Premieră în chirurgia SanConfind: eliminarea stomacului pentru salvarea unei paciente cu cancer gastric

Sănătate (Categoria articolului)

Printre primii chirurgi bucureșteni colaboratori ai Centrului Medical SanConfind se numără doctorul Claudiu Anghel, medic chirurg primar cu competențe în chirurgie oncologică și în chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Doctorul Claudiu Anghel este unul dintre discipolii celebrului chirurg Irinel Popescu (cel care a realizat, în urmă cu două decenii, primul transplant de ficat din România).

Tot rezidențiatul, dar apoi și câțiva ani ca medic specialist, doctorul Anghel a lucrat la Secția de transplant hepatic de la Institutul Fundeni, în preajma profesorului Irinel Popescu și a medicului primar Vladislav Brașoveanu, doi medici de excepție, de la care a învățat meserie. Recent, dr. Claudiu Anghel a realizat o premieră pentru chirurgia SanConfind: unei paciente de 74 de ani, care acuza, de multe săptămâni, un sughiț intermitent și dureri la nivelul abdomenului superior, a fost diagnosticată cu cancer gastric și i s-a rezectat tot stomacul, acesta fiind înlocuit cu o bucată de intestin subțire. 
Singura soluție: gastrectomia totală
Doctorul Claudiu Anghel ne-a dat mai multe detalii despre această operație complexă: ”Pacienta de 74 de ani prezenta o stare generală ușor alterată, în sensul că avea o anemie, iar ca simptomatologie, dânsa nu reușea să se alimenteze normal din cauza unei senzații de sațietate precoce; din două-trei linguri de mâncare se sătura și nu mai putea mânca. Peste toate acestea se suprapunea un sughiț zilnic incoercibil, care nu se termina decât după multe ore. Când a sosit la Spitalul SanConfind, pacienta avea câteva investigații făcute. La o endoscopie descoperise tumora de stomac, localizată și de o tomografie computerizată, dar nu îi sosise rezultatul biopsiei atunci când am evaluat-o prima dată. Tumora era situată destul de prost, imediat sub orificiul care face legătura dintre esofag și stomac. De aici rezulta și sațietatea precoce care o împiedica să mănânce normal. Dar neavând rezultatul biopsiei, noi nu știam natura formațiunii tumorale, care avea o mărime de circa 10 centimetri. Era un lucru foarte important, pentru că în funcție de natura tumorii (malignă sau benignă), se stabilește tipul operației. La o tumoră malignă, adică cea denumită popular cancer, trebuie să realizezi o operație mai extinsă, în limite de siguranță, pentru a preveni recidivarea. Am așteptat două săptămâni ca să vină rezultatul biopsiei, dar, din păcate, rezultatul a fost neconcludent, căci nu se înțelegea bine dacă tumora este malignă. Sunt situații în care la o biopsie nu se pot preleva fragmente din tumoră, astfel că din această biopsie rezultă că pacientul are un țesut sănătos. Pacienta avea un rezultat negativ la biopsie, dar era prea puțin probabil să aibă un țesut sănătos în acea zonă identificată drept tumoră prin endoscopie și tomografie computerizată. Pentru că nu mai aveam timp să așteptăm încă o biopsie, am decis să operăm pacienta, fiindcă aceasta era singura șansă de vindecare pe termen lung. Nemaivorbind că am preîntâmpinat astfel eventuale complicații. Dacă nu am fi operat-o, pacienta s-ar fi topit pe picioare din cauza anemiei care s-ar fi agravat în scurt timp”.
Un nou stomac dintr-o bucată de intestine subțire
Operația a decurs fără probleme, din punct de vedere a ceea ce s-a întâmplat în sală. "Intraoperator, am constatat că această tumoră destul de mare era situată la mijlocul stomacului, lucru care nu ne-a permis să facem o rezecție parțială de stomac, adică să scoatem ori jumătatea de sus, ori jumătatea de jos. Astfel, am fost obligați să aplicăm o soluție radicală și să-i scoatem pacientei întreg stomacul. În termeni strict medicali, pot spune că am realizat o gastrectomie totală radicală D2 cu refacerea continuității tubului digestiv prin anastomoză eso-jejunală pe ansă în ”Y” tip Roux trans-mezocolică. În limbaj obișnuit, aș putea spune că am scos tot stomacul împreună cu ganglionii, cu tot ce se face în asemenea operație oncologică. Pentru ca pacienta să se poată alimenta normal, adică pe gură, am făcut un nou stomac dintr-o parte a intestinului subțire. La pacientă, alimentele vin acum din esofag, cad în această ansă de intestine (în această bifurcație în formă de Y a intestinului subțire în care una din ramuri are rol de stomac), care mai jos se unește cu restul intestinului subțire, pe unde vin toate sucurile digestive (biliar, pancreatic). Operația a fost complexă, în primul rând din cauza numeroaselor anastomoze (cusături chirurgicale). După trei-șase luni de la operație, această pacientă va avea o viață normală. Pentru a duce o viață fără complicații, pacienta trebuie să respecte un regim alimentar strict; poate mânca orice, însă puțin și des", ne-a mai declarat dr. Claudiu Anghel.
La această operație, din echipa medicală au mai făcut parte doctorul Anca Maria Prodea (medic anestezist) și doctorul Ștefan Eana, chirurgul secundar, venit și el tot din București.
"Aș vrea sa îndemn pe toți cei care vor citi articolul (și prin ei, pe toți prietenii și rudele lor pe care au obligația morală să-i informeze despre acest fapt), că este foarte important controlul medical periodic pentru a preîntâmpina situații depășite din punct de vedere chirurgical, mai exact, pentru a nu se ajunge la operațiile oncologice tardive”, a subliniat medicul chirurg Claudiu Anghel.

5503 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

3677 vizualizari
19 apr. 2021 19:50

Baza de recuperare medicală de la SanConfind, tot mai căutată de pacienți din Capitală

1 comentarii

Baza de balneologie și recuperare medicală SanConfind a căpătat un binemeritat renume, care a făcut ca tot mai mulți pacienți din București să își caute sănătatea la Poiana Câmpina. Sala bazinelor, cu două bazine pentru adulți (ambele cu adâncimea de 1,2 metri, unul dintre ele fiind pentru mers contracurent) și unul pentru copii (adânc de 0,5 metri), reprezintă punctul forte al unității. Una dintre cele mai apreciate terapii o constituie hidrokinetoterapia în bazinele cu apă sărată caldă, unde pacienții sunt îndrumați de doi kinetoterapeuți cu studii superioare. Apa din aceste bazine, cu o mineralizare totală de excepție (321 g/l), conținând nu doar multă sare, ci și multe minerale, este filtrată, recirculată și păstrată la o temperatură de 31-33˚C. Recent, am întâlnit în bazinul mare o pacientă din București, care se trata pentru prima dată la SanConfind.

Alte stiri recente

1551 vizualizari
09 mai 2021 11:52

Oferte speciale pentru Litoralul României și Bulgariei, cu Agenția Teron Intertur Câmpina

Vara bate la ușă, astfel că în condițiile speciale ale incertitudinilor determinate de pandemia de coronavirus, mulți turiști își îndreaptă atenția spre Litoralul României și Bulgariei. Venind în întâmpinarea dorinței turiștilor, Agenția de Turism Teron Intertur Câmpina a lansat o serie de oferte speciale, cu facilități noi și condiții cât mai bune pentru ca vacanța dumneavoastră să devină o amintire frumoasă.

2112 vizualizari
08 mai 2021 20:05

Imagini de la cititori. Natură invadată de gunoaie în spatele Școlii de Poliție din Câmpina

Inițiativa noastră de a oferi câmpinenilor posibilitatea să arate întregii comunități imagini surprinse în diverse locuri se bucură de tot mai mult succes. Zilnic primim atât pe paginile noastre de Facebook, cât și pe Whatsapp, la numărul 0733.388.425 diferite imagini, dar și sugestii și ne sunt semnalate unele probleme cu care se confruntă cetățenii. Acum, vă prezentăm o serie de imagini surprinse de Andreea Petcu în spatele Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr”, în prelungirea Străzii Crișuri și a Aleii Popasului.