La sfârșitul săptămânii trecute, în curtea Spitalului Municipal Câmpina Câmpina au fost instalate primele două corturi pentru triajul epidemiologic al pacienților, corturi puse la dispoziția unității medicale de Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr". Ulterior a fost montat și al treilea cort, oferit spitalului de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova. La aceste corturi se realizează triajul rapid, cu accent pe ancheta epidemiologică. Managerul Spitalului Municipal, dr. Călin Tiu, ne-a explicat cum se face triajul și a insistat asupra faptului că pacienții care se prezintă aici, simptomatici sau nu, trebuie să dea dovadă de seriozitate și să răspundă cu sinceritate la întrebări.
Conform instrucțiunilor autorităților guvernamentale, toate spitalele care nu fac parte din lista celor unde sunt internați pacienții infectați cu coronavirus (denumite spitale-suport corona) au obligația de a securiza accesul pacienților printr-un serviciu de triaj. Aceasta este explicația pentru apariția celor trei corturi la Spitalul Municipal Câmpina.
"Primul cort este folosit strict pentru trierea pacienților - contacți. Este vorba despre cei care au venit în contact cu persoane infectate sau cu persoane la care există o suspiciune sau care au venit din zone afectate de pandemie și care au menționat asta în declarația pe proprie răspundere. Aceste persoane vor aștepta, apoi, în al doilea cort, de unde vor fi preluate de ambulanțe și duse la serviciile speciale pentru efectuarea testării. Cel de-al treilea cort, cel mare, albastru, este pregătit cu tot ce e necesar să putem asigura asistență medicală de urgență pacienților-contacți. Sperăm să reușim să evităm accesul lor în spital. Totul depinde de seriozitatea lor. Nu toți pacienții sunt simptomatici, de aceea ei trebuie să răspundă corect la întrebările din chestionar. Dacă nu fac asta, atunci riscul unui posibil focar va fi mare. Insist asupra faptul că declarațiile din chestionar intră sub incidență penală și fac apel la pacienți să declare corect datele solicitate", ne-a declarat managerul Spitalului Municipal Câmpina, dr. Călin Tiu. (video)
La recomandarea Ministerului Sănătății, la Spitalul Municipal Câmpina este în curs de amenajare o sală de operații pentru intervenții chirurgicale majore sau de natură obstetrico-ginecologică pentru pacienții-contacți. Această sală va funcționa la parterul pavilionului de recuperare-medicală din Strada Vasile Alecsandri, pavilion unde, o perioadă, nu se vor mai face internări sau terapii. "Pacienții-contacți de corona, care nu vor putea fi stabilizați pentru a putea fi trimiși la Ploiești vor fi duși în acest spațiu chirurgical, unde va exista o sală de operații și un salon post-operator. Personalul nostru din gardă se va deplasa aici pentru efectuarea intervențiilor, iar alți colegi vor fi chemați de acasă pentru dublarea gărzilor. Aceste măsuri sunt în curs de implementare și o facem cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local, care ne susțin tehnic, financiar și administrativ", ne-a mai precizat dr. Călin Tiu.
Personalul de la Secția de Recuperare va fi redistribuit la Urgențe și la triaj, iar Direcția de Sănătate Publică a decis să transfere temporar, la Spitalul Municipal Câmpina, trei medici de medicină școlară. Este nevoie de personal suplimentar și pentru faptul că Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Ploiești va fi destinată strict pacienților cu coronavirus, iar cei internați aici vor fi trasferați la alte spitale. La nivelul județului Prahova s-a luat decizia ca, în privința copiilor de la Boli Infecțioase, ei să fie împărțiți între Spitalul Municipal Câmpina și Spitalul de Pediatrie din Ploiești. Sunt măsuri luate pentru ca sistemul să fie cât de cât pregătit dacă se agravează situația privind pandemia de coronavirus, mai ales că, după cum estimează autoritățile, vârful crizei va fi atins undeva în a doua jumătate a lunii aprilie.
Sâmbătă dimineață au început lucrările de intervenție pentru remedierea deficiențelor constate la rețeaua de canalizare în zona Răcitor, pe Strada B.P. Hasdeu din Câmpina.
Este evident că realizarea drumului Valea Doftanei - Săcele este o prioritate pentru Consiliul Județean Prahova, acesta urmând a deveni o alternativă la cel mai aglomerat drum din România - DN1 pe Valea Prahovei.
Subiectul a fost discutat și la ultima ședință ordinară a Consiliului Local Câmpina de la finalul anului trecut - în zona ”Răcitor” sunt probleme la rețeaua de canalizare, una veche și care creează mari neplăceri locuitorilor de la blocurile din zonă.
În cursul zilei de joi, 16 ianuarie 2025, polițiștii au efectuat două percheziții în comuna Scorțeni, la locuințele unei persoane bănuite de furt calificat, operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.