Premieră în chirurgia SanConfind: eliminarea stomacului pentru salvarea unei paciente cu cancer gastric

Sănătate (Categoria articolului)

Printre primii chirurgi bucureșteni colaboratori ai Centrului Medical SanConfind se numără doctorul Claudiu Anghel, medic chirurg primar cu competențe în chirurgie oncologică și în chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Doctorul Claudiu Anghel este unul dintre discipolii celebrului chirurg Irinel Popescu (cel care a realizat, în urmă cu două decenii, primul transplant de ficat din România).

Tot rezidențiatul, dar apoi și câțiva ani ca medic specialist, doctorul Anghel a lucrat la Secția de transplant hepatic de la Institutul Fundeni, în preajma profesorului Irinel Popescu și a medicului primar Vladislav Brașoveanu, doi medici de excepție, de la care a învățat meserie. Recent, dr. Claudiu Anghel a realizat o premieră pentru chirurgia SanConfind: unei paciente de 74 de ani, care acuza, de multe săptămâni, un sughiț intermitent și dureri la nivelul abdomenului superior, a fost diagnosticată cu cancer gastric și i s-a rezectat tot stomacul, acesta fiind înlocuit cu o bucată de intestin subțire. 
Singura soluție: gastrectomia totală
Doctorul Claudiu Anghel ne-a dat mai multe detalii despre această operație complexă: ”Pacienta de 74 de ani prezenta o stare generală ușor alterată, în sensul că avea o anemie, iar ca simptomatologie, dânsa nu reușea să se alimenteze normal din cauza unei senzații de sațietate precoce; din două-trei linguri de mâncare se sătura și nu mai putea mânca. Peste toate acestea se suprapunea un sughiț zilnic incoercibil, care nu se termina decât după multe ore. Când a sosit la Spitalul SanConfind, pacienta avea câteva investigații făcute. La o endoscopie descoperise tumora de stomac, localizată și de o tomografie computerizată, dar nu îi sosise rezultatul biopsiei atunci când am evaluat-o prima dată. Tumora era situată destul de prost, imediat sub orificiul care face legătura dintre esofag și stomac. De aici rezulta și sațietatea precoce care o împiedica să mănânce normal. Dar neavând rezultatul biopsiei, noi nu știam natura formațiunii tumorale, care avea o mărime de circa 10 centimetri. Era un lucru foarte important, pentru că în funcție de natura tumorii (malignă sau benignă), se stabilește tipul operației. La o tumoră malignă, adică cea denumită popular cancer, trebuie să realizezi o operație mai extinsă, în limite de siguranță, pentru a preveni recidivarea. Am așteptat două săptămâni ca să vină rezultatul biopsiei, dar, din păcate, rezultatul a fost neconcludent, căci nu se înțelegea bine dacă tumora este malignă. Sunt situații în care la o biopsie nu se pot preleva fragmente din tumoră, astfel că din această biopsie rezultă că pacientul are un țesut sănătos. Pacienta avea un rezultat negativ la biopsie, dar era prea puțin probabil să aibă un țesut sănătos în acea zonă identificată drept tumoră prin endoscopie și tomografie computerizată. Pentru că nu mai aveam timp să așteptăm încă o biopsie, am decis să operăm pacienta, fiindcă aceasta era singura șansă de vindecare pe termen lung. Nemaivorbind că am preîntâmpinat astfel eventuale complicații. Dacă nu am fi operat-o, pacienta s-ar fi topit pe picioare din cauza anemiei care s-ar fi agravat în scurt timp”.
Un nou stomac dintr-o bucată de intestine subțire
Operația a decurs fără probleme, din punct de vedere a ceea ce s-a întâmplat în sală. "Intraoperator, am constatat că această tumoră destul de mare era situată la mijlocul stomacului, lucru care nu ne-a permis să facem o rezecție parțială de stomac, adică să scoatem ori jumătatea de sus, ori jumătatea de jos. Astfel, am fost obligați să aplicăm o soluție radicală și să-i scoatem pacientei întreg stomacul. În termeni strict medicali, pot spune că am realizat o gastrectomie totală radicală D2 cu refacerea continuității tubului digestiv prin anastomoză eso-jejunală pe ansă în ”Y” tip Roux trans-mezocolică. În limbaj obișnuit, aș putea spune că am scos tot stomacul împreună cu ganglionii, cu tot ce se face în asemenea operație oncologică. Pentru ca pacienta să se poată alimenta normal, adică pe gură, am făcut un nou stomac dintr-o parte a intestinului subțire. La pacientă, alimentele vin acum din esofag, cad în această ansă de intestine (în această bifurcație în formă de Y a intestinului subțire în care una din ramuri are rol de stomac), care mai jos se unește cu restul intestinului subțire, pe unde vin toate sucurile digestive (biliar, pancreatic). Operația a fost complexă, în primul rând din cauza numeroaselor anastomoze (cusături chirurgicale). După trei-șase luni de la operație, această pacientă va avea o viață normală. Pentru a duce o viață fără complicații, pacienta trebuie să respecte un regim alimentar strict; poate mânca orice, însă puțin și des", ne-a mai declarat dr. Claudiu Anghel.
La această operație, din echipa medicală au mai făcut parte doctorul Anca Maria Prodea (medic anestezist) și doctorul Ștefan Eana, chirurgul secundar, venit și el tot din București.
"Aș vrea sa îndemn pe toți cei care vor citi articolul (și prin ei, pe toți prietenii și rudele lor pe care au obligația morală să-i informeze despre acest fapt), că este foarte important controlul medical periodic pentru a preîntâmpina situații depășite din punct de vedere chirurgical, mai exact, pentru a nu se ajunge la operațiile oncologice tardive”, a subliniat medicul chirurg Claudiu Anghel.

6042 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

2507 vizualizari
20 sept. 2021 20:55

La Spitalul SanConfind, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului este în fiecare zi

La finele săptămânii trecute, în întreaga lume a fost sărbătorită Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Organizația Mondială a Sănătății a decis, în mai 2019, la cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii, să marcheze în fiecare an, pe 17 septembrie, o zi pentru siguranța pacientului. Având în vedere condițiile oferite de SanConfind în toate zonele sale, în toate intervențiile medicale realizate aici, se poate afirma cu certitudine că, în spitalul din Poiana Câmpina, Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului este în fiecare zi. Anul acesta, OMS îndeamnă toți factorii de decizie să demareze acțiuni pentru nașteri în siguranță și respect, în cadrul temei „Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți”.

2418 vizualizari
15 sept. 2021 06:16

O nouă specialitate medicală la SanConfind - urologia

Începutul toamnei aduce la SanConfind o nouă specialitate medicală - urologia. Coordonatorul Cabinetului de Urologie din cadrul Policlinicii SanConfind este dr. Silviu Sandu (foto), medic specialist care s-a specializat în Franța, unde a lucrat o perioadă în spitale regionale importante. Dr. Silviu Sandu este și un chirurg cu o experiență îmbogățită în clinici de specialitate din Hexagon. Prin urmare, el nu vindecă afecțiuni urologice doar prin tratamente bine țintite, ci și prin intervenții chirurgicale pregătite până la cele mai mici detalii, operații complexe care, fiecare în parte, constituie o provocare tratată, de fiecare dată, cu seriozitate și profesionalism. Peste câteva zile, noul membru al echipei medicilor din SanConfind va acorda primele consultații. Programările celor doritori se pot face prin numărul unic de call-center: 0244.990.

Alte stiri recente

661 vizualizari
22 sept. 2021 10:38

Rechizite pentru copiii de la Școala Sanatorială Voila, din partea societății Sofprest Protect & Security Câmpina

Pentru reprezentanții societății Sofprest Protect & Security a devenit un obicei ca la fiecare început de an școlar să ofere rechizite unor copii de la școlile din Câmpina și împrejurimi, copii care provin din familii cu posibilități financiare reduse. Anul acesta, darurile societății menționate au fost oferite copiilor de la Școala Sanatorială Voila, structură aparținând de Școala Gimnazială ”Al.I.Cuza”.

2785 vizualizari
21 sept. 2021 22:17

Nici măcar pietonii nu mai pot trece prin parcarea BCR din centrul Câmpinei. Zonele de trecere au fost blocate

3 comentarii

Clădirea frumosă, din sticlă, din centrul Câmpinei, unde se află sediul Băncii Comerciale Române (BCR), dar sediile Trezoreriei și Administrației Financiare, are o mică parcare în partea stângă, privind dinspre pasajul de la ceas. De asemenea, în spatele clădirii, pe domeniul public, cu intrare din Strada Griviței, există o parcare publică. Trebuie să spunem înainte de orice altceva că acest imobil are de puțină vreme un nou proprietar, toate instituțiile enumerate mai sus fiind doar chiriași.