Librăria Elstar din municipiul Câmpina a găzduit vineri, 25 octombrie 2019, o serată culturală de excepție, o încântare pentru cei care poartă în suflet oameni și locuri din Câmpina de altădată. "Istoria Câmpinei în opt afișe" este, dacă vreți, un omagiu adus Câmpinei interbelice, una dintre cele două capitale ale aurului negru, un oraș prosper, fermecător, cu oameni deosebiți, cu un nivel ridicat de cultură. Din păcate, după cum spunea scriitorul Codruț Constantinescu, inițiatorul acestui proiect inedit, astăzi nu mai există nimic în Câmpina care să amintească de trecutul glorios al localității din perioada dintre cele două războaie mondiale.
Ideea prezentării unei istorii a Câmpinei în afișe s-a născut atunci când Codruț Constantinescu se documenta pentru realizarea albumului "Contribuția județului Prahova la Războiul de Întregire a Neamului", o lucrare realizată anul trecut și dedicată Centenarului României Mari. Acolo, în Arhivele Județene, Codruț Constantinescu a descoperit oameni și fapte din Câmpina interbelică, a descoperit lucruri extrem de interesante despre viața din urbea noastră și fotografii care spun mai multe decât ar putea-o face cuvintele. Așa a apărut proiectul "Istoria Câmpinei în opt afișe", realizat de Codruț Constantinescu, cu sprijinul (tehnic și nu numai) al scriitorului Florin Dochia și cu susținerea financiară a societății Lemet. Un proiect lansat la Elstar - mai mult decât o librărie, deja o oază de cultură autentică și căldură sufletească. Public numeros, oameni fascinați, după cum spuneam, de Câmpina interbelică, un Codruț Constantinescu parcă mai emoționat ca niciodată și un Florin Dochia la fel de realist cum îl știm și extrem de dezamăgit de dezinteresul autorităților locale, din 1990 încoace, față de patrimoniul istoric și arhitectural al Câmpinei. (video)
O intervenție excepțională a avut-o scriitorul Christian Crăciun, care a prezentat marile realizări din perioada interbelică, din București, din toate domeniile. Bucureștiul s-a dezvoltat incredibil în interbelic, a înflorit, efectiv, iar asta se întâmpla într-o țară care, să nu uităm, tocmai ieșise din război, dar în care se construiau și se dădeau în folosință instituții culturale, economice, sociale, de învățământ, se realizau parcuri minunate, baze sportive, se construia practic un viitor. Ceea ce nu putem spune despre cei 30 de ani post-decembriști... (video)
Următoarele intervenții i-au aparținut istoricului Alin Ciupală, o adevărată enciclopedie a istoriei locale și nu numai, un om care a cunoscut, de-a lungul timpului, multe dintre familiile de marcă ale Câmpinei, inclusiv familia Crăciun, cea căreia îi este dedicat unul dintre cele opt afișe. Alin Ciupală a vorbit și despre monumentele pierdute ale Câmpinei, despre Casa Poporului și piatra care se află acum pe locul fostei clădiri și de pe care începe să dispară orice înscris, despre monumente unice, pe care riscăm să le pierdem, cum ar fi Capela Hernea. A mai vorbit despre Armata Română și sărbătorirea acesteia pe 25 octombrie, ziua de naștere a Regelui Mihai I. (video)
Apoi a venit rândul lui Mădălin Focșa, angajat al Centrului Turistic din Câmpina, să vorbească despre primarii Câmpinei din perioada interbelică și despre cele mai importante realizări edilitare din acea perioadă, el fiind unul dintre cei care au contribuit la afișul destinat administrației locale.
A fost un eveniment frumos, o călătorie în timp, într-o Câmpină înfloritoare, strălucitoare, încântătoare.
Vescan este astăzi unul dintre cei mai iubiți artiști ai muzicii hip-hop din România, iar acest lucru a fost demonstrat încă o dată, sâmbătă seara, la concertul susținut în centrul Câmpinei.
Este o mândrie pentru comunitatea noastră când primim astfel de vești.
Ediția 2025 a Câmpina Summer Park Music continuă sâmbătă, 12 iulie, cu un concert susținut de rapperul Vescan.
Vescan ca cânta live în Parcul Regele Mihai I din centrul Câmpinei, pe 12 iulie 2025, de la ora 20.00.