Premieră în chirurgia SanConfind: eliminarea stomacului pentru salvarea unei paciente cu cancer gastric
Sănătate (Categoria articolului)
Printre primii chirurgi bucureșteni colaboratori ai Centrului Medical SanConfind se numără doctorul Claudiu Anghel, medic chirurg primar cu competențe în chirurgie oncologică și în chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Doctorul Claudiu Anghel este unul dintre discipolii celebrului chirurg Irinel Popescu (cel care a realizat, în urmă cu două decenii, primul transplant de ficat din România).
Tot rezidențiatul, dar apoi și câțiva ani ca medic specialist, doctorul Anghel a lucrat la Secția de transplant hepatic de la Institutul Fundeni, în preajma profesorului Irinel Popescu și a medicului primar Vladislav Brașoveanu, doi medici de excepție, de la care a învățat meserie. Recent, dr. Claudiu Anghel a realizat o premieră pentru chirurgia SanConfind: unei paciente de 74 de ani, care acuza, de multe săptămâni, un sughiț intermitent și dureri la nivelul abdomenului superior, a fost diagnosticată cu cancer gastric și i s-a rezectat tot stomacul, acesta fiind înlocuit cu o bucată de intestin subțire.
Singura soluție: gastrectomia totală
Doctorul Claudiu Anghel ne-a dat mai multe detalii despre această operație complexă: ”Pacienta de 74 de ani prezenta o stare generală ușor alterată, în sensul că avea o anemie, iar ca simptomatologie, dânsa nu reușea să se alimenteze normal din cauza unei senzații de sațietate precoce; din două-trei linguri de mâncare se sătura și nu mai putea mânca. Peste toate acestea se suprapunea un sughiț zilnic incoercibil, care nu se termina decât după multe ore. Când a sosit la Spitalul SanConfind, pacienta avea câteva investigații făcute. La o endoscopie descoperise tumora de stomac, localizată și de o tomografie computerizată, dar nu îi sosise rezultatul biopsiei atunci când am evaluat-o prima dată. Tumora era situată destul de prost, imediat sub orificiul care face legătura dintre esofag și stomac. De aici rezulta și sațietatea precoce care o împiedica să mănânce normal. Dar neavând rezultatul biopsiei, noi nu știam natura formațiunii tumorale, care avea o mărime de circa 10 centimetri. Era un lucru foarte important, pentru că în funcție de natura tumorii (malignă sau benignă), se stabilește tipul operației. La o tumoră malignă, adică cea denumită popular cancer, trebuie să realizezi o operație mai extinsă, în limite de siguranță, pentru a preveni recidivarea. Am așteptat două săptămâni ca să vină rezultatul biopsiei, dar, din păcate, rezultatul a fost neconcludent, căci nu se înțelegea bine dacă tumora este malignă. Sunt situații în care la o biopsie nu se pot preleva fragmente din tumoră, astfel că din această biopsie rezultă că pacientul are un țesut sănătos. Pacienta avea un rezultat negativ la biopsie, dar era prea puțin probabil să aibă un țesut sănătos în acea zonă identificată drept tumoră prin endoscopie și tomografie computerizată. Pentru că nu mai aveam timp să așteptăm încă o biopsie, am decis să operăm pacienta, fiindcă aceasta era singura șansă de vindecare pe termen lung. Nemaivorbind că am preîntâmpinat astfel eventuale complicații. Dacă nu am fi operat-o, pacienta s-ar fi topit pe picioare din cauza anemiei care s-ar fi agravat în scurt timp”.
Un nou stomac dintr-o bucată de intestine subțire
Operația a decurs fără probleme, din punct de vedere a ceea ce s-a întâmplat în sală. "Intraoperator, am constatat că această tumoră destul de mare era situată la mijlocul stomacului, lucru care nu ne-a permis să facem o rezecție parțială de stomac, adică să scoatem ori jumătatea de sus, ori jumătatea de jos. Astfel, am fost obligați să aplicăm o soluție radicală și să-i scoatem pacientei întreg stomacul. În termeni strict medicali, pot spune că am realizat o gastrectomie totală radicală D2 cu refacerea continuității tubului digestiv prin anastomoză eso-jejunală pe ansă în ”Y” tip Roux trans-mezocolică. În limbaj obișnuit, aș putea spune că am scos tot stomacul împreună cu ganglionii, cu tot ce se face în asemenea operație oncologică. Pentru ca pacienta să se poată alimenta normal, adică pe gură, am făcut un nou stomac dintr-o parte a intestinului subțire. La pacientă, alimentele vin acum din esofag, cad în această ansă de intestine (în această bifurcație în formă de Y a intestinului subțire în care una din ramuri are rol de stomac), care mai jos se unește cu restul intestinului subțire, pe unde vin toate sucurile digestive (biliar, pancreatic). Operația a fost complexă, în primul rând din cauza numeroaselor anastomoze (cusături chirurgicale). După trei-șase luni de la operație, această pacientă va avea o viață normală. Pentru a duce o viață fără complicații, pacienta trebuie să respecte un regim alimentar strict; poate mânca orice, însă puțin și des", ne-a mai declarat dr. Claudiu Anghel.
La această operație, din echipa medicală au mai făcut parte doctorul Anca Maria Prodea (medic anestezist) și doctorul Ștefan Eana, chirurgul secundar, venit și el tot din București.
"Aș vrea sa îndemn pe toți cei care vor citi articolul (și prin ei, pe toți prietenii și rudele lor pe care au obligația morală să-i informeze despre acest fapt), că este foarte important controlul medical periodic pentru a preîntâmpina situații depășite din punct de vedere chirurgical, mai exact, pentru a nu se ajunge la operațiile oncologice tardive”, a subliniat medicul chirurg Claudiu Anghel.
Comentarii
- 11.01.2022 18:02 Buna seara. Eu sunt mama lui Chirilă Mathias Renard care in 2019 a suferit o intervenție chirurgicală în urma unei ocluzii intestinale prin invaginatie. S-au eliminat 50 cm din intestin. De atunci suferă cumplit. Dl dr Anghel il poate ajuta? Sunt disperată.
Sănătate

Medicii care s-au întors în țară au găsit la SanConfind aceleași condiții pe care le aveau și în străinătate
Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina, cel mai mare spital privat din județul Prahova, este o investiție a societății SC Centrul Medical SanConfind SRL din Câmpina, al cărei acționar majoritar este compania petrolieră Confind SRL. Spitalul este foarte aproape de finalizare, are 230 de angajați, dintre care 28 de medici cu normă întreagă și alți 45 cu contract de colaborare. Unitatea a fost inaugurată în urmă cu opt ani, dar pentru că este mare (are 11.000 mp și șase niveluri), Ministerul Sănătății a permis funcționarea treptată a spitalului pe activități, odată cu fiecare nivel realizat, instituind, de fiecare dată, măsuri speciale.

Sute de proceduri de recuperare medicală la Baza de Tratament de la SanConfind
La Centrul Medical SanConfind lucrează, pe bază de contract de colaborare, mulți medici cunoscuți din București. Unul dintre ei este medicul primar de fizioterapie și recuperare Nicolae Pavelescu, cel care a condus mulți ani secția de recuperare medicală a Spitalului Militar Central din București. Dr. Pavelescu a fost plăcut impresionat de tot ce a găsit la SanConfind, la prima lui vizită în spital. Cei mai mulți pacienți care au beneficiat de serviciile Bazei de Tratament au fost cei cu afecţiuni neuromotorii, reumatismale, articulare şi ortopedice. La sfârșitul tratamentului, starea sănătății lor era mult ameliorată.
Alte stiri recente
La Câmpina, noul an școlar a început cu probleme cu iz politic și nu numai
Suntem doar în a doua săptămână a noului an școlar și deja apar probleme cu un puternic iz... politic, ceea ce nu ar avea ce să caute într-o societate normală, într-un sistem de educație sănătos. Se întâmplă la Câmpina unde apropierea anului electoral 2024 pare să fi încețoșat mințile unor politicieni care par dispuși la orice de dragul unor voturi.

A fost dat startul lucrărilor de realizare a rețelelor de apă și canalizare în Breaza, Comarnic și Sinaia
Miercuri, 20 septembrie, în localitățile Breaza, Comarnic și Sinaia a fost dat startul oficial al lucrărilor de realizare a rețelei de apă și canalizare, proiect care se derulează prin Hidro Prahova, cu finanțare europeană, valoarea totală - pentru toate cele 42 localități din județ, incluse în acest proiect - fiind de aproximativ 700 milioane euro.