După anul electoral 2024, vine apocalipsa economică pentru români?

Social (Categoria articolului)

În martie 2021 publicam un articol - ”Opt ani încă mai vin fonduri europene. Ce facem după 2027?”. Acum, doi reputați economiști atrag atenția asupra unor probleme similare și prevăd o criză economică fără precedent pentru România după anul electoral 2024, dar mai ales după anul 2030.

Bogdan Glăvan, profesor universitar, director al Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american ”Murray Rothbard”, autor al unor articole în reviste academice titrate din Occident, expert în macro și microeconomie, a făcut o analiză pentru ”Adevărul”, în care, printre altele, a afirmat: ”România trăiește în prezent pe datorie, statul nu a făcut consolidare bugetară. De fapt, singura consolidare făcută a fost în 2021, când am scăzut deficitul din pandemie de la 9% la 7%, dar după aia s-a terminat. Fără consolidare bugetară, mai devreme sau mai târziu vom fi nevoiți, vom fi forțați de Comisia Europeană, de către FMI, să luăm măsuri «heirupiste», dure și proaste pentru societate, adică este inevitabil. Dacă nu tratezi o bubiță, în timp tot crește până când o să-ți pierzi piciorul. Și de vină nu e chirurgul care taie piciorul ca să te salveze, ci faptul că nu te-ai tratat la timp. Asta riscă să se întâmple în 2025, dacă nu se iau măsuri. (...) Dacă mă întrebați pe mine, lucrurile cu adevărat rele sunt la orizontul lui 2030. Pentru că, în 2030, noi vom fi terminat PNRR-ul, vom fi terminat fondurile europene și aș spune că nu este clar ce fonduri europene vor mai veni în România la vremea respectivă. La orizontul anului 2030 chiar o să fim în fundul gol! La vremea respectivă, adio ăștia 75 de miliarde bani europeni, că ei se vor fi păpat până atunci. Că ei sunt până în 2026-2027. Se mai lungește, cât s-o mai lungi PNRR-ul, la fel și cu cadrul financiar multianual. Apoi, pe următorul cadru nu se mai știe câți bani vor fi dirijați spre România. Banii se vor duce către Ucraina mai degrabă decât către România. Și tot în 2030, pe de altă parte, încep să iasă la pensie cei generația de «decreței». Deci, cheltuielile cu pensiile vor crește. În această perioadă, 2030-2035, va fi o foarte mare presiune pe bugetul României, pe finanțele publice, o presiune nemaiîntâlnită. Și chiar dacă noi luăm măsuri acum ca să consolidăm bugetul și să-l aducem la -3% din PIB, cât ar fi ideal, așa, conform a angajamentelor, tot nu înseamnă nimic. Dacă noi ne luptăm cu un val din ăsta, cu o furtună căreia nu suntem în stare să-i facem față, e posibil să luăm serios apă la bord în 2025 când, după alegeri, guvernanții vor fi fortați să ia măsuri mai dure. Dar marele tsunami care ne va mătura complet, ne va băga sub masă de tot, va veni în anii 2030-2035”, a afirmat Glăvan în analiza sa.
Acesta este completat de analistul Adrian Negrescu: ”2025 va fi un an de recesiune în România. Adică toate premisele merg către această situație, în condițiile în care vor fi amânate foarte multe reforme anul viitor. 2024 va fi un an de îngheț din punct de vedere decizional în România. Și toate măsurile astea care vizează în special reducerea cheltuielor bugetare, rezolvarea problemelor structurale ale economiei vor fi amânate pentru 2025”.
Ar fi foarte simplu să spunem că, iată, am avut dreptate. Dar nu aceasta este țelul... Important este ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, clasa politică să se trezească, iar deciziile să nu mai fie unele electorale, populiste, ci să facă ceea ce trebuie pentru însănătoșirea acestei societăți. Suntem foarte aproape de marginea prăpastiei și (aproape) nimeni dintre cei care vin să vă ceară votul nu pare interesat de această realitate.

2009 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • diss 14.11.2023 11:41 Cu asemenea conducători care acționează doar pentru bunăstarea lor și a acoliților este mai mult ca sigur că România se va prăbuși.Căt timp avem un președinte care se plimbă aiurea prin toată lumea cheltuind milioane de euro, cu complicitatea guvernanților, politicieni care se duc să cumpere mărar din piață etalandu-si ceasurile de zeci de mii de euro, cinism dar și prostie maximă, și edili care în peste 80% dintre localități folosesc bugetul local doar pentru salarii și sporuri aberante România va rămâne cea mai săracă și coruptă țară din UE. Iar eu zic că nu am ajuns pe fundul prăpastiei, va urma Ciolacu președinte iar ”distracția” va fi pe măsură.
  • El Puerco 17.11.2023 16:25 Alta problema care exista este inlocuirea Leilor cu Euro in 2029. Majoritatea tarilor unde s-a facut schimbarea au fost lovite de inflatie.

Social

239 vizualizari
30 nov. 2023 07:44

La Școala Centrală Câmpina s-a auzit urarea ”La mulți ani, țara mea!”

La Școala Gimnazială Centrală a devenit tradiție organizarea întâlnirilor dintre foști și actuali elevi de la clasa profesoarei de învățământ primar Rodica Zăvoianu. 

1347 vizualizari
27 nov. 2023 18:57

Un altfel de antrenament pentru atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina

1 comentarii

Zilele trecute, atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina au avut parte de o surpriză din partea coordonatorului lor, antrenorul Mihaela Marin, care le-a propus... un altfel de antrenament.

Alte stiri recente

1131 vizualizari
29 nov. 2023 21:28

Primim de la cititori. Dezastru ecologic pe albia râului Doftana - tone de griblură, pietriș și asfalt de-a valma

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o serie de imagini cu ceea ce cititorul nostru numește ”dezastrul ecologic de pe albia râului Doftana”.

1149 vizualizari
29 nov. 2023 15:34

Vineri, 1 Decembrie, un segment din Bulevardul Carol I va fi închis circulației rutiere

Primăria municipiului Câmpina a anunțat închiderea unui tronson din Bulevardul Carol I, cel cuprins între intersecțiile cu străzile Frații Golești și Henri Coandă.