S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 26 august

Social (Categoria articolului)

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

26 august...
1894 – În cadrul unei ședințe de spiritism la Câmpina, B.P. Hasdeu creiona planurile castelului templu, la indicațiile fiice sale Iulia. La ședința de spiritism au mai participat dr. C.I. Istrati, Z.C. Arbore, Ș. Michalescu, Rossi și Haralamb Lecca. (Foto cu caracter ilustrativ de la una dintre ședințele de spiritism ale lui Hasdeu)
1907 – Atanasie Scripcă deschidea prima bibliotecă a Câmpinei, la școala pe care o conducea, dându-i numele savantului Dr. C. I. Istrati. A fost inaugurată cu conferința ”Mândria de a fi român”, iar biblioteca număra 479 volume.
1910 – Mihai G. Orleanu, ministrul Industriei și Comerțului, vizita schelele și Rafinăria Câmpina, dar și spitalul Rafinăriei condus de dr. Valeriu Popescu.
1912 – Pe șantierul societății Astra Română de la Câmpina – Poiana Vrăjitoarea, sonda 16 erupea spectaculos stabilind un veritabil record – de la o adâncime de 654 metri, 60 vagoane țiței în trei ore.
1979 – În Divizia B, pe stadionul Poiana, Poiana Câmpina întâlnea formația Rapid București.
2000 – Avea loc un meci în Divizia B, FC Onești – Poiana Câmpina 2-1, gol Diaconu. Arbitrul partidei a fost Alexandru Tudor, din București.

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)

2562 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Bogdan Bocsan 26.08.2020 07:41 Interesant articol. Frumoasa initiativa. Legat de Iulia Hasdeu și de Bogdan Petriceicu sa știți ca aveți în Breaza pe exegeta Iuliei Hasdeu care, la un moment dat, dacă este interes, va poate oferi cu siguranță multe informații, nu doar legate de ședință de spiritism 😃. Este mama mea iar Iulia, din punct de vedere al interesului dezvoltat de mama, a fost ca o sora, atât de multă implicare în viata Hasdeilor a fost în casa mea. O zi faina sa aveti

Social

1090 vizualizari
23 mar. 2024 10:47

Contribuția lunară de întreținere pentru persoanele de la Centrul rezidențial de la Voila se mărește de la aproximativ 3.500 lei la peste 4.000 lei/lunar

Miercuri, 27 martie 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi se află și un proiect privind majorarea contribuției lunare de întreținere a persoanelor beneficiare ale serviciilor sociale de la Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială a persoanelor fără adăpost de la Voila.

4747 vizualizari
22 mar. 2024 20:31

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat la Olimpiada Națională la Limba și literatura română

4 comentarii

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat pentru Olimpiada Națională la Limba și literatura română, la nivelul întregului județ, numărul elevilor calificați fiind de 29.

Alte stiri recente

176 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

397 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.