Câmpina, România 100. Casa de pe Aleea Scărișoara, în care a copilărit istoricul Neagu Djuvara

Social (Categoria articolului)

Bunicul pe linie maternă al istoricului Negu Djuvara a fost un respectat boier din zona noastră, Petre Grădișteanu, înrudit cu mari familii ale istoriei - Mușatinii și Cantacuzinii. Fiica acestuia, Tinca Grădișteanu, a fost mama lui Neagu Djuvara, reputatul istoric și diplomat, dispărut dintre noi în ianuarie 2018, la aproape 102 ani. În copilărie, Neagu Djuvara își petrecea vacanțele la Câmpina, în casa de pe Aleea Scărișoara, înconjurată de șase hectare de grădină, după cum a scris Neagu Djuvara în "Memoriile" sale.

"Mergeam la Câmpina, acolo unde bătrânul general Grădișteanu cumpărase, prin 1880, o foarte frumoasă casă boierească. Țin minte acea casă în paragină, care avea totuși șase hectare de grădină, până în Prahova. Această grădină care mergea până în Prahova a fost raiul meu, copil fiind. Ne petreceam vacanțele la casa de la Câmpina, care avea mult farmec bătrânesc - era o verandă lungă, erau niște geamuri mari...", descria Neagu Djuvara locul unde a copilărit.
În imaginea veche (care ne-a fost pusă la dispoziție de istoricul Alin Ciupală) apare chiar Petre Grădișteanu, boierul - general, înrudit cu Mușatinii și Cantacuzinii. Casa există și astăzi, schimbată mult, este adevărat și normal, la o adică. Dar este în continuare o casă frumoasă, printre puținele rămase din Câmpina de altădată.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Casa Istrati, pe domeniul Istrati, astăzi locația Școlii de Poliție "Vasile Lascăr"
Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi

3165 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Oana Zemora 13.09.2018 08:56 Buna ziua. Asocierea dv este complet gresita. Ati fotografiat casa mea, din Simion Barnutiu 26, si nu cea cautata de pe Scarisoara, care, actualmente, sunt ultimile doua dreapta din fundul aleii Scarisoara (partea din spate, dependintele servitorilor, au fost recent demolate, terenul intrand in posesia unui al treilea vecin... Despre mosia care se intindea pana in Prahova, si cu care ma invecinam pe hotarul de nord, sa nu mai vorbim: coborati stanga pe Scarisoara si veti descoperi ca din anii '70 a devenit o locatie favorita a rommilor din Campina! Cam asta s-a ales de vestita mosie a "baronului", cum I se spunea in zona!!!
  • Madalin Focsa 17.09.2018 10:26 Tocmai voiam si eu sa atrag atentia ca nu putea fi vorba oricum de casa dnei Zemora, lucru usor de dedus din modul cum cade lumina soarelui pe casa din fotografia veche, corelat cu minime cunostinte de astronomie ;)

Social

815 vizualizari
14 dec. 2018 21:45

Accident pe DN1, la Băicoi. Traficul spre munte se desfășoară cu dificultate

UPDATE - În cele două autoturisme implicate în accident se aflau în total cinci persoane. Trei persoane au fost rănite și transportate la spital. Este vorba despre două fete de 24 de ani, respectiv 26 de ani (prima cu traumatism cranio-cerebral, iar cea de-a doua cu traumatisme la ambele mâini și la coloana dorsală) și un tânăr de 29 de ani, cu traumatism cranio-cerebral și traumatism toracic - după cum informează Serviciul Județean de Ambulanță.

Două mașini au fost implicate, în această seară, într-un accident rutier produs pe DN1, la intersecția cu drumul spre Băicoi, o zonă unde au loc frecvent evenimente rutiere grave, soldate cu victime și pagube materiale. La accidentul din această seară, trei persoane sunt rănite și au fost transportate la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești.

2035 vizualizari
14 dec. 2018 09:00

Elevii unei clase de la Liceul Energetic din Câmpina au scris și lansat o carte despre relația cu părinții

Biblioteca Liceului Tehnologic Energetic din Câmpina a fost, zilele trecute, gazda unei lansări de carte. O carte scrisă chiar de elevii liceului. Elevii clasei a XII-a T (dirigintă Denisa Stoicescu) au finalizat un proiect deosebit, care a durat șase luni: scrierea și lansarea cărții "De vorbă cu părinții mei - mic tratat de educație și familie".

Alte stiri recente

763 vizualizari
14 dec. 2018 21:27

Reacții la intenția Primăriei Câmpina de a accesa un nou credit bancar de 25 milioane lei

După cum v-am informat într-un articol precedent, primarul Horia Tiseanu a inițiat un proiect de hotărâre privind accesarea unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei pentru cofinanțarea unor proiecte cu fonduri europene și pentru asfaltarea străzii Calea Doftanei. Proiectul va fi dezbătut marți, 18 decembrie, în ședința Consiliului Local Câmpina. Având în vedere că este vorba despre un credit mare, prin accesarea căruia Câmpina ar ajunge la un grad de îndatorare de 30% din veniturile proprii, am dorit să aflăm reacții din mediul politic local și din cel de afaceri și vă prezentăm în continuare câteva puncte de vedere.

1629 vizualizari
14 dec. 2018 20:16

Primarul Câmpinei vrea un nou împrumut bancar, în valoare de 25 milioane lei, pentru investiții

2 comentarii

Pe ordinea de zi a ședinței de marți, 18 decembrie 2018, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Horia Tiseanu, care prevede aprobarea unei finanțări rambursabile interne, adică a unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei, cu o maturitate de zece ani, din care trei ani perioadă de grație și șapte ani perioadă de rambursare. Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local, Câmpina va accesa cel mai mare credit bancar din câte a luat vreodată, iar gradul de îndatorare al municipiului va ajunge la 30%.