CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

După anul electoral 2024, vine apocalipsa economică pentru români?

- Social -

După anul electoral 2024, vine apocalipsa economică pentru români?

În martie 2021 publicam un articol - ”Opt ani încă mai vin fonduri europene. Ce facem după 2027?”. Acum, doi reputați economiști atrag atenția asupra unor probleme similare și prevăd o criză economică fără precedent pentru România după anul electoral 2024, dar mai ales după anul 2030.

Bogdan Glăvan, profesor universitar, director al Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american ”Murray Rothbard”, autor al unor articole în reviste academice titrate din Occident, expert în macro și microeconomie, a făcut o analiză pentru ”Adevărul”, în care, printre altele, a afirmat: ”România trăiește în prezent pe datorie, statul nu a făcut consolidare bugetară. De fapt, singura consolidare făcută a fost în 2021, când am scăzut deficitul din pandemie de la 9% la 7%, dar după aia s-a terminat. Fără consolidare bugetară, mai devreme sau mai târziu vom fi nevoiți, vom fi forțați de Comisia Europeană, de către FMI, să luăm măsuri «heirupiste», dure și proaste pentru societate, adică este inevitabil. Dacă nu tratezi o bubiță, în timp tot crește până când o să-ți pierzi piciorul. Și de vină nu e chirurgul care taie piciorul ca să te salveze, ci faptul că nu te-ai tratat la timp. Asta riscă să se întâmple în 2025, dacă nu se iau măsuri. (...) Dacă mă întrebați pe mine, lucrurile cu adevărat rele sunt la orizontul lui 2030. Pentru că, în 2030, noi vom fi terminat PNRR-ul, vom fi terminat fondurile europene și aș spune că nu este clar ce fonduri europene vor mai veni în România la vremea respectivă. La orizontul anului 2030 chiar o să fim în fundul gol! La vremea respectivă, adio ăștia 75 de miliarde bani europeni, că ei se vor fi păpat până atunci. Că ei sunt până în 2026-2027. Se mai lungește, cât s-o mai lungi PNRR-ul, la fel și cu cadrul financiar multianual. Apoi, pe următorul cadru nu se mai știe câți bani vor fi dirijați spre România. Banii se vor duce către Ucraina mai degrabă decât către România. Și tot în 2030, pe de altă parte, încep să iasă la pensie cei generația de «decreței». Deci, cheltuielile cu pensiile vor crește. În această perioadă, 2030-2035, va fi o foarte mare presiune pe bugetul României, pe finanțele publice, o presiune nemaiîntâlnită. Și chiar dacă noi luăm măsuri acum ca să consolidăm bugetul și să-l aducem la -3% din PIB, cât ar fi ideal, așa, conform a angajamentelor, tot nu înseamnă nimic. Dacă noi ne luptăm cu un val din ăsta, cu o furtună căreia nu suntem în stare să-i facem față, e posibil să luăm serios apă la bord în 2025 când, după alegeri, guvernanții vor fi fortați să ia măsuri mai dure. Dar marele tsunami care ne va mătura complet, ne va băga sub masă de tot, va veni în anii 2030-2035”, a afirmat Glăvan în analiza sa.
Acesta este completat de analistul Adrian Negrescu: ”2025 va fi un an de recesiune în România. Adică toate premisele merg către această situație, în condițiile în care vor fi amânate foarte multe reforme anul viitor. 2024 va fi un an de îngheț din punct de vedere decizional în România. Și toate măsurile astea care vizează în special reducerea cheltuielor bugetare, rezolvarea problemelor structurale ale economiei vor fi amânate pentru 2025”.
Ar fi foarte simplu să spunem că, iată, am avut dreptate. Dar nu aceasta este țelul... Important este ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, clasa politică să se trezească, iar deciziile să nu mai fie unele electorale, populiste, ci să facă ceea ce trebuie pentru însănătoșirea acestei societăți. Suntem foarte aproape de marginea prăpastiei și (aproape) nimeni dintre cei care vin să vă ceară votul nu pare interesat de această realitate.


14 Nov 2023 09:23 2728 vizualizari


Comentarii


  • 17.11.2023 16:25 El Puerco Alta problema care exista este inlocuirea Leilor cu Euro in 2029. Majoritatea tarilor unde s-a facut schimbarea au fost lovite de inflatie.
  • 14.11.2023 11:41 diss Cu asemenea conducători care acționează doar pentru bunăstarea lor și a acoliților este mai mult ca sigur că România se va prăbuși.Căt timp avem un președinte care se plimbă aiurea prin toată lumea cheltuind milioane de euro, cu complicitatea guvernanților, politicieni care se duc să cumpere mărar din piață etalandu-si ceasurile de zeci de mii de euro, cinism dar și prostie maximă, și edili care în peste 80% dintre localități folosesc bugetul local doar pentru salarii și sporuri aberante România va rămâne cea mai săracă și coruptă țară din UE. Iar eu zic că nu am ajuns pe fundul prăpastiei, va urma Ciolacu președinte iar ”distracția” va fi pe măsură.
Vremea
http://www.spitalcampina.ro/
http://floricon.ro/
https://elstargroup.ro/
30zile7zileCele mai citite
Ultimele comentarii
368 vizualizari 14 Jul 2024 19:31 La Câmpina a avut loc primul turneu de fotbal virtual, la Fantasy Club, cu premii deosebite

La Câmpina a avut loc primul turneu de fotbal virtual, la Fantasy Club, cu premii deosebite

La Fantasy Club, situat în clădirea BCR din centrul Câmpinei, a avut loc primul eveniment Pixel Pitch, un eveniment de tip turneu EAFC24 (fostul joc FIFA - simulator de fotbal).

citeste mai mult
274 vizualizari 11 Jul 2024 09:00 Creative Youth, o mobilitate Erasmus+ în care tineri din Europa își descoperă și dezvoltă creativitatea

Creative Youth, o mobilitate Erasmus+ în care tineri din Europa își descoperă și dezvoltă creativitatea

În perioada 7-13 iulie 2024, satul Trăisteni, comuna Valea Doftanei, a devenit centrul creativității tinerilor din Europa, găzduind mobilitatea Creative Youth sub egida programului Erasmus+.

citeste mai mult
1529 vizualizari 09 Jul 2024 12:44 Trei școli din Prahova inovează învățarea prin intermediul proiectelor eTwinning

Trei școli din Prahova inovează învățarea prin intermediul proiectelor eTwinning

Anul școlar 2023-2024 a însemnat pentru trei școli din județul Prahova o inovare prin colaborare. Astfel, aproximativ 60 elevi prahoveni și circa 300 elevi la nivel european au desfășurat diverse activități integrate curricular, având Luna ca și context de învățare.

citeste mai mult
1002 vizualizari 05 Jul 2024 16:09 Polițiștii au poposit la Câmpina și Brebu pentru a-i îndruma pe elevi spre ”o vacanță în siguranță”

Polițiștii au poposit la Câmpina și Brebu pentru a-i îndruma pe elevi spre ”o vacanță în siguranță”

De altfel, ”Împreună pentru o vacanță în siguranță!” este sloganul sub care Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a desfășurat mai multe acțiuni la Câmpina și Brebu.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV