singura lor distracție. Le crește inima invers proporțional cu neuronul pe care îl mai au. Petardații sunt acei oameni “educați” să se amuze de sperietura unei bătrâne sau disperarea unui animal. Sunt acei oameni care, cu toate avertismentele publice posibile, continuă să dea dovadă de ignoranță sau inconștiență și își bat joc de cei din jur, care trebuie să le suporte “distracția”.
Pe un petardat n-o să-l vedem niciodată cu o carte în mână sau la un spectacol de teatru. Cu un petardat n-o să putem avea niciodată o discuție inteligentă, pentru că o dă în bâlbâială invocând așa-numita “tradiție”. Nu știe ce înseamnă, că nu are de unde, nu l-a învățat nimeni, nu a citit. Da, petardatul este cel care ilustrează perfect zicala “prost de bubuie”. Bum-bum e tradiție și gata! Bum-bum e distracția maximă și gata! Bum-bum e viața lor și îți râd în față pentru că ei știu că nu le face nimeni nimic. Uneori, da, și-o fac singuri...
Sute de accidente au loc în fiecare an în perioada sărbătorilor de iarnă din cauza petardelor. Copii, adolescenți, dar și adulți ajung la spital în stare gravă din cauza petardelor. Unii și-o fac cu mâna lor, alții sunt victimele distracției altora. Glumele proaste devin din ce în ce mai proaste. Petardă aruncată într-o mașină, incendiu izbucnit de la o petardă aruncată într-un mall, petardă aruncată lângă o canistră cu benzină, petardă aruncată la picioarele unei femei cardiace, petardă aruncată în curți sau pe geamul unei locuințe, ca să nu mai vorbim de mutilarea intenționată a unor animale și de terorizarea animalelor cu aceste bubuituri interminabile.
Din cauza acestor petardați, sunt oameni care nu se mai pot bucura cu adevărat de sărbătorile de iarnă. Din cauza lor, sunt persoane care ajung nevinovate la spital. Din cauza lor, sunt animale care își pierd casa sau chiar viața. Și de ce trebuie să suportăm asta an de an? Avem o lege, n-o respectă nimeni! Avem organe, ridică din umeri a neputință, uneori, mai grav, a indiferență! Avem petiții, nu le ia nimeni în seamă. Avem autorități care nu văd, nu aud, nu comentează.
Avem un proiect de lege care interzice deținerea și utilizarea de materiale pirotehnice de către persoanele fizice și oferă pârghii poliției pentru a lua măsuri atât în ceea ce privește firmele care importă petarde și artificii, cât și în cazul pieței negre, al celor care le comercializează direct pe stradă. Proiectul a trecut de Senat în iunie 2022 și este blocat de un an la Camera Deputaților, deși are toate avizele necesare. BLOCAT! Ca nu cumva să-i supere cineva pe cei care se îmbogățesc de pe urma afacerilor cu materiale pirotehnice, fie ele legale sau la negru. Sunt din ce în ce mai multe țări unde s-a renunțat la folosirea materialelor pirotehnice în favoarea laserelor și dronelor. Țări cărora le pasă de siguranța oamenilor, naturii și animalelor. Autorităților noastre le pasă mai mult de bunăstarea “prietenilor” care fac bani grei de pe urma petardaților. Până când?
P.S. – În timpul ședinței din 27 decembrie a Consiliului Local Câmpina, în zona Casei Tineretului (unde au loc ședințele CL) s-a auzit o bubuitură incredibilă, ca la război, urmată de altele mai “mici”. A auzit și primarul, au auzit și consilierii locali. Așa, și? Doar e Câmpina, orașul unde chioșcurile care vând materiale pirotehnice pentru sărbătorile de iarnă, cică, se deschid la 1 noiembrie. Orașul unde vânzătorii de ornamente de Crăciun, coronițe, sorcove și vâsc, pe tarabele Primăriei, în zona centrală, au buzunarele pline de petarde și pocnitori și-ți fac cu ochiul complice... în fiecare an.
Se spune despre simțul umorului că este apanajul oamenilor inteligenți... În aceste condiții, este și mai îngrijorător că, de o vreme încoace, simțul umorului pare să dispară.
Să compari Câmpina cu Parisul este aproape o impietate... Și, totuși, păstrând proporțiile, măcar la nivel de principiu, de ce nu?!
Au trecut și alegerile locale din 9 iunie 2024... La Câmpina, mulți au considerat o surpriză victoria Irinei Nistor (PSD) în fața lui Alin Moldoveanu (PNL). Poate că da, poate că nu, dar în rândurile următoare vom prezenta argumentele pentru care credem că, după acest scrutin, câmpinenii au așteptări mai mari de la Irina Nistor decât au avut de la Alin Moldoveanu în 2020.
Se apropie alegerile locale. Pentru a progresa noi, ca și comunitate, probabil că este necesar ca de la un ciclu electoral la altul să schimbăm câte ceva, mai ales acolo unde sunt identificate unele probleme. Iar dacă în rândurile candidaților pare mai greu, măcar electoratul ar trebui să devină mai pretențios și să le ceară celor care le bat la ușă în precampanie și campanie mai multă responsabilitate.