100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eduard Kessler

Social (Categoria articolului)

Eduard Kessler, cel care în 1860 a înființat prima farmacie din Câmpina, iar în 1899 a fost primar al localității, și-a pus puternic amprenta asupra acestor meleaguri. O personalitate de excepție, recunoscută și apreciată la nivel național.

Eduard Kessler a obținut titlul de magistru în farmacie la Viena, iar la întoarcerea în țară a fost numit la Farmacia Plecker din București, unde l-a cunoscut pe Carol Davilla, medic și farmacist român de origine franceză. Apreciind vastele cunoștințe farmaceutice ale lui Kessler, generalul Davilla i-a propus postul de șef al Farmaciilor Civile și Militare din țară, iar mai târziu o catedră la Școala de Farmacie care abia se înființa. Eduard Kessler a fost membru onorific al Societății Studenților Farmaciști, membru al Asociației Generale a Corpului Farmaciștilor din țară, membru al Societății Farmaceutice, președinte al Societății Economice "Salvatorul".
Eduard Kessler nu s-a născut la Câmpina, dar a venit aici în anul 1860, la vârsta de 26 de ani (era născut pe 5 septembrie 1834). Atunci, în 1860, a înființat prima farmacie din oraș, într-un moment în care în toată țara erau 80 de farmacii, iar în Prahova doar trei, toate la Ploiești. În anul 1876 a fost desemnat să conducă Direcția Serviciului Sanitar al liniei ferate Ploiești - Predeal, aflată la momentul respectiv în construcție, iar în anul 1880 a deschis o farmacie la Sinaia. În anul 1898 a fost ales consilier al Câmpinei, iar în anul următor, 1899, devine primarul Câmpinei, funcție pe care nu o deține decât patru luni, fiind doborât de boala care îi va aduce și moartea la începutul anului 1900. Deși a fost primar al Câmpinei doar patru luni, Kessler a reușit în această scurtă perioadă să realizeze primul sistem de aducțiune a apei potabile și să monteze primii stâlpi de iluminat public pe artera principală.
De altfel, în semn de respect și cinstire a memoriei sale, la înmormântarea au transmis telegrame și scrisori de condoleanțe mari personalități românești: prinții Știrbei, administratorul Domeniilor Regale - Ion Kalinderu, savantul Constantin I. Istrati, familiile Ghica, Mavrocordat, Cantacuzino, Hasdeu, tânărul George Enescu și mulți alții. (Informații din ziarul "Câmpina", o ediție din anul 1900, aflată în colecția personală a istoricului Alin Ciupală) 
Puțină lume știe că Eduard Kessler are un bust în Câmpina. Se află în cimitirul de pe Strada Bobâlna, la mormântul familiei Kessler. Din păcate, în urmă cu mai mulți ani, placa de bronz care însoțea bustul și care avea un basorelief al soției fostului primar a fost furată. Aceasta era realizată de un sculptor celebru din perioada interbelică, Oscar Spathe. Astăzi, bustului lui Eduard Kessler abia se mai distinge dintre buruienile care i-au năpădit mormântul...

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac

2174 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

568 vizualizari
22 mai. 2019 21:47

S-a încheiat prima ediție a proiectului "Meseria de părinte se învață în fiecare zi", derulat la Grădinița "Iulia Hasdeu" din Câmpina

"Meseria de părinte se învață în fiecare zi" este un proiect educațional deosebit, derulat la Grădinița "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina. Un proiect complex, care a inclus multe activități, una mai frumoasă ca alta și în care au fost implicați copiii și părinții, cu sprijinul cadrelor didactice, bineînțeles. Astăzi, proiectul a ajuns la final, dar conducerea Grădiniței "Iulia Hasdeu" ar dori să-l transforme în tradiție, iar partea de concurs (fotografii și desene) să se organizeze an de an, să se dezvolte și, poate, la un moment dat, să devină un concurs județean și apoi național, așa cum este "Umbrela Verde" de la Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu".

1261 vizualizari
22 mai. 2019 20:37

Liceenii câmpineni au plantat flori la Cimitirul Eroilor de pe Strada Bobâlna

La inițiativa Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria" din Câmpina, în cursul anului 2018 s-au alocat fonduri de la bugetul local pentru rescrierea crucilor din Cimitirul Eroilor situat pe Strada Bobâlna. Astăzi, a doua zi după marea sărbătoarea creștinească a Sfinților Împărați Constantin și Elena, la propunerea aceleiași asociații, elevi de la liceele câmpinene, sub îndrumarea angajaților de la Serele Municipale ale Primăriei Câmpina, au plantat flori la mormintele eroilor din Cimitirul de pe Bobâlna.

Alte stiri recente

1704 vizualizari
22 mai. 2019 19:37

Cupa României, faza județeană, semifinale. Rezultate

Miercuri după-amiază au fost programate semifinalele fazei județene a Cupei României. În cele din urmă a avut loc numai un joc, partida Tricolorul Breaza - CS Blejoi fiind amânată până când comisiile AJF se vor pronunța asupra unei contestații făcute de CS Cornu împotriva clubului Tricolorul Breaza.

1933 vizualizari
22 mai. 2019 13:23

Primul proiect european, un mare succes pentru Școala Centrală din Câmpina

Timp de doi ani, la Școala Gimnazială Centrală din Câmpina s-a derulat un proiect deosebit, în cadrul programului european Erasmus+. Intitulat WATCH, acest proiect extrem de complex, coordonat de profesoara de limba și literatura română - Laura Arman, a avut la bază o idee generoasă - o inovație științifică privind includerea în metologia de lucru a discuțiilor libere cu elevii. Ei bine, la capătul celor doi ani de lucru intens, marți, 21 mai, la Școala Centrală a avut loc activitatea finală din cadrul acestui proiect - concluziile. La eveniment au participat, pe lângă cadrele didactice de la Școala Centrală și conducerea instituției, invitați de la alte unități de învățământ, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, dar și reprezentanți ai școlii din Italia sub coordonarea căreia s-a desfășurat acest proiect. Trebuie precizat faptul că, în luna iulie, la Oxford, este programată o conferință internațională pentru prezentarea și discutarea concluziilor din cadrul tuturor proiectelor Erasmus+, inclusiv din cadrul proiectului derulat de Școala Centrală Câmpina.