Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este cel mai vechi lăcaș de cult ortodox din municipiul Câmpina. Este cunoscută ca Biserica de la Han sau Biserica de la Brazi și este înscrisă în lista județeană a monumentelor istorice. Din pisania săpată în piatră pe faţada exterioară reiese că biserica a fost construită în anul 1833, de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, însă există unele indicii care arată că aici a funcţionat un lăcaş de cult, din piatră, încă din anul 1729, când moşia Câmpina era stăpânită de familiile Câmpineanu și Lupoianu.
Potrivit Protoieriei Câmpina, în anul 1819, exista în Câmpina o mănăstire a Lupoienilor. Acte datate anterior anului 1819 atestă faptul că în târgul Câmpinei existau două biserici: Sfinţii Voievozi şi Sfinţii Mucenici Gheorghe şi Dimitrie, cea din urmă neputând fi alta decât ctitoria pe care o găsim în 1819 cu numele de Mănăstirea Lupoienilor. O confirmare în acest sens este mormântul boierului Constantin Lupoianu, aflat în interiorul bisericii, pe care este scrisă următoarea inscripţie: „Sub această piatră odihneşte robul lui Dumnezeu Constantin Lupoianu, bi vel stolnic la leat 1808, febr. 27”. Cel mai probabil, aici este vorba despre mormântul ctitorului sfântului lăcaş, iar în momentul trecerii sale la cele veşnice biserica era deja finalizată. În sprijinul acestei ipoteze vin foarte multe însemnări de pe cărţile vechi de slujbă, ale bisericii, aflate în cancelaria parohială sau în depozitul de carte veche de la Mănăstirea Sinaia.
În decursul timpului Biserica a fost avariată de cutremure şi bombardamente, iar în 1888 chiar de un incendiu, fiind de fiecare dată reparată şi restaurată. Între anii 1964-1995 în timpul păstoririi preotului Stelian Izvoranu, biserica a fost din nou restaurată, fiind adusă faţada exterioară la forma iniţială, construindu-se clopotniţa şi pornindu-se restaurarea picturii interioare. Apoi, din 1996 încoace, la Biserica de la Brazi, păstorită de preoții Gheorghe și Paul Izvoranu, au fost realizate mai multe lucrări de reparații, inclusiv de restaurare și conservare a picturii murale interioare.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 10 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și: Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Magazinul Agneta de ieri, un spațiu comercial gol, astăzi
Câmpina, România 100. Fermecătoarea zonă centrală din perioada interbelică și zona centrală din zilele noastre
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați un cadou deosebit pe care să-l oferiți unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis, din centrul municipiului Câmpina, cea mai mare parte a problemei este rezolvată.