Premieră în chirurgia SanConfind: eliminarea stomacului pentru salvarea unei paciente cu cancer gastric

Sănătate (Categoria articolului)

Printre primii chirurgi bucureșteni colaboratori ai Centrului Medical SanConfind se numără doctorul Claudiu Anghel, medic chirurg primar cu competențe în chirurgie oncologică și în chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Doctorul Claudiu Anghel este unul dintre discipolii celebrului chirurg Irinel Popescu (cel care a realizat, în urmă cu două decenii, primul transplant de ficat din România).

Tot rezidențiatul, dar apoi și câțiva ani ca medic specialist, doctorul Anghel a lucrat la Secția de transplant hepatic de la Institutul Fundeni, în preajma profesorului Irinel Popescu și a medicului primar Vladislav Brașoveanu, doi medici de excepție, de la care a învățat meserie. Recent, dr. Claudiu Anghel a realizat o premieră pentru chirurgia SanConfind: unei paciente de 74 de ani, care acuza, de multe săptămâni, un sughiț intermitent și dureri la nivelul abdomenului superior, a fost diagnosticată cu cancer gastric și i s-a rezectat tot stomacul, acesta fiind înlocuit cu o bucată de intestin subțire. 
Singura soluție: gastrectomia totală
Doctorul Claudiu Anghel ne-a dat mai multe detalii despre această operație complexă: ”Pacienta de 74 de ani prezenta o stare generală ușor alterată, în sensul că avea o anemie, iar ca simptomatologie, dânsa nu reușea să se alimenteze normal din cauza unei senzații de sațietate precoce; din două-trei linguri de mâncare se sătura și nu mai putea mânca. Peste toate acestea se suprapunea un sughiț zilnic incoercibil, care nu se termina decât după multe ore. Când a sosit la Spitalul SanConfind, pacienta avea câteva investigații făcute. La o endoscopie descoperise tumora de stomac, localizată și de o tomografie computerizată, dar nu îi sosise rezultatul biopsiei atunci când am evaluat-o prima dată. Tumora era situată destul de prost, imediat sub orificiul care face legătura dintre esofag și stomac. De aici rezulta și sațietatea precoce care o împiedica să mănânce normal. Dar neavând rezultatul biopsiei, noi nu știam natura formațiunii tumorale, care avea o mărime de circa 10 centimetri. Era un lucru foarte important, pentru că în funcție de natura tumorii (malignă sau benignă), se stabilește tipul operației. La o tumoră malignă, adică cea denumită popular cancer, trebuie să realizezi o operație mai extinsă, în limite de siguranță, pentru a preveni recidivarea. Am așteptat două săptămâni ca să vină rezultatul biopsiei, dar, din păcate, rezultatul a fost neconcludent, căci nu se înțelegea bine dacă tumora este malignă. Sunt situații în care la o biopsie nu se pot preleva fragmente din tumoră, astfel că din această biopsie rezultă că pacientul are un țesut sănătos. Pacienta avea un rezultat negativ la biopsie, dar era prea puțin probabil să aibă un țesut sănătos în acea zonă identificată drept tumoră prin endoscopie și tomografie computerizată. Pentru că nu mai aveam timp să așteptăm încă o biopsie, am decis să operăm pacienta, fiindcă aceasta era singura șansă de vindecare pe termen lung. Nemaivorbind că am preîntâmpinat astfel eventuale complicații. Dacă nu am fi operat-o, pacienta s-ar fi topit pe picioare din cauza anemiei care s-ar fi agravat în scurt timp”.
Un nou stomac dintr-o bucată de intestine subțire
Operația a decurs fără probleme, din punct de vedere a ceea ce s-a întâmplat în sală. "Intraoperator, am constatat că această tumoră destul de mare era situată la mijlocul stomacului, lucru care nu ne-a permis să facem o rezecție parțială de stomac, adică să scoatem ori jumătatea de sus, ori jumătatea de jos. Astfel, am fost obligați să aplicăm o soluție radicală și să-i scoatem pacientei întreg stomacul. În termeni strict medicali, pot spune că am realizat o gastrectomie totală radicală D2 cu refacerea continuității tubului digestiv prin anastomoză eso-jejunală pe ansă în ”Y” tip Roux trans-mezocolică. În limbaj obișnuit, aș putea spune că am scos tot stomacul împreună cu ganglionii, cu tot ce se face în asemenea operație oncologică. Pentru ca pacienta să se poată alimenta normal, adică pe gură, am făcut un nou stomac dintr-o parte a intestinului subțire. La pacientă, alimentele vin acum din esofag, cad în această ansă de intestine (în această bifurcație în formă de Y a intestinului subțire în care una din ramuri are rol de stomac), care mai jos se unește cu restul intestinului subțire, pe unde vin toate sucurile digestive (biliar, pancreatic). Operația a fost complexă, în primul rând din cauza numeroaselor anastomoze (cusături chirurgicale). După trei-șase luni de la operație, această pacientă va avea o viață normală. Pentru a duce o viață fără complicații, pacienta trebuie să respecte un regim alimentar strict; poate mânca orice, însă puțin și des", ne-a mai declarat dr. Claudiu Anghel.
La această operație, din echipa medicală au mai făcut parte doctorul Anca Maria Prodea (medic anestezist) și doctorul Ștefan Eana, chirurgul secundar, venit și el tot din București.
"Aș vrea sa îndemn pe toți cei care vor citi articolul (și prin ei, pe toți prietenii și rudele lor pe care au obligația morală să-i informeze despre acest fapt), că este foarte important controlul medical periodic pentru a preîntâmpina situații depășite din punct de vedere chirurgical, mai exact, pentru a nu se ajunge la operațiile oncologice tardive”, a subliniat medicul chirurg Claudiu Anghel.

6993 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Chirilă Florentina 11.01.2022 18:02 Buna seara. Eu sunt mama lui Chirilă Mathias Renard care in 2019 a suferit o intervenție chirurgicală în urma unei ocluzii intestinale prin invaginatie. S-au eliminat 50 cm din intestin. De atunci suferă cumplit. Dl dr Anghel il poate ajuta? Sunt disperată.

Sănătate

2840 vizualizari
17 iun. 2022 21:23

Herniile de disc se vor putea opera la Spitalul SanConfind, din Poiana Câmpina

La Spitalul SanConfind, din Poiana Câmpina, vor fi posibile, în curând, operațiile de hernie de disc. Aceste intervenții chirurgicale de mare complexitate vor fi realizate de doi dintre cei mai reputați specialiști în ortopedie și traumatologie, care s-au desăvârșit profesional în spitale din țări occidentale, printre cele mai dezvoltate din lume. Este vorba de doctor Viorel Albu, angajat de mai mulți ani la SanConfind, și de doctor Stelian Anghel, un mai recent angajat al spitalului. Ambii lucrează cu normă întreagă, astfel că de activitatea lor vor beneficia cât mai mulți pacienți.

2517 vizualizari
12 mai 2022 06:37

La SanConfind, noi servicii medicale cofinanțate de CJAS pentru spitalizarea de zi

(P) Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina, cel mai mare spital privat prahovean, este într-o continuă dezvoltare nu doar în ceea ce privește personalul medical de înaltă calificare, ci și din punct de vedere al serviciilor oferite, toate cu o calitate deja recunoscută și care face întotdeauna diferența. Din acest an, pentru spitalizarea de zi în relație cu CJAS Prahova, SanConfind vine cu o serie de servicii/proceduri medicale de mare interes pentru pacienți.

Alte stiri recente

140 vizualizari
26 iun. 2022 19:45

Beci inundat pe Strada Rahovei și copac doborât pe Strada Cuza, efectele ploii puternice de duminică, de la Câmpina

În condițiile existenței unui cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, la Câmpina a plouat duminică după-amiază câteva ore bune.

154 vizualizari
26 iun. 2022 18:52

Atleții câmpineni Ștefan Gagiu și Eduard Unguroaica vor reprezenta România la FOTE 2022, din Slovacia

În perioada 24-30 iulie 2022, la Banska Bystrica, în Slovacia, are loc ediția din acest an a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE). Din delegația României la atletism fac parte și doi câmpineni, urmare a rezultatelor foarte bune din acest sezon.