În noiembrie 2019, CâmpinaTV.ro scria despre adăpostul privat pentru câini, de pe Strada Fabricii din municipiul Câmpina. De fapt, lagărul de câini al firmei Veterimed Contel SRL aparținând lui Alexandru Chirobocea. Și scriam atunci despre clădirea sinistră și condițiile jalnice în care sunt ținute bietele animale prinse (sau chiar furate din curțile oamenilor, pentru că au fost și astfel de cazuri) în localitățile din vecinătatea Câmpinei, localități cu ale căror primării are contract firma menționată. Vineri, 21 februarie 2020, reprezentanți ai mai multor asociații de protecția animalelor din București, dar și din Germania, alături de reprezentanții Asociației ”Arca lui Norocel” din Câmpina, au venit pentru a încerca să salveze ce se mai putea salva...
Pentru cei veniți din afara Câmpinei, prima impresie a fost șocantă - clădirea aceea urâtă, sinistră, neîngrijită, cu geamuri sparte, cu uși metalice, grele, dar și drumul până acolo, pe lângă batale, printre mormane de gunoaie și locuințe sărăcăcioase care parcă te întorc în timp, totul crează o stare absolut șocantă și am înțeles groaza care i-a cuprins pe vizitatori. Reprezentanții asociațiilor au venit încă de dimineață, de la ora 8.00, din dorința de intra în adăpost să vadă starea animalelor și să le adopte. Deși programul afișat pe ușa sinistrei clădiri este 7.30 - 9.30, iubitorii de animale au așteptat în zadar pentru că nu a venit nimeni. Era o liniște nefirească, iar din ceea ce se vedea prin crăpăturile ușilor părea că în interior nu mai este niciun câine.
”Alături de reprezentanții altor asociații, am venit și noi la adăpostul privat, unde constatăm că nu putem intra și că nu este absolut nimeni aici. Am sunat la Direcția Sanitar Veterinară, de unde am fost anunțați că respectivii câini au fost adoptați și că aici nu se mai fac de șase luni eutanasieri, chiar dacă numărul declarat al câinilor prinși nu coincide cu al câinilor dați spre adopție. Nu credem că toți au fost adoptați, pentru că ar fi nevoie de contracte de adopție, iar înainte de a fi scoși din adăpost ar fi trebuit să fie vaccinați, sterilizați și microcipați, așa cum prevede legea. Vom face și sesizări scrise, dar știm foarte bine că acest domn Chirobocea este foarte bine protejat de autorități, dar sperăm ca măcar de această dată autoritățile să-și facă datoria”, ne-a declarat Iulia Burloiu, președintele Asociației ”Arca lui Norocel” Câmpina. (video)
Apoi, oamenii au încercat să găsească soluții. Au sunat la Direcția Sanitar Veterinară Prahova, unde au fost tratați cu dispreț, ca de obicei. Apoi au sunat la Poliție. După aproape o oră de așteptare, disperați, oamenii au sunat la 112, mai ales că, între timp, din interior au început să se audă scâncete și apoi urlete de câini. În fine, au venit doi polițiști... ”Aici sunt foarte multe nereguli, sesizate de diverse asociații de ani de zile. Nu putem intra să vedem animalele, să facem adopții și avem suspiciuni că animalele nu sunt tratate corespunzător, așa cum scrie în lege. În condițiile în care nu putem intra, facem apel la organele statului, conform legii, să ne asigure accesul în acest adăpost, care este privat, dar funcționează cu bani publici”, le-a spus polițiștilor Gabriel Preda, reprezentantul uneia dintre asociațiile de protecția animalelor.
Poate că polițiștii erau binevoitori, dar nu aveau nicio soluție, erau complet depășiți de situație, pur și simplu nu știau ce ar trebui să facă. Apoi... au mai venit doi polițiști, cu ceva mai multă experiență, care au înțeles situația și au început să dea telefoane. A fost sunat și Alexandru Chirobocea, administratorul firmei Veterimed Contel SRL, care le-a promis polițiștilor care se va întoarce peste câteva ore, iar oamenii îl pot aștepta dacă doresc să adopte animale. Polițiștii au sunat și la Direcția Sanitar Veterinară Prahova, dar fără a avea vreun succes în obținerea sprijinului pe care legal această instituție trebuie să-l acorde în astfel de situații, cei care au răspuns la telefoane fiind aproape la fel de deranjați de apelurile repetate ca și... Chirobocea. Într-un târziu, după câteva ore bune, la adăpost a venit și Alexandru Chirobocea, care a acceptat doar în anumite condiții să pătrundă în adăpost o parte dintre reprezentanții asociațiilor, dar nu a acceptat nicio adopție! Cei care au fost primiți în interiorul lagărului cu pretenții de adăpost spun că nu sunt respectate foarte multe dintre condițiile impuse de lege pentru funcționarea unui adăpost - nu există sursă de apă la fiecare spațiu pentru fiecare câine, nu există lumină naturală, nu se face o ventilație corespunzătoare, nu există spații pentru scoaterea câinilor în aer liber, să poată alerga, în aceste condiții, starea celor patru câini care se aflau în adăpost, vineri, fiind una jalnică.
Cei prezenți vineri la Câmpina au afirmat în repetate rânduri că nu se vor opri aici. Acum, rămâne de văzut în ce măsură vor putea fi sensibilizați și cei de la Direcția Sanitar Veterinară Prahova, care au dat aviz de funcționare acestui lagăr cu pretenții de adăpost și care ar trebui să verifice ce se întâmplă aici. Și să apere și drepturilor animalelor, nu doar pe cele ale lui Chirobocea. Practic, să respecte legea.
Citiți și: Lagărul privat de câini de pe Strada Fabricii din municipiul Câmpina
În parcul de pe Strada Oituz, cunoscut sub numele Mițu-Chițu, a fost amenajat Orășelul Copiilor, în care se află și Satul lui Moș Crăciun.
Informațiile transmise la CSAT de serviciile secrete despre campanie lui Călin Georgescu au fost desecretizate miercuri, după ce președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea.
Podul feroviar peste râul Prahova, dintre Câmpina și Poiana Câmpina, va deveni curând istorie..
13 organizații neguvernamentale i-au cerut președintelui Klaus Iohannis desecretizarea informațiilor din ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT) de săptămâna trecută.