Pe 27 septembrie se împlinește un an de la alegerile locale care au schimbat radical reprezentativitatea politică în administrația publică. Câmpinatv.ro realizează o serie de emisiuni cu reprezentanții partidelor care fac parte din Consiliul Local și încercăm să aflăm ce a fost bine și ce nu a fost bine în acest prim an din noul mandat, cum se văd lucrurile din interiorul partidelor și, bineînțeles, din interiorul administrației locale. Invitații acestei emisiuni - consilierii locali Adina Gârbăcică și Valentin Crețu de la USR PLUS.
Cei doi invitați sunt la primul mandat de consilieri locali, practic, la prima experiență în administrația locală. Amândoi au recunoscut că lucrurile se văd complet diferit din afara administrației locale față de cum se văd acum, din interior. Și amândoi au spus că a fost un an greu din multe puncte de vedere. "A fost un an greu, în care a trebuit să ne familiarizăm cu stilul de lucru al primarului și al aparatului de specialitate, să ne cunoaștem colegii, să aprofundăm legislația și nu mă refer aici doar la legislația privind administrația locală, ci și la cea legată de școli și spitale, din ale căror consilii de administrație facem parte în calitate de consilieri locali. Da, a fost un an foarte plin", a afirmat Adina Gârbăcică, președinte al Comisiei juridice și de administrație publică locală din Consiliul Local.
"Nu a fost un an ușor pentru că a trebuit să descoperim modul de funcționare al Executivului în relația cu Consiliul Local. Dar a fost și interesant pentru că, practic, s-a trecut de la un Consiliu aproape bicolor la un Consiliu din care fac parte consilieri de la șase partide și un independent și a trebuit să învățăm să lucrăm împreună", a spus Valentin Crețu, președinte al Comisiei de urbanism și amenajarea teritoriului din Consiliul Local.
A fost o discuție interesantă cu cei doi reprezentanți ai USR PLUS, despre modul în care funcționează alianța de dreapta din Consiliul Local, despre problema lipsei banilor pentru investiții din bugetul local, despre necesitatea accesării fondurilor extrabugetare ca unică soluție de dezvoltare a localității, despre relația Consiliu Local - primar, dar și despre mai buna comunicare pe care și-ar dori-o consilierii USR PLUS de la Executiv, aici fiind vorba și despre o serie de documente care ar simplifica activitatea consilierilor la inițiere unor proiecte. De asemenea, am mai vorbit cu cei doi consilieri locali despre colaborarea politică și administrativă cu viceprimarul Liviu Dumitrache, liderul lor de partid, despre Câmpina de astăzi, cu toate problemele ei și Câmpina pe care am putea-o avea mâine, în funcție de proiectele care vor fi puse în aplicare pentru revitalizarea acestei localități.
La întrebarea dacă există vreun lucru peste care nu ar putea trece sub nicio formă în activitatea de consilieri locali, răspunsurile au fost extrem de tranșante. "Eu nu aș putea să votez un proiect de hotărâre care știu că servește unui grup de interese și nu localității, intereselor cetățenilor. Dacă vreodată mi se va cere să votez un astfel de proiect, nu voi ezita să-mi dau demisia din partid, chiar dacă astfel îmi voi pierde și mandatul de consilier. Dar nu cred că se va întâmpla așa ceva în USR PLUS!", a spus Adina Gârbăcică. "Pentru noi este important ca un proiect pe care îl votăm să fie bun pentru Câmpina. Dacă servește altcuiva și nu Câmpinei, atunci cu siguranță nu vom vota!", a afirmat și Valentin Crețu.
După trecerea alegerlor prezidențiale, Partidul România în Acțiune, prin vocea președintelui său executiv, câmpineanul Daniel Ioniță, a lansat o campanie prin care solicită modificarea legislației în sensul în care primarii să se aleagă - exact ca președintele României - în două tururi de scrutin.
Invitat la televiziunea CNews, apropiată de politicienii francezi de extremă dreapta Marine Le Pen și Eric Zemmour, candidatul AUR la funcția de președinte al României, George Simion, a reușit să jignească Franța chiar la Paris.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a lansat astăzi un mesaj dur la adresa lui George Simion, mesaj îndreptat indirect și împotriva premierului ungar Viktor Orban care îl lăudase vineri pe Simion pentru discursul său "suveranist și pro-creștin".
Nicușor Dan, candidat la funcția de președinte al României, cel care se va înfrunta în turul al doilea al prezidențialelor cu George Simion (AUR), a prezentat astăzi rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda sa.