Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni, în plenul Camerei Deputaților, că în prima lună de la intrarea în vigoare a recursului compensatoriu au fost eliberați 650 deținuți, iar în penitenciare mai sunt 25.093 deținuți, cu aproape 6.000 peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pătrați per deținut. În realitate, potrivit Hotnews, care citează Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), de la intrarea în vigoare a legii (19 octombrie 2017) și până luni, 13 noiembrie, au fost eliberați 1.200 de deținuți.
În plus, după cum informează ANP, în penitenciare mai sunt în prezent 24.464 deținuți și nu 25.093 cum a afirmat ministrul Justiției. De altfel, aceste date sunt publice, fiind postate pe site-ul ANP și actualizate la zi. De asemenea, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor precizează că, estimativ, în primul an de aplicare a Legii recursului compensatoriu, numărul celor eliberați din penitenciare va ajunge la 8.000 deținuți. "La fel de probabil, vom avea beneficii zero în ceea ce privește modernizarea sistemului penitenciar, având în vedere că investițiile de anvergură în modernizarea penitenciarelor sunt încă la stadiul de anunț", reiese dintr-un comunicat al sindicaliștilor din sistemul penitenciar, remis către Hotnews.
Vă reamintim că Legea 169/2017, care modifică Legea 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, a fost inițiată de UDMR și aprobată cu sprijinul PSD și ALDE. Este vorba despre așa-numita lege a "grațierii mascate", prin care, la 30 de zile petrecute în spatele gratiilor, un deținut beneficiază de o reducere de șase zile din pedeapsă. În prima zi de aplicare a acestei legi au fost eliberați 529 de deținuți, printre care 33 criminali, 47 violatori și 135 tâlhari.
(Sursă foto - Adevărul.ro)
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.