În martie 2021 publicam un articol - ”Opt ani încă mai vin fonduri europene. Ce facem după 2027?”. Acum, doi reputați economiști atrag atenția asupra unor probleme similare și prevăd o criză economică fără precedent pentru România după anul electoral 2024, dar mai ales după anul 2030.
Bogdan Glăvan, profesor universitar, director al Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american ”Murray Rothbard”, autor al unor articole în reviste academice titrate din Occident, expert în macro și microeconomie, a făcut o analiză pentru ”Adevărul”, în care, printre altele, a afirmat: ”România trăiește în prezent pe datorie, statul nu a făcut consolidare bugetară. De fapt, singura consolidare făcută a fost în 2021, când am scăzut deficitul din pandemie de la 9% la 7%, dar după aia s-a terminat. Fără consolidare bugetară, mai devreme sau mai târziu vom fi nevoiți, vom fi forțați de Comisia Europeană, de către FMI, să luăm măsuri «heirupiste», dure și proaste pentru societate, adică este inevitabil. Dacă nu tratezi o bubiță, în timp tot crește până când o să-ți pierzi piciorul. Și de vină nu e chirurgul care taie piciorul ca să te salveze, ci faptul că nu te-ai tratat la timp. Asta riscă să se întâmple în 2025, dacă nu se iau măsuri. (...) Dacă mă întrebați pe mine, lucrurile cu adevărat rele sunt la orizontul lui 2030. Pentru că, în 2030, noi vom fi terminat PNRR-ul, vom fi terminat fondurile europene și aș spune că nu este clar ce fonduri europene vor mai veni în România la vremea respectivă. La orizontul anului 2030 chiar o să fim în fundul gol! La vremea respectivă, adio ăștia 75 de miliarde bani europeni, că ei se vor fi păpat până atunci. Că ei sunt până în 2026-2027. Se mai lungește, cât s-o mai lungi PNRR-ul, la fel și cu cadrul financiar multianual. Apoi, pe următorul cadru nu se mai știe câți bani vor fi dirijați spre România. Banii se vor duce către Ucraina mai degrabă decât către România. Și tot în 2030, pe de altă parte, încep să iasă la pensie cei generația de «decreței». Deci, cheltuielile cu pensiile vor crește. În această perioadă, 2030-2035, va fi o foarte mare presiune pe bugetul României, pe finanțele publice, o presiune nemaiîntâlnită. Și chiar dacă noi luăm măsuri acum ca să consolidăm bugetul și să-l aducem la -3% din PIB, cât ar fi ideal, așa, conform a angajamentelor, tot nu înseamnă nimic. Dacă noi ne luptăm cu un val din ăsta, cu o furtună căreia nu suntem în stare să-i facem față, e posibil să luăm serios apă la bord în 2025 când, după alegeri, guvernanții vor fi fortați să ia măsuri mai dure. Dar marele tsunami care ne va mătura complet, ne va băga sub masă de tot, va veni în anii 2030-2035”, a afirmat Glăvan în analiza sa.
Acesta este completat de analistul Adrian Negrescu: ”2025 va fi un an de recesiune în România. Adică toate premisele merg către această situație, în condițiile în care vor fi amânate foarte multe reforme anul viitor. 2024 va fi un an de îngheț din punct de vedere decizional în România. Și toate măsurile astea care vizează în special reducerea cheltuielor bugetare, rezolvarea problemelor structurale ale economiei vor fi amânate pentru 2025”.
Ar fi foarte simplu să spunem că, iată, am avut dreptate. Dar nu aceasta este țelul... Important este ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, clasa politică să se trezească, iar deciziile să nu mai fie unele electorale, populiste, ci să facă ceea ce trebuie pentru însănătoșirea acestei societăți. Suntem foarte aproape de marginea prăpastiei și (aproape) nimeni dintre cei care vin să vă ceară votul nu pare interesat de această realitate.
Am reunit oferet privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina.
De la începutul acestui an se discută tot mai intens despre HidroPrahova și nu tocmai de bine. De la conducerea Consiliului Județean Prahova, acționarul majoritar al HidroPrahova, până la primarii tot mai nemulțumiți de activitatea operatorului de apă și canal și, bineînțeles, la cetățenii revoltați de majorarea cu 30,6% a tarifului la apă și 21% a celui la canalizare.
Mai mulți cititori ne-au semnalat faptul că au primit de la Electrica facturi cu minus, adică facturi stornate. Ce înseamnă acest lucru? Că respectivele facturi vor fi, practic, anulate și vor fi emise altele. Precizăm că acest lucru se întâmplă și în cazul clienților Hidroelectrica SA.
Scriitorii câmpineni au profitat de gala care le-a fost dedicată pentru a veni cu o serie de idei și solicitări către noua administrație locală, reprezentată la eveniment de Liviu Davidescu, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local Câmpina.