CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Câmpina, România 100. Biserica de la Han sau de la Brazi, ieri și astăzi

- Social -

Câmpina, România 100. Biserica de la Han sau de la Brazi, ieri și astăzi

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este cel mai vechi lăcaș de cult ortodox din municipiul Câmpina. Este cunoscută ca Biserica de la Han sau Biserica de la Brazi și este înscrisă în lista județeană a monumentelor istorice. Din pisania săpată în piatră pe faţada exterioară reiese că biserica a fost construită în anul 1833, de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, însă există unele indicii care arată că aici a funcţionat un lăcaş de cult, din piatră, încă din anul 1729, când moşia Câmpina era stăpânită de familiile Câmpineanu și Lupoianu.

Potrivit Protoieriei Câmpina, în anul 1819, exista în Câmpina o mănăstire a Lupoienilor. Acte datate anterior anului 1819 atestă faptul că în târgul Câmpinei existau două biserici: Sfinţii Voievozi şi Sfinţii Mucenici Gheorghe şi Dimitrie, cea din urmă neputând fi alta decât ctitoria pe care o găsim în 1819 cu numele de Mănăstirea Lupoienilor. O confirmare în acest sens este mormântul boierului Constantin Lupoianu, aflat în interiorul bisericii, pe care este scrisă următoarea inscripţie: „Sub această piatră odihneşte robul lui Dumnezeu Constantin Lupoianu, bi vel stolnic la leat 1808, febr. 27”. Cel mai probabil, aici este vorba despre mormântul ctitorului sfântului lăcaş, iar în momentul trecerii sale la cele veşnice biserica era deja finalizată. În sprijinul acestei ipoteze vin foarte multe însemnări de pe cărţile vechi de slujbă, ale bisericii, aflate în cancelaria parohială sau în depozitul de carte veche de la Mănăstirea Sinaia. 
În decursul timpului Biserica a fost avariată de cutremure şi bombardamente, iar în 1888 chiar de un incendiu, fiind de fiecare dată reparată şi restaurată. Între anii 1964-1995 în timpul păstoririi preotului Stelian Izvoranu, biserica a fost din nou restaurată, fiind adusă faţada exterioară la forma iniţială, construindu-se clopotniţa şi pornindu-se restaurarea picturii interioare. Apoi, din 1996 încoace, la Biserica de la Brazi, păstorită de preoții Gheorghe și Paul Izvoranu, au fost realizate mai multe lucrări de reparații, inclusiv de restaurare și conservare a picturii murale interioare.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 10 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Magazinul Agneta de ieri, un spațiu comercial gol, astăzi
Câmpina, România 100. Fermecătoarea zonă centrală din perioada interbelică și zona centrală din zilele noastre


21 Oct 2018 12:04 8270 vizualizari


Comentarii


Vremea
http://www.spitalcampina.ro/
http://floricon.ro/
https://elstargroup.ro/
30zile7zileCele mai citite
Ultimele comentarii
368 vizualizari 14 Jul 2024 19:31 La Câmpina a avut loc primul turneu de fotbal virtual, la Fantasy Club, cu premii deosebite

La Câmpina a avut loc primul turneu de fotbal virtual, la Fantasy Club, cu premii deosebite

La Fantasy Club, situat în clădirea BCR din centrul Câmpinei, a avut loc primul eveniment Pixel Pitch, un eveniment de tip turneu EAFC24 (fostul joc FIFA - simulator de fotbal).

citeste mai mult
274 vizualizari 11 Jul 2024 09:00 Creative Youth, o mobilitate Erasmus+ în care tineri din Europa își descoperă și dezvoltă creativitatea

Creative Youth, o mobilitate Erasmus+ în care tineri din Europa își descoperă și dezvoltă creativitatea

În perioada 7-13 iulie 2024, satul Trăisteni, comuna Valea Doftanei, a devenit centrul creativității tinerilor din Europa, găzduind mobilitatea Creative Youth sub egida programului Erasmus+.

citeste mai mult
1529 vizualizari 09 Jul 2024 12:44 Trei școli din Prahova inovează învățarea prin intermediul proiectelor eTwinning

Trei școli din Prahova inovează învățarea prin intermediul proiectelor eTwinning

Anul școlar 2023-2024 a însemnat pentru trei școli din județul Prahova o inovare prin colaborare. Astfel, aproximativ 60 elevi prahoveni și circa 300 elevi la nivel european au desfășurat diverse activități integrate curricular, având Luna ca și context de învățare.

citeste mai mult
1002 vizualizari 05 Jul 2024 16:09 Polițiștii au poposit la Câmpina și Brebu pentru a-i îndruma pe elevi spre ”o vacanță în siguranță”

Polițiștii au poposit la Câmpina și Brebu pentru a-i îndruma pe elevi spre ”o vacanță în siguranță”

De altfel, ”Împreună pentru o vacanță în siguranță!” este sloganul sub care Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a desfășurat mai multe acțiuni la Câmpina și Brebu.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV