"Istoria Câmpinei în opt afișe", o călătorie în timp, într-un oraș înfloritor și încântător

Eveniment (Categoria articolului)

Librăria Elstar din municipiul Câmpina a găzduit vineri, 25 octombrie 2019, o serată culturală de excepție, o încântare pentru cei care poartă în suflet oameni și locuri din Câmpina de altădată. "Istoria Câmpinei în opt afișe" este, dacă vreți, un omagiu adus Câmpinei interbelice, una dintre cele două capitale ale aurului negru, un oraș prosper, fermecător, cu oameni deosebiți, cu un nivel ridicat de cultură. Din păcate, după cum spunea scriitorul Codruț Constantinescu, inițiatorul acestui proiect inedit, astăzi nu mai există nimic în Câmpina care să amintească de trecutul glorios al localității din perioada dintre cele două războaie mondiale.

Ideea prezentării unei istorii a Câmpinei în afișe s-a născut atunci când Codruț Constantinescu se documenta pentru realizarea albumului "Contribuția județului Prahova la Războiul de Întregire a Neamului", o lucrare realizată anul trecut și dedicată Centenarului României Mari. Acolo, în Arhivele Județene, Codruț Constantinescu a descoperit oameni și fapte din Câmpina interbelică, a descoperit lucruri extrem de interesante despre viața din urbea noastră și fotografii care spun mai multe decât ar putea-o face cuvintele. Așa a apărut proiectul "Istoria Câmpinei în opt afișe", realizat de Codruț Constantinescu, cu sprijinul (tehnic și nu numai) al scriitorului Florin Dochia și cu susținerea financiară a societății Lemet. Un proiect lansat la Elstar - mai mult decât o librărie, deja o oază de cultură autentică și căldură sufletească. Public numeros, oameni fascinați, după cum spuneam, de Câmpina interbelică, un Codruț Constantinescu parcă mai emoționat ca niciodată și un Florin Dochia la fel de realist cum îl știm și extrem de dezamăgit de dezinteresul autorităților locale, din 1990 încoace, față de patrimoniul istoric și arhitectural al Câmpinei. (video)
O intervenție excepțională a avut-o scriitorul Christian Crăciun, care a prezentat marile realizări din perioada interbelică, din București, din toate domeniile. Bucureștiul s-a dezvoltat incredibil în interbelic, a înflorit, efectiv, iar asta se întâmpla într-o țară care, să nu uităm, tocmai ieșise din război, dar în care se construiau și se dădeau în folosință instituții culturale, economice, sociale, de învățământ, se realizau parcuri minunate, baze sportive, se construia practic un viitor. Ceea ce nu putem spune despre cei 30 de ani post-decembriști... (video)
Următoarele intervenții i-au aparținut istoricului Alin Ciupală, o adevărată enciclopedie a istoriei locale și nu numai, un om care a cunoscut, de-a lungul timpului, multe dintre familiile de marcă ale Câmpinei, inclusiv familia Crăciun, cea căreia îi este dedicat unul dintre cele opt afișe. Alin Ciupală a vorbit și despre monumentele pierdute ale Câmpinei, despre Casa Poporului și piatra care se află acum pe locul fostei clădiri și de pe care începe să dispară orice înscris, despre monumente unice, pe care riscăm să le pierdem, cum ar fi Capela Hernea. A mai vorbit despre Armata Română și sărbătorirea acesteia pe 25 octombrie, ziua de naștere a Regelui Mihai I. (video)
Apoi a venit rândul lui Mădălin Focșa, angajat al Centrului Turistic din Câmpina, să vorbească despre primarii Câmpinei din perioada interbelică și despre cele mai importante realizări edilitare din acea perioadă, el fiind unul dintre cei care au contribuit la afișul destinat administrației locale.
A fost un eveniment frumos, o călătorie în timp, într-o Câmpină înfloritoare, strălucitoare, încântătoare.

6321 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Serban 28.10.2019 19:47 Se pot cumpara aceste afise de la librarie? Aveti idee cat costa unul? Multumesc!
  • Constantinescu Codrut 31.10.2019 12:48 Da, asta era si ideea- pretul este simbolic, 10 lei bucata, puteti alege dintre ele, evident.

Eveniment

1483 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

2766 vizualizari
21 mar. 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

2 comentarii

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

Alte stiri recente

26 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.

37 vizualizari
28 mar. 2024 19:58

Primim de la cititori. Gropa de pe Islaz... Strada Islaz

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis în urmă cu mai multe zile, pe numărul de whatsapp 0733.388.425, o imagine surprinsă pe o stradă din cartierul Câmpinița.