"Istoria Câmpinei în opt afișe", o călătorie în timp, într-un oraș înfloritor și încântător

Eveniment (Categoria articolului)

Librăria Elstar din municipiul Câmpina a găzduit vineri, 25 octombrie 2019, o serată culturală de excepție, o încântare pentru cei care poartă în suflet oameni și locuri din Câmpina de altădată. "Istoria Câmpinei în opt afișe" este, dacă vreți, un omagiu adus Câmpinei interbelice, una dintre cele două capitale ale aurului negru, un oraș prosper, fermecător, cu oameni deosebiți, cu un nivel ridicat de cultură. Din păcate, după cum spunea scriitorul Codruț Constantinescu, inițiatorul acestui proiect inedit, astăzi nu mai există nimic în Câmpina care să amintească de trecutul glorios al localității din perioada dintre cele două războaie mondiale.

Ideea prezentării unei istorii a Câmpinei în afișe s-a născut atunci când Codruț Constantinescu se documenta pentru realizarea albumului "Contribuția județului Prahova la Războiul de Întregire a Neamului", o lucrare realizată anul trecut și dedicată Centenarului României Mari. Acolo, în Arhivele Județene, Codruț Constantinescu a descoperit oameni și fapte din Câmpina interbelică, a descoperit lucruri extrem de interesante despre viața din urbea noastră și fotografii care spun mai multe decât ar putea-o face cuvintele. Așa a apărut proiectul "Istoria Câmpinei în opt afișe", realizat de Codruț Constantinescu, cu sprijinul (tehnic și nu numai) al scriitorului Florin Dochia și cu susținerea financiară a societății Lemet. Un proiect lansat la Elstar - mai mult decât o librărie, deja o oază de cultură autentică și căldură sufletească. Public numeros, oameni fascinați, după cum spuneam, de Câmpina interbelică, un Codruț Constantinescu parcă mai emoționat ca niciodată și un Florin Dochia la fel de realist cum îl știm și extrem de dezamăgit de dezinteresul autorităților locale, din 1990 încoace, față de patrimoniul istoric și arhitectural al Câmpinei. (video)
O intervenție excepțională a avut-o scriitorul Christian Crăciun, care a prezentat marile realizări din perioada interbelică, din București, din toate domeniile. Bucureștiul s-a dezvoltat incredibil în interbelic, a înflorit, efectiv, iar asta se întâmpla într-o țară care, să nu uităm, tocmai ieșise din război, dar în care se construiau și se dădeau în folosință instituții culturale, economice, sociale, de învățământ, se realizau parcuri minunate, baze sportive, se construia practic un viitor. Ceea ce nu putem spune despre cei 30 de ani post-decembriști... (video)
Următoarele intervenții i-au aparținut istoricului Alin Ciupală, o adevărată enciclopedie a istoriei locale și nu numai, un om care a cunoscut, de-a lungul timpului, multe dintre familiile de marcă ale Câmpinei, inclusiv familia Crăciun, cea căreia îi este dedicat unul dintre cele opt afișe. Alin Ciupală a vorbit și despre monumentele pierdute ale Câmpinei, despre Casa Poporului și piatra care se află acum pe locul fostei clădiri și de pe care începe să dispară orice înscris, despre monumente unice, pe care riscăm să le pierdem, cum ar fi Capela Hernea. A mai vorbit despre Armata Română și sărbătorirea acesteia pe 25 octombrie, ziua de naștere a Regelui Mihai I. (video)
Apoi a venit rândul lui Mădălin Focșa, angajat al Centrului Turistic din Câmpina, să vorbească despre primarii Câmpinei din perioada interbelică și despre cele mai importante realizări edilitare din acea perioadă, el fiind unul dintre cei care au contribuit la afișul destinat administrației locale.
A fost un eveniment frumos, o călătorie în timp, într-o Câmpină înfloritoare, strălucitoare, încântătoare.

3467 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Serban 28.10.2019 19:47 Se pot cumpara aceste afise de la librarie? Aveti idee cat costa unul? Multumesc!
  • Constantinescu Codrut 31.10.2019 12:48 Da, asta era si ideea- pretul este simbolic, 10 lei bucata, puteti alege dintre ele, evident.

Eveniment

2304 vizualizari
13 nov. 2019 17:14

Spectacol al micilor artiști de la Clubul Copiilor în prologul celei de-a doua ediții a Festivalului de Arte de la Câmpina

Pe scena Casei de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina va avea loc sâmbătă, 16 noiembrie 2019, de la ora 16.30, un spectacol deosebit, susținut de copii de la Clubul Copiilor și știm bine cu toții cât de talentați și pasionați de muzică sunt acești mici artiști. De altfel, spectacolul chiar așa se numește - "Micii artiști", iar pe scenă vor urca elevii profesoarelor Alice Botoacă și Ruxandra Brezeanu, dar și elevi de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București, acompaniați la pian de profesor doctor Diana Spânu Dănilă, directorul artistic al Festivalului de Arte.

3550 vizualizari
09 nov. 2019 23:40

Școala din Poiana Câmpina, la ceas aniversar. Întâlnire emoționantă a cadrelor didactice și elevilor de ieri și de azi

Este greu de descris în cuvinte ce a însemnat, anul acesta, aniversarea Școlii Gimnaziale "Învățător Ion Mateescu" din comuna Poiana Câmpina. Au fost câteva ore de emoție copleșitoare, au fost și zâmbete, au fost și lacrimi. Lacrimile revederii pentru fostele cadre didactice care și-au desfășurat aici ani întregi de activitate, lacrimile tristeții pentru cei care nu mai sunt, dar care au pus o cărămidă la temelia învățământului din Poiana Câmpina. Școala “Învățător Ion Mateescu” este inima comunității locale, este locul de unde pleci pentru a-ți construi o viață, este locul unde te întorci pentru a-ți retrăi copilăria, tinerețea, cariera, în unele cazuri.

Alte stiri recente

569 vizualizari
14 nov. 2019 22:18

Primăria Câmpina a solicitat 400.000 lei Guvernului României pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare

”400.000 de lei este suma pe care am solicitat-o Guvernului României pentru o viitoare rectificare bugetară. Am solicitat această sumă pentru cheltuieli de funcționare, chiar dacă probabil vom încheia anul cu un ușor excedent, pentru că este foarte greu să închei un buget pe zero. Totuși, în cazul în care nu vom primi acești bani, noi mai avem niște mici rezerve pe la investiții, de 100.000, 200.000, 300.000 lei pe la câteva poziții, la care putem apela la sfârșitul anului, astfel încât să asigurăm total cheltuielile de funcționare”, a afirmat primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PNL. (video)

404 vizualizari
14 nov. 2019 21:50

Deputatul Răzvan Prișcă și președintele PNL Câmpina, Horia Tiseanu, au mulțumit electoratului pentru votul din primul tur al prezidențialelor

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, președintele în exercițiu, a câștigat detașat primul tur al scrutinului electoral atât la nivelul județului Prahova, cât și în Câmpina - în toate cele 23 secții de vot. La Câmpina, Iohannis a obținut 36,95% din voturi, iar în Prahova - 38,70%. Astăzi, liberalii câmpineni au organizat o conferință de presă pentru a vorbi despre rezultatele primului tur al prezidențialelor, la conferință participând, alături de președintele PNL Câmpina, Horia Tiseanu, deputatul PNL Răzvan Prișcă.