Mormântul pictorului Nicolae Grigorescu a intrat, în sfârșit, în atenția autorităților locale din Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

Câmpina a avut imensul privilegiu de a fi găzduit de-a lungul timpului mari personalități ale vieții culturale românești. Unii dintre acești mari oameni de cultură au ales să se retragă aici unde aveau să-și trăiască ultimii ani de viață. Din triada Hasdeu - Grigorescu - Istrati, singurul înmormântat la Câmpina a fost pictorul Nicolae Grigorescu, care s-a stins în casa lui de pe Câmpinița, astăzi muzeu, în vara anului 1907. Mormântul marelui pictor ar trebui să fie un obiectiv turistic, iar autoritățile locale încearcă să facă primii pași pentru a transforma acest loc într-unul destinat turiștilor.

Înaintea sărbătoririi unirii Basarabiei cu România, la finalul lunii martie, delegațiile din orașele de dincolo de Prut, înfrățite cu municipiul Câmpina, respectiv Cahul și Cimișlia, au depus o coroană de flori la Cimitirul Eroilor, prilej cu care au vizitat și sectorul evreiesc al cimitirului, dar și mormântul pictorului Nicolae Grigorescu.
"Pentru că se pune tot mai mult accent pe latura turistică a Câmpinei, vreau să aduc în discuție situația mormântului lui Nicolae Grigorescu, situat în cimitirul de pe Strada Bobâlna. Oaspeții noștri din Moldova, chiar români fiind, nu au știut unde să citească inscripția din care reiese că acolo este înmormântat Grigorescu, pentru că înscrisul este pe latura opusă aleii care trece pe lângă mormânt și nu este vizibilă publicului. Trebuie regândită această situație și să venim acolo cu o soluție. Inclusiv pe zidul de la intrarea în cimitir ar trebui montată o plăcuță cu însemnul de monument, să știe lumea că acolo este înmormântat marele pictor Nicolae Grigorescu. Crucea ar putea fi luminată într-un fel, astfel încât acest loc să fie cât mai bine pus în valoare", a spus consilierul local Dragomir Enache la ședința Consiliului Local de la finalul lunii martie.
"Într-adevăr, acolo trebuie să facem ceva și să întoarcem crucea, pentru că nu este vizibilă incripția", a fost de acord primarul Horia Tiseanu.
Monumentul funerar este realizat de sculptorul Dumitru Mățăoanu, cel care printre altele, a realizat și monumentul funerar al lui Aurel Vlaicu, de la Cimitirul Bellu Militar. Alături de mormântul lui Nicolae Grigorescu este locul de veci al fiului marelui pictor, Gheorghe Grigorescu, cel care a vândut Primăriei Câmpina ultimele schițe și desene realizate de tatăl său, lucrări care reprezintă acum zestrea din muzeul amenajat la Casa Căsătoriilor, pe Bulevardul Culturii.
Gândurile aleșilor locali sunt frumoase, toată lumea este de acord, acum rămâne de văzut când și mai ales cum se vor realiza. Și, poate, când mai merg spre mormântul pictorului Nicolae Grigorescu, aleșii locali remarcă și grămada de buruieni sub care se află un monument funerar deosebit, de la căpătâiul uneia dintre personalitățile câmpinene de la sfârșitul secolului al XIX-lea - Eduard Kessler, farmacist (a înființat prima farmacie din Câmpina în anul 1860) și fost primar al urbei în 1899, an în care la Câmpina s-au montat primii stâlpi de iluminat public de pe artera principală (și despre care noi am scris în toamna anului trecut - aici.)

6420 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mădălin Focșa 05.04.2019 15:07 Era frumos să scrieți și de unde știți că este opera sculptorului Mățăoanu, căci în filmarea de la ultima știre în care a fost vorba de această cruce, se spunea cu totul altceva...

Actualitate

2346 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

2378 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

1 comentarii

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

145 vizualizari
25 apr. 2024 19:00

Liga A Prahova, etapa a 26-a. Programul și delegările

Jocurile etapei a 26-a din Liga A Prahova la fotbal sunt programate la finalul acestei săptămâni. Iată programul și delegările:

287 vizualizari
25 apr. 2024 16:18

Partidul Câmpina Curată a depus dosarele de candidați pentru Consiliul Local

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, Partidul Câmpina Curată a depus la Biroul Electoral Local dosarele de candidați pentru Consiliul Local. Vă reamintim că pentru funcția de primar, Partidul Câmpina Curată o susține pe Irina Nistor, candidatul PSD.