Cum vrea Primăria Câmpina să transforme cantina socială în local pentru nunţi, botezuri, parastase

Social (Categoria articolului)

Din anul 2001, cantina de la Liceul Tehnologic Mecanic, din Cartierul Turnătorie, a funcționat ca și cantină socială chiar dacă, oficial, statutul acesteia a fost cel de cantină școlară. Odată cu schimbarea legislației în domeniu, din toamna lui 2017 cantina a trecut în subordinea Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Câmpina, dar pentru obținerea tuturor avizelor necesare trebuia schimbată oficial și destinația imobilului.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat de primarul Horia Tiseanu, s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței din 25 ianuarie a Consiliului Local și părea doar o formalitate. În definitiv, era vorba despre cantina de ajutor social, singura din localitate, un serviciu destinat persoanelor cu venituri reduse. Numai că, era mai mult de atât. După cum reiese din proiectul de hotărâre, beneficiarii acestei cantine preferă hrana la... sacoșă, astfel încât să o poată mânca la domiciliu. Niciunul dintre cei 130 de beneficiari nu mai mănâncă la cantină, ci își ia mâncarea acasă, iar primarul spune că asta a fost alegerea lor. Și tot primarul mai spune că “apreciez că este oportun ca prin schimbarea destinaţiei imobilului clădire cantină, să reglementăm şi posibilitatea închirierii sălii de mese, holuri şi grup sanitar, pentru organizarea ocazională a unor evenimente (nunţi, botezuri, parastase, altele)”. 
Cu alte cuvinte, cantina socială să nu mai fie chiar atât de socială și să se transforme într-o afacere. “Astfel se pot genera venituri la bugetul local, din închirierea cantinei”, a afirmat Horia Tiseanu, primarul Câmpinei devenind brusc interesat de creșterea veniturilor municipiului chiar dacă au existat numeroase ocazii în care nu prea și-a arătat acest interes.

„Nu sunt de acord cu aşa ceva! Şi până acum a fost închiriat acel spaţiu pentru astfel de evenimente şi este foarte grav. Cine a închiriat, cine a luat banii?! Să vă spun că este o persoană foarte apropiată de PNL?!”, a susținut consilierul local Ion Dragomir, fostul viceprimar al municipiului. PSD și ALDE s-au opus inițiativei primarului, iar proiectul a picat la vot (10 voturi pentru – PNL și PMP, 9 voturi împotrivă – PSD și ALDE; era nevoie de două treimi din votul consilierilor pentru ca proiectul să fie aprobat). 
Situația este următoarea. Mulți ani, cantina socială a fost dată de Primărie în administrarea Fundaţiei Marga ’92 a Margăi Perian. Iar aici, într-un spațiu public, într-o cantină socială, în curtea unui liceu, se organizau tot felul de evenimente printr-o firmă aparținând Laurei Perian (fiica Margăi Perian), membru al PNL și reprezentant al primarului în Consiliul de Administrație de la Liceul Tehnologic Mecanic. Bineînțeles, banii se duceau la cine organiza evenimentele. S-a schimbat legislația și o cantină socială nu mai poate fi administrată de o terță parte, ci de un serviciu de specialitate din cadrul administrației locale. Și astfel, cantina socială a fost trecută în subordinea Serviciului Public de Asistenţă Socială. Marga Perian a fost angajată la acest serviciu ca și responsabil al cantinei, deci este acum un angajat al Primăriei, plătit din bani publici. La cantină nu mai pot fi organizate evenimente, decât cu aprobarea Consiliului Local. 
Primarul Horia Tiseanu își face acum probleme că spațiul va rămâne nefolosit, că putea fi închiriat (cu dedicație, dar asta nu o spune, normal) unor firme private care să organizeze aici evenimente, că se puteau aduce bani la buget. Nu spune nimic despre banii făcuți până acum de cei care au organizat evenimente și nici despre banii alocați de-a lungul timpului, de la bugetul local, pentru reparațiile, întreținerea și dotările unui imobil public unde se organizau petreceri private.

3810 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Gheorghe 29.01.2018 22:43 Cati bani s-au investit in reparatiile de la cantina in ultimii 7 ani si ce firme au lucrat?
  • Dana Stamate 30.01.2018 08:56 De ce mai e nevoie de cantina daca nu mai mananca nimeni acolo? O mai putem numi cantina sociala doar pentru faptul ca se pregatesc niste pachete care se dau saracilor? Eu inteleg in felul urmator, primaria are o cladire pe care o numeste cantina sociala, nu mai mananca nimeni in aceasta cladire dar se pregateste hrana pentru oamenii saraci. Ei vin la usa, isi iau mancarea si pleaca. Spatiul este nefolosit si prin urmare primaria vrea sa*l inchirieze unor firme care organizeaza nunti si botezuri. Are voie sa faca asta, ca eu stiu ca e cladirea ministerului invatamantului, el e proprietarul, iar primaria e administrator. Exista un acord al ministerului? Intr*un spatiu de acest gen se poate face chiar orice? La un after school nu s*a gandit nimeni sau la un centru de zi pentru copiii saraci?
  • L.J 30.01.2018 11:24 Brusc il apuca pe primar grija pentru oras,in ceasul al doisprezecelea.Nu mai bine anvelopeaza cladirea din Balcescu unde este Clubul Pensionarilor si unde este cantina liceului Istrati?In loc sa sufoce cu borduri(cu sclipici sau fara) ar avea grija de spatiile verzi...eu i-as aduna si pe copii dl Pascu in incinta sectiei dl Pavel si as face un complex sportiv si apoi m-as trage in poze cu ei.Sunt niste tineri remarcabili care nu se fac de ras precum alesii nostrii locali,in loc sa arunce primaria cu miliarde pe semafoare si inconstientii oricum te calca pe trecerea de pietoni cu 2.000.000 ron as renova cladirile care stau sa pice ...au infiintat acel club de fotbal sa se afle in treaba,sa presupunem ca ajung in liga a 2-a ,isi permite Fratila,Dumitrascu si care or mai fi pe baricade sa finanteze?
  • Gigi Toader 31.01.2018 07:54 Sa fim seriosi ! Sala de mese a cantinei sociale este transformata de foarte multa vreme (de catre familia Laura si Bogdan Perian) in sala de festivitati, unde, de ani buni, se tin nunti, botezuri si alte cumetrii ! Au blindat toate geamurile si usa mica de la sala de mese (sa nu se mai auda muzica din exterior si sa nu mai poata fi amendati pentru tulburarea linistii publice, la reclamatiile facute de locuitorii blocurilor din str.Zorilor), au montat draperii impunatoare care sa ascunda aceste modificari, au montat mocheta in toata sala, au montat gresie pentru ringul de dans (in mijlocul salii), au montat candelabre si variatoare de tensiune pentru acestea (comandate prin telecomanda), au echipat sala cu mese rotunde a cate 10 locuri, plus tot mise en place-ul necesar pentru organizarea unor mese festive ! Oare unde s-au dus banii incasati din organizarea acestor petreceri CLANDESTINE ? De ce Consiliul Local nu dispune o ancheta in acest sens ? Oare faptul ca Laura Perian este membru de rang inalt in pnl Campina, sa-i asigure imunitate ? Doamne-ajuta ca nu a trecut acest proiect de HCL prin care se legaliza hotia de la cantina sociala ! Ca, si asa, de cand e Marga Perian directoare acolo, familia ei poate face tot ce-si doreste in sala de FESTIVITATI ! SIC !

Social

1984 vizualizari
23 ian. 2019 09:12

O casă, două anexe și două garaje au fost mistuite de un incendiu, la Talea

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineață la o casă din comuna Talea. Pompierii militari din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea focului. A fost o intervenție dificilă pentru că, la sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta violent și generalizat pe o suprafață de peste 200 mp.

2117 vizualizari
22 ian. 2019 11:40

Triajul copiilor, curățenia și aerisirea claselor și dezinfecția băncilor - recomandările DSP Prahova către școli, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă

Încă trei decese cauzate de virusul gripal de tip A, subtip H1, au fost înregistrate ieri în România. Este vorba despre trei femei, de 43 de ani, de 51 de ani și de 72 de ani, din Prahova, Gorj și București. În județul Prahova, acesta este al patrulea deces cauzat de gripă. La nivel național, 23 de persoane și-au pierdut până acum viața din cauza gripei, după cum a transmis Institutul Național de Sănătate Publică. Ministrul Sănătății a anunțat că România este în pragul unei epidemii de gripă, săptămâna trecută înregistrându-se 1.155 cazuri de gripă clinică, la nivel național, dintr-un total de peste 90.000 de cazuri de viroze respiratorii. Având în vedere această situație, Direcția de Sănătate Publică Prahova a transmis Inspectoratului Școlar Județean, iar acesta, la rândul său, a transmis tuturor unităților de învățământ, o adresă privind instituirea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în școli.

Alte stiri recente

2271 vizualizari
23 ian. 2019 20:55

Hora Unirii, dansată de elevii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

1 comentarii

Pentru că joi, 24 Ianuarie, este zi liberă, elevii și profesorii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina au sărbătorit cu o zi mai devreme Unirea Principatelor Române. În curtea instituției, elevi din toate ciclurile de învățământ (primar, gimnazial, liceal) au dansat Hora Unirii, pentru a marca astfel împlinirea a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a pus bazele dezvoltării moderne a României prin reformele aplicate în scurta sa perioadă de domnie.

1938 vizualizari
23 ian. 2019 19:56

"Mândria de a fi român", un proiect educațional dedicat Micii Uniri, desfășurat la Școala "Ion Câmpineanu" din Câmpina

Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din Câmpina și Școala Gimnazială Nistorești, aparținând de Liceul Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza, au desfășurat miercuri, 23 ianuarie, un proiect educațional intitulat "Mândria de a fi român". Acest proiect s-a adresat elevilor din ciclul primar și a fost dedicat aniversării Zilei Unirii Principatelor Române. (video)