Ne place sau nu, 'birocrația (încă mai) omoară România', iar această zicală nu a fost inventată doar pentru că nu a avut cineva ce face. De ani de zile, birocrația este o mare durere pentru noi toți și 'până nu o reducem drastic, nici nu putem vorbi despre eficientizare, cel puțin la nivelul administrației locale', consideră consilierul local câmpinean, Monica Clinciu.
În mod cert, nu există stat fără birocrație, dar noi suntem campioni la acest capitol. 'Este un paradox. România este recunoscută pentru gradul mare de accesibilitate la internet și una dintre cele mai mari viteze de internet, dar noi nu suntem în stare să folosim aceste lucruri practic, în administrația publică. La noi, fiecare instituție are baza ei de date, deși, după părerea mea, ar trebui ca toate acestea să fie unificate și să existe o singură bază de date la care toate instituțiile să aibă acces. Iar cetățeanul să nu mai fie pus în situația de a alerga înnebunit de la un birou la altul, de la un ghișeu la altul, pierzând timp, cheltuind bani și întrebându-se dacă instituțiile statului chiar sunt în folosul său', ne-a declarat Monica Clinciu.
În vara acestui an, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care au fost luate unele măsuri privind debirocratizarea instituțiilor publice. Printre altele, au fost eliminate taxele extrajudiciare de timbru pentru cartea de identitate și cazierul judiciar, s-a eliminat obligativitatea copiilor legalizate, s-a introdus plata cu cardul și plata online la ANAF, o serie de documente nu mai sunt cerute de la cetățeni, ci direct de la instituțiile care le eliberează etc.
'Cabinetul condus de Dacian Cioloș a făcut primii pași spre simplificarea unor proceduri, dar eu cred că și Parlamentul ar trebui să intervină aici cu un set de legi pentru reducerea birocrației în relația cetățeanului cu instituțiile publice. Sunt sigură că debirocratizarea este un proces de durată, dar în același timp este și un proces ireversibil. Niște legi bune, coerente și aplicate corect ar contribui foarte mult ca birocrația să nu mai omoare România, ca birocrația să nu mai rimeze cu România', a mai afirmat Monica Clinciu, consilier local și candidat al PNL Prahova pentru Senatul României.
(Publicitate electorală)
După trecerea alegerlor prezidențiale, Partidul România în Acțiune, prin vocea președintelui său executiv, câmpineanul Daniel Ioniță, a lansat o campanie prin care solicită modificarea legislației în sensul în care primarii să se aleagă - exact ca președintele României - în două tururi de scrutin.
Invitat la televiziunea CNews, apropiată de politicienii francezi de extremă dreapta Marine Le Pen și Eric Zemmour, candidatul AUR la funcția de președinte al României, George Simion, a reușit să jignească Franța chiar la Paris.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a lansat astăzi un mesaj dur la adresa lui George Simion, mesaj îndreptat indirect și împotriva premierului ungar Viktor Orban care îl lăudase vineri pe Simion pentru discursul său "suveranist și pro-creștin".
Nicușor Dan, candidat la funcția de președinte al României, cel care se va înfrunta în turul al doilea al prezidențialelor cu George Simion (AUR), a prezentat astăzi rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda sa.