La Centrul Medical SanConfind a fost realizată, în 2021, prima protezare de șold, urmată, la câteva luni, de o altă premieră notabilă pentru chirurgia ortopedică SanConfind, prima protezare de genunchi. Reușitele îi aparțin medicului specialist Viorel Albu, un profesionist desăvârșit în domeniul ortopediei și traumatologiei. Ortopedul ”belgian” (cum este alintat de către pacienți, datorită faptului că a lucrat mulți ani în spitale din Belgia, unde a căpătat o bogată experiență), are la activ multe asemenea intervenții, operații deosebit de dificile și de complexe. În decursul activității sale medicale, a operat multe implanturi de proteze (de șold sau de genunchi), dar intervențiile chirurgicale amintite mai sus au fost evenimente remarcabile pentru spitalul din Poiana Câmpina, care i-au îmbogățit și mai mult imaginea în lumea medicală prahoveană și nu numai.
Ortopedia SanConfind este din ce în ce mai cunoscută și nu cu mult timp în urmă, medicului Viorel Albu i s-a alăturat un alt chirurg ortoped, dr. Stelian Anghel, specializat în ortopedie spinală, adică în operații pe coloana vertebrală. Revenind la protezările realizate de dr. Viorel Albu, astăzi vrem să vă vorbim despre un caz dificil de protezare de șold, care a reușit foarte bine și de care a beneficiat un câmpinean. Atât de bine au decurs lucrurile, încât pacientul a început să meargă încet, ajutat de un cadrul metalic, chiar a doua zi după operație.
”Am fost tratat foarte bine la SanConfind!”
Pacientul se numește Alexandru și a acceptat să ne povestească ce i s-a întâmplat pentru ca ”toți cei care suferă de coxartroză să știe că boala aceasta poate fi rapid vindecată la SanConfind, printr-un implant de proteză realizat de un extraordinar”. Vocea lui liniștită era o dovadă clară a convingerii că durerile de odinioară nu se vor mai întoarce niciodată, fiind încredințat totodată că vindecarea sa definitivă se va întâmpla curând. ”Cu cinci-șase ani în urmă am început să simt o scădere a mobilității piciorului stâng, din șold: nu puteam să-l mai rotesc. Mergeam tot mai greu, iar atunci când trebuia să urc sau să cobor scări, pante, ori schimbam brusc direcția de mers, simțeam nu atât o durere, cât o imposibilitate de a roti piciorul din șold. Mi se blocase piciorul la nivelul șoldului, pentru că, așa cum aveam să aflu de la doctorul Viorel Albu, care m-a tratat, cartilajul articular de la nivelul articulaţiei şoldului ajunsese grav deteriorat. Atunci când acest cartilaj articular este distrus, mişcări obişnuite precum răsucirea piciorului, mersul pe jos sau ridicatul şi aşezatul pe scaun pot fi dureroase şi dificile. Odată cu avansarea bolii, poți să simţi durere chiar la repaus. Afecțiunea mea s-a acutizat în timp, ceea ce m-a obligat să recurg la singura soluție posibilă: implantul unei proteze. Cunoșteam, din cele citite și auzite, faptul că Spitalul SanConfind oferă tratamente deosebite și cele mai bune proteze exustente în prezent pe piața de profil. Alegerea mea a fost fericită și inspirată. În medicul Viorel Albu am avut de la început foarte multă încredere. La primul consult, mi s-a făcut o radiografie, apoi domnul doctor mi-a explicat foarte bine cum stau lucrurile, iar în trei săptămâni de la acea întânire, eram deja operat”.
”Pe tot parcursul operației am vorbit cu medicul”
Iată cum a decurs operație, conform pacientului nostru: ”Mi s-a făcut o rahie-anestezie, deci nu am simțit nimic de la brâu în jos. Fiind conștient pe tot parcursul intervenției, am vorbit cu doctorul în timpul operației. Mi-a plăcut foarte mult că îmi spunea mereu ce urmează să facă: ”acuma faca asta, acum urmează asta, uite proteza, o montăm așa, acum am terminat, acum coasem și pansăm etc”. Aceste discuții mă linișteau și îmi întăreau convingerea că totul va fi bine. O grijă deosebită am simțit și din partea asistentelor. De fapt, nu pot să nu fiu recunoscător și să mulțumesc întregii echipe medicale, cu deosebire domnului doctor Albu, dar și doamnei doctor anestezist Delia Bucur, care a fost extraordinară! Operația propriu-zisă a durat în jur de două ore, dar am stat în sala de operație vreo patru ore, diferența de timp fiind dedicată anesteziei și celorlalte pregătiri. Tot ce a trebuit să coasă la mine domnul doctor după operație a durat vreo 50 de minute. Știu, îți vine greu să înțelegi de ce atâta timp. Deoarece întâi coase mușchiul pe care îl taie la începutul intervenției, vreo 18 cm a fost tăietura, după aceea coase pielea pe dedesubt, pe unul dintre straturile interioare ale pielii, astfel încât cicatricea să fie cât mai subțire, iar apoi urmează cusătura exterioară. Deci au fost trei rânduri de cusături. Am fost internat patru zile în condiții excelente din toate punctele de vedere - tratament, îngrijire, cazare, masă.”
La 24 de ore după operație, pacientul s-a dat jos din pat și a început să meargă cu ajutorul cadrului. A început, totodată, exerciții de recuperare medicală, kinetoterapie, pentru întărirea musculaturii piciorului operat. După trei săptămâni, a revenit la spital pentru scoaterea firelor și apoi a trecut de la cadru la cârjă. “Mi s-a implantat o proteză din ceramică și zirconiu. Acesta din urmă este un metal între siliciu și aluminiu, care se întrebuințează la fabricarea recipientelor rezistente la temperaturi înalte și a unor oțeluri speciale. Am citit pe internet, dar mi-a explicat și medicul că proteza de şold este un implant biocompatibil în alcătuirea căruia intră diverse materiale metalice: titan, cobalt-crom, zirconiu și altele, dar și materiale plastice speciale (polietilenă) sau materiale ceramice speciale. Componenta metalică a unei proteze intră în contact cu cea alcătuită din polietilenă sau ceramică. Atunci când şoldul este mişcat în timpul mersului, apar forţe de frecare între aceste componente, care în timp pot degrada proteza. Indiferent de materialul din care este alcătuit un implant, supravieţuirea unei proteze depinde foarte mult de indicaţia ortopedului, ca şi de tehnica lui de implantare. Pentru început, după operație, a trebuit să mă mișc doar înainte-înapoi și să nu fac mișcări bruște. La trei săptămâni de la operație se scot firele, apoi, după alte trei săptămâni se face radiografia de control, ca medicul să se convingă de faptul că totul este așa cum trebuie. Greutatea corpului pe piciorul operat se lasă treptat”.
Apariția protezei de șold
Prima operație de artroplastie de șold (protezarea șoldului) a fost realizată în 1940 de dr. Austin Moore. La noi în țară a fost efectuată pentru prima dată în 1960, dovedindu-se a fi una dintre cele mai de succes intervenţii chirurgicale. De atunci, inovaţiile în domeniul materialelor şi tehnicilor chirurgicale au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea performanţelor acestei intervenţii. Dintr-o discuție mai veche cu medicul Viorel Albu, am aflat că la formarea articulației șoldului iau parte două oase: coxalul (care, împreuna cu osul sacru, formează bazinul) și femurul (osul coapsei). Ele alcătuiesc articulația șoldului (coxofemurală). În osul coxal există o cavitate (cotiloida) în care pătrunde capul femurului. Extremitatea superioară a femurului prezintă un cap, capul femural, dar și un gât (colul), care leagă capul femural de corpul osului. Protezarea totală a șoldului este o operație care se realizează în două situații. Una dintre situații o reprezintă fracturile de col femural produse în urma unor traume. În cazul tinerilor pacienți se face tot posibilul pentru a se menține capul femural cu ajutorul unei prinderi în trei șuruburi (tehnica triple-vissage), dar numai dacă fractura nu este cu deplasare. Însă la pacienții de 40-50 de ani, fracturile de col femural deplasate, de ordin traumatic, se rezolvă prin proteza totală de șold. O a doua situație în care se recurge la artroplastia totală de șold o constituie existența coxartrozei, atunci când se înlocuiește articulația coxo-femurală cu o articulație ceramică-ceramică sau cu una formată dintr-o bilă de oțel inox și un plastic special extrem de dur. Protezele pot fi cimentate (pentru cei cu osteoporoză etc) și necimentate (pentru tineri și cei cu capital osos bun). Medicul Viorel Albu ne-a explicat și cum se face protezarea șoldului la SanConfind: ”În artroplastia totală de șold realizată la SanConfind folosim o proteză bipolară, o proteză mai specială, pe o fractură de col femural. Toate elementele protezei sunt fixate fără ciment. Producătorul protezei folosite la SanConfind o acoperă cu un strat de hidroxiapatită și titan poros sau zirconiu, tehnologie care ne permite să nu folosim cimentarea. Recuperarea pacientului după o astfel de proteză durează, de obicei, două-trei luni”. (P)
Circle Premium este cel mai complet test ADN, care ne oferă 500 de informații privind sănătatea noastră și stilul de viață.
De Black Friday, la SanConfind se pot face investigații gratuite de imagistică medicală. Este vorba despre investivații CT sau RMN cu decontare prin CAS Prahova.
Miercuri, 30 octombrie, de la ora 9.30, la Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina va avea loc un workshop medical de mare importanță, cu participare internațională, dedicat tratamentului pentru incontinența urinară de stres la femei, utilizând o metodă modernă și minim invazivă - injectarea cu implant bioresorbabil UROLON.
La Forumul Turismului Balnear, desfășurat la Eforie Nord, Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina a câștigat Marele Premiu pentru "Cel mai bun program de tratament balnear din România".