100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eduard Kessler

Social (Categoria articolului)

Eduard Kessler, cel care în 1860 a înființat prima farmacie din Câmpina, iar în 1899 a fost primar al localității, și-a pus puternic amprenta asupra acestor meleaguri. O personalitate de excepție, recunoscută și apreciată la nivel național.

Eduard Kessler a obținut titlul de magistru în farmacie la Viena, iar la întoarcerea în țară a fost numit la Farmacia Plecker din București, unde l-a cunoscut pe Carol Davilla, medic și farmacist român de origine franceză. Apreciind vastele cunoștințe farmaceutice ale lui Kessler, generalul Davilla i-a propus postul de șef al Farmaciilor Civile și Militare din țară, iar mai târziu o catedră la Școala de Farmacie care abia se înființa. Eduard Kessler a fost membru onorific al Societății Studenților Farmaciști, membru al Asociației Generale a Corpului Farmaciștilor din țară, membru al Societății Farmaceutice, președinte al Societății Economice "Salvatorul".
Eduard Kessler nu s-a născut la Câmpina, dar a venit aici în anul 1860, la vârsta de 26 de ani (era născut pe 5 septembrie 1834). Atunci, în 1860, a înființat prima farmacie din oraș, într-un moment în care în toată țara erau 80 de farmacii, iar în Prahova doar trei, toate la Ploiești. În anul 1876 a fost desemnat să conducă Direcția Serviciului Sanitar al liniei ferate Ploiești - Predeal, aflată la momentul respectiv în construcție, iar în anul 1880 a deschis o farmacie la Sinaia. În anul 1898 a fost ales consilier al Câmpinei, iar în anul următor, 1899, devine primarul Câmpinei, funcție pe care nu o deține decât patru luni, fiind doborât de boala care îi va aduce și moartea la începutul anului 1900. Deși a fost primar al Câmpinei doar patru luni, Kessler a reușit în această scurtă perioadă să realizeze primul sistem de aducțiune a apei potabile și să monteze primii stâlpi de iluminat public pe artera principală.
De altfel, în semn de respect și cinstire a memoriei sale, la înmormântarea au transmis telegrame și scrisori de condoleanțe mari personalități românești: prinții Știrbei, administratorul Domeniilor Regale - Ion Kalinderu, savantul Constantin I. Istrati, familiile Ghica, Mavrocordat, Cantacuzino, Hasdeu, tânărul George Enescu și mulți alții. (Informații din ziarul "Câmpina", o ediție din anul 1900, aflată în colecția personală a istoricului Alin Ciupală) 
Puțină lume știe că Eduard Kessler are un bust în Câmpina. Se află în cimitirul de pe Strada Bobâlna, la mormântul familiei Kessler. Din păcate, în urmă cu mai mulți ani, placa de bronz care însoțea bustul și care avea un basorelief al soției fostului primar a fost furată. Aceasta era realizată de un sculptor celebru din perioada interbelică, Oscar Spathe. Astăzi, bustului lui Eduard Kessler abia se mai distinge dintre buruienile care i-au năpădit mormântul...

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac

1881 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2143 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.

1910 vizualizari
10 dec. 2018 12:43

Biciclist lovit de o mașină la Filipeștii de Târg. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Poliția Municipală Câmpina a fost sesizată, duminică după-amiază, cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Filipeștii de Târg. Un biciclist a fost acroșat de o autoutilitară, fiind trântit la pământ. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Din fericire, la acest accident au existat martori. Biciclistul a fost transportat la spital, unde s-a constatat că nu a fost rănit grav.

Alte stiri recente

1312 vizualizari
10 dec. 2018 18:20

Apa potabilă va fi sistată marți, 11 decembrie, la Poiana Câmpina, din cauza unei avarii

HidroPrahova anunță sistarea furnizării apei potabile în comuna Poiana Câmpina, marți, 11 decembrie 2018, între orele 7.00-13.00. Se ia această măsură pentru remedierea unei avarii produse la conducta principală de alimentare cu apă.

2555 vizualizari
10 dec. 2018 12:12

Dalele noi, montate în Parcul de la Soldat din Câmpina, sunt deja crăpate

1 comentarii

Ceea ce se întâmplă în Parcul de la Soldat deja depășește orice limită a bunului simț și devine de-a dreptul revoltător modul în care firma care execută lucrările de modernizare înțelege să-și facă treaba. O "treabă" de peste 1,6 milioane lei, din care se vor scădea, la final, penalitățile pentru întârziere. Dalele noi, montate pe aleile parcului, sunt deja crăpate. Sperăm doar ca administrația locală să se sesizeze și să pună firma Construct Edil SRL Câmpineanca (județul Vrancea) să le schimbe pe proprii bani, nu tot pe buzunarul câmpinenilor.