Zilele trecute, liderul Partidului Oamenilor Liberi, Liviu Briciu, care este și consilier local, a susținut o conferință de presă, în care unul dintre subiectele abordate a fost necesitatea construirii pasajului subteran, proiectul mult-discutat, care a născut atâtea pasiuni și a stârnit atâtea orgolii.
Sistematizarea actuală a Câmpinei este de aproape jumătate de veac
Liviu Briciu a pornit în argumentația sa de la o realitate - ”actuala sistematizare a Câmpinei, în zona centrală, datează de după cutremurul din 1977 și a fost făcută de comuniști, așa cum au știut ei s-o facă atunci. Astăzi, realitatea este cu totul alta, cerințele sunt altele, nevoile comunității sunt mult mai mari și este nevoie de o nouă gândire a zonei centrale, care să corespundă inclusiv cerințelor europene în materie de poluare, de regenerare urbană, de mobilitate”.
De la declarațiile lui Tiseanu în 2010 la realitatea de astăzi
În continuarea argumentației sale, liderul POL s-a referit apoi la ”momentul 2010”, când vă reamintim s-a vorbit pentru prima dată de ideea unui pasaj subteran. Iar Liviu Briciu a citat o declarație a fostului primar Horia Tiseanu despre necesitatea pasajului subteran, trimițând și o ”săgeată” către actualul lider liberal Marian Nistor: ”Cu siguranță știe toate aceste argumente, pentru că atunci era mâna dreaptă a primarului Tiseanu”. Apoi, s-a trecut la momentele 2020 și 2021, când actualul Legislativ local a votat în unanimitate atât includerea pasajului subteran în Strategia de Dezvoltare Locală, cât și documentațiile care au stat la baza demarării PUZ-ului privind zona centrală, inclusiv cu pasaj subteran.
Fondurile europene - ultima șansă pentru dezvoltare
De asemenea, Liviu Briciu a vorbit în argumentația sa pe larg și despre faptul că un proiect de dezvoltare a Câmpinei de o asemenea amploare nu va putea fi realizat niciodată din fonduri proprii, din bugetul local. ”Practic, este ultima noastră șansă de dezvoltare, pentru că în câțiva ani nu vor mai fi fonduri europene pentru realizarea unor asemenea investiții”, a mai spus Liviu Briciu.
Discuțiile generate de liderii politici, ”furtună într-un pahar cu apă”
Astfel a definit Liviu Briciu iureșul iscat de liderii formațiunilor politice PSD, PNL, PMP și USR și a explicat că totul nu este decât un calcul politic simplu, iar liderii acestor partide cred că mai pot obține câteva zeci de voturi de la nemulțumiți, speculând pe marginea acestui proiect. ”Aceste partide politice pierd tot mai mult teren la Câmpina și înverșunarea cu care se opun nu este decât o încercare disperată de a mai obține câteva zeci de voturi de la nemulțumiți”, a spus Liviu Briciu.
”Este tendențios ce spune Nistor că lucrarea va dura opt ani”
”Este tendențios ce spune Nistor că lucrarea va dura opt ani. În documentația pentru PUZ se află și Planul de Acțiune, care durează până la opt ani și care se referă la aprobări, acte, documentații, consultări, PUZ și altele, inclusiv construcția propriu-zisă, despre care se spune clar în aceeași documentație că va dura maxim doi ani, cu posibiltatea de prelungire cu încă un an. Nu este cazul să panicăm lumea inutil”, a precizat Liviu Briciu, răspunzând unei întrebări.
Consilierii PSD, PNL, PMP, USR - victime ale șefilor lor de partid
De asemenea, tot ca răspuns la o întrebare din partea jurnaliștilor, Liviu Briciu s-a referit și la refuzul unor consilieri locali de a participa la consultările inițiate de primarul Alin Moldoveanu. ”Au fost mânați să nu participe la aceste consultări, pentru că oamenii ăștia, consilierii, au votat în 2020 și 2021 acest proiect, în unanimitate. Liderii lor nu mai vor acest proiect astăzi. Ei sunt în încurcătură, sunt niște victime, de fapt. Conform propriei lor conștiințe au votat ce trebuie, astăzi, trebuie să voteze împotriva conștiinței lor. Ce-or face, numai Dumnezeu știe...”, a încheiat în stilu-i caracteristic Liviu Briciu.
Apropierea turului al doilea al alegerilor prezidențiale agită spiritele pe scena politică și în întreaga societate românească.
Alegerile prezidențiale sunt subiectul zilei nu numai pentru România, ci și dincolo de granițele sale. Am dorit să aflăm părerea oamenilor politici din Câmpina despre acest subiect, așa că am adresat această întrebare politicienilor din toate partidele cu reprezentare în Consiliul Local sau care au participat la alegerile locale din vara acestui an.
"În momentul în care am deschis Tik Tok, am văzut postări în limba rusă: Ne adresăm către toți alegătorii care l-au votat pe Stoianoglo, care au pașaport românesc, votați-l pe Georgescu, fiindcă este omul nostru și ne va salva de NATO, și de americani, și de globaliști, și de homosexuali, și de toți, votați-l pe el! România este în pericol!", a afirmat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, într-o emisiune la Antena 3.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a adus o mare surpriză în privința candidaților care s-au situat pe primele două poziții și au intrat în turul al doilea - independentul Călin Georgescu și Elena Lasconi (USR), aceasta din urmă fiind câștigătoarea scrutinului la Câmpina.