Câmpina împlinește astăzi 515 ani de la prima atestare documentară. Târgul de altădată, ridicat la rang de oraș în 1864 și devenit municipiu în decembrie 1994, a parcurs un drum lung și greu prin istorie. Iar pe acest drum, uneori, localității i s-au alăturat personalități de seamă ale culturii românești, oameni care au iubit, admirat și respectat frumusețea locurilor. Unii s-au aflat doar în trecere, alții și-au legat pentru totdeauna viața și opera de aceste meleaguri însorite.
Cezar Boliac, unul dintre fruntașii Revoluției de la 1848, poet și gazetar, a descris frumusețea târgului Câmpina, fiind găzduit aici de prietenul său Ion Câmpineanu, unul dintre boierii progresiști din Țara Românescă, participant și el la Revoluția din 1848, președinte al Partidei Naționale și unul dintre fondatorii Societății Filarmonice. Ion Câmpineanu a fost tatăl lui Ion I. Câmpineanu, primul guvernator al Băncii Naționale, ministru de justiție, ministru de finanțe și primar al Bucureștiului.
Ion Heliade Rădulescu, scriitor, filolog și om politic, fondatorul și primul președinte al Academiei Române, personalitate marcantă a Revoluției de la 1848, a locuit o perioadă la Câmpina, într-o casă modestă, din Cartierul Câmpinița, undeva în apropierea Vilei Crăciun.
La Câmpina s-a născut scriitorul Eugen Jebeleanu. Aici a locuit o vreme și Geo Bogza, cel care a debutat în 1928, cu poezia "Mea culpa", în primul număr al revistei "Câmpina".
George Coșbuc, scriitor, traducător, critic literar. “Poetul țărănimii” cum a fost numit pentru întreaga sa operă despre sufletul și viața țăranului român. În iunie 1895, aici, la Câmpina, la Biserica de la Lac, s-a căsătorit cu Elena Sfetea, sora lui C. Sfetea, editorul revistei “Vatra”, pe care Coșbuc a și condus-o mulți ani.
Dr. Constantin I. Istrati, academician, chimist, medic, întemeietorul Școlii de chimie organică de la Universitatea București, președinte al Academiei Române, promotor al medicinei militare. Una dintre marile personalități ale acestei țări, care a ales să aibă o reședință la Câmpina și să-și lege pentru eternitate numele de mica noastră urbe. De altfel, în 1893, aflat în vizită la bunul său prieten Constantin I. Istrati, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu decide să cumpere o proprietate din vecinătate pentru a construi aici un castel în memoria fiicei sale, Iulia.
Bogdan Petriceicu Hasdeu – scriitor, filolog, lingvist, publicist, istoric, o mare personalitate a culturii române din toate timpurile, un mare creator și un spirit veșnic neliniștit. Distrus de moartea fiice sale, Iulia, la doar 19 ani, B.P. Hasdeu se stabilește la Câmpina și construiește aici, în perioada 1893-1896, un castel-templu în memoria unicului său copil. Este Castelul Iulia Hasdeu de astăzi, loc minunat, încărcat de simboluri și mistere. Prima schiță a edificiului, realizată de mână savantului, se găsește pe o filă a unui manuscris spiritist datat 3 septembrie 1893. Iar pe un alt manuscris s-au păstrat aproape nealterate de timp cuvintele lui Hasdeu: "Acest castel s-a zidit în anii 1894-1896, planul fiind dat de spiritul Juliei Hasdeu, prin medium B.P. Hasdeu, apoi desenat arhitectonic de T. Dobrescu, construcțiunea de N. Anghelescu". Hasdeu a murit aici, la Câmpina, la 25 august 1907, la 69 de ani.
Nicolae Grigorescu – unul dintre cei mai mari pictori români, fondator al picturii moderne și simbol pentru multe, multe generații de artiști. S-a stabilit la Câmpina în 1890 și a trăit aici până în 1907, când a trecut în lumea de dincolo. O vreme a stat cu chirie, apoi a construit casa de pe Câmpinița (distrusă de un incendiu în 1918 și refăcută în 1954 după planurile originale). În casa de lemn de la Câmpina, Grigorescu și-a trăit ultimii ani din viață și a creat ultimele sale lucrări. Era vizitat de prieteni: Barbu Delavrancea, Ion Luca Caragiale, Octavian Goga, Alexandru Vlahuţă, ultimul fiind şi cel care venea cel mai des la Câmpina. Caragiale i-a dăruit, în 1901, un exemplar din volumul "Momente", păstrat acum în muzeu, cu dedicaţia: "Iubitul nostru, binevoieşte a primi aceste «Momente», în fruntea cărora mi-ai permis să înscriu ilustrul dumitale nume - şi, primindu-le, rogu-te, nu cântări preţul darului, ci socoteşte dragostea cu care ţi-l face al dumitale supus prieten Caragiale".
Peste drum de casa pictorului Nicolae Grigorescu era o altă casă celebră, cea cunoscută de noi drept “Vila Crăciun” și mult mai târziu – Casa Pionierilor. Familia Crăciun a avut trei fete – Irina, Maria şi Olimpia. Regina Maria şi fiica ei cea mică, Principesa Ileana, veneau des la Câmpina, mai ales în drumul lor spre Castelul Peleş, pentru a-şi comanda costume populare în atelierul celor trei surori. Dar veneau aici şi alte personalităţi din viaţa artistică şi culturală a vremii: actriţa Elvira Godeanu, dramaturgul Alexandru Kiriţescu, romancierul Zaharia Stancu sau pictorul Octavian Angheluţă. În apropiere se afla şi casa inginerului Sava, directorul de atunci al rafinăriei, o vilă deosebită (grădinița de astăzi, de pe Rahovei), unde marele muzician George Enescu a cântat de mai multe ori.
Citiți și Câmpina, la aniversare. Și ce înseamnă acest loc pentru oameni care fac cinste Câmpinei
Pe 13 septembrie 2024 se împlinesc 111 ani de la temerara încercare a lui Aurel Vlaicu de a zbura peste Carpați, cu un aparat de zbor construit chiar de el.
Aglomerație, gălăgie, sute de buchete de flori, mașini parcate, altele care nu mai aveau unde parca... dar și emoții și bucurii, cam astfel ar putea fi sintetizată prima zi a noului an de învățământ la Școala Centrală Câmpina.
”Orizonturi europene” este numele Taberei internaționale de pictură, care se desfășoară la Balcic, în Bulgaria, în perioada 3-12 septembrie 2024.
La Editura Militară a văzut lumina tiparului o carte foarte interesantă - "Câmpina și câmpinenii în război (1941-1945)", scrisă de col. (r) Marian Dulă, președintele Asociației "Cultul Eroilor" - Filiala Câmpina.