Din anul 2001, cantina de la Liceul Tehnologic Mecanic, din Cartierul Turnătorie, a funcționat ca și cantină socială chiar dacă, oficial, statutul acesteia a fost cel de cantină școlară. Odată cu schimbarea legislației în domeniu, din toamna lui 2017 cantina a trecut în subordinea Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Câmpina, dar pentru obținerea tuturor avizelor necesare trebuia schimbată oficial și destinația imobilului.
Proiectul de hotărâre a fost inițiat de primarul Horia Tiseanu, s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței din 25 ianuarie a Consiliului Local și părea doar o formalitate. În definitiv, era vorba despre cantina de ajutor social, singura din localitate, un serviciu destinat persoanelor cu venituri reduse. Numai că, era mai mult de atât. După cum reiese din proiectul de hotărâre, beneficiarii acestei cantine preferă hrana la... sacoșă, astfel încât să o poată mânca la domiciliu. Niciunul dintre cei 130 de beneficiari nu mai mănâncă la cantină, ci își ia mâncarea acasă, iar primarul spune că asta a fost alegerea lor. Și tot primarul mai spune că “apreciez că este oportun ca prin schimbarea destinaţiei imobilului clădire cantină, să reglementăm şi posibilitatea închirierii sălii de mese, holuri şi grup sanitar, pentru organizarea ocazională a unor evenimente (nunţi, botezuri, parastase, altele)”.
Cu alte cuvinte, cantina socială să nu mai fie chiar atât de socială și să se transforme într-o afacere. “Astfel se pot genera venituri la bugetul local, din închirierea cantinei”, a afirmat Horia Tiseanu, primarul Câmpinei devenind brusc interesat de creșterea veniturilor municipiului chiar dacă au existat numeroase ocazii în care nu prea și-a arătat acest interes.
„Nu sunt de acord cu aşa ceva! Şi până acum a fost închiriat acel spaţiu pentru astfel de evenimente şi este foarte grav. Cine a închiriat, cine a luat banii?! Să vă spun că este o persoană foarte apropiată de PNL?!”, a susținut consilierul local Ion Dragomir, fostul viceprimar al municipiului. PSD și ALDE s-au opus inițiativei primarului, iar proiectul a picat la vot (10 voturi pentru – PNL și PMP, 9 voturi împotrivă – PSD și ALDE; era nevoie de două treimi din votul consilierilor pentru ca proiectul să fie aprobat).
Situația este următoarea. Mulți ani, cantina socială a fost dată de Primărie în administrarea Fundaţiei Marga ’92 a Margăi Perian. Iar aici, într-un spațiu public, într-o cantină socială, în curtea unui liceu, se organizau tot felul de evenimente printr-o firmă aparținând Laurei Perian (fiica Margăi Perian), membru al PNL și reprezentant al primarului în Consiliul de Administrație de la Liceul Tehnologic Mecanic. Bineînțeles, banii se duceau la cine organiza evenimentele. S-a schimbat legislația și o cantină socială nu mai poate fi administrată de o terță parte, ci de un serviciu de specialitate din cadrul administrației locale. Și astfel, cantina socială a fost trecută în subordinea Serviciului Public de Asistenţă Socială. Marga Perian a fost angajată la acest serviciu ca și responsabil al cantinei, deci este acum un angajat al Primăriei, plătit din bani publici. La cantină nu mai pot fi organizate evenimente, decât cu aprobarea Consiliului Local.
Primarul Horia Tiseanu își face acum probleme că spațiul va rămâne nefolosit, că putea fi închiriat (cu dedicație, dar asta nu o spune, normal) unor firme private care să organizeze aici evenimente, că se puteau aduce bani la buget. Nu spune nimic despre banii făcuți până acum de cei care au organizat evenimente și nici despre banii alocați de-a lungul timpului, de la bugetul local, pentru reparațiile, întreținerea și dotările unui imobil public unde se organizau petreceri private.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.