"Istoria Câmpinei în opt afișe", o călătorie în timp, într-un oraș înfloritor și încântător

Eveniment (Categoria articolului)

Librăria Elstar din municipiul Câmpina a găzduit vineri, 25 octombrie 2019, o serată culturală de excepție, o încântare pentru cei care poartă în suflet oameni și locuri din Câmpina de altădată. "Istoria Câmpinei în opt afișe" este, dacă vreți, un omagiu adus Câmpinei interbelice, una dintre cele două capitale ale aurului negru, un oraș prosper, fermecător, cu oameni deosebiți, cu un nivel ridicat de cultură. Din păcate, după cum spunea scriitorul Codruț Constantinescu, inițiatorul acestui proiect inedit, astăzi nu mai există nimic în Câmpina care să amintească de trecutul glorios al localității din perioada dintre cele două războaie mondiale.

Ideea prezentării unei istorii a Câmpinei în afișe s-a născut atunci când Codruț Constantinescu se documenta pentru realizarea albumului "Contribuția județului Prahova la Războiul de Întregire a Neamului", o lucrare realizată anul trecut și dedicată Centenarului României Mari. Acolo, în Arhivele Județene, Codruț Constantinescu a descoperit oameni și fapte din Câmpina interbelică, a descoperit lucruri extrem de interesante despre viața din urbea noastră și fotografii care spun mai multe decât ar putea-o face cuvintele. Așa a apărut proiectul "Istoria Câmpinei în opt afișe", realizat de Codruț Constantinescu, cu sprijinul (tehnic și nu numai) al scriitorului Florin Dochia și cu susținerea financiară a societății Lemet. Un proiect lansat la Elstar - mai mult decât o librărie, deja o oază de cultură autentică și căldură sufletească. Public numeros, oameni fascinați, după cum spuneam, de Câmpina interbelică, un Codruț Constantinescu parcă mai emoționat ca niciodată și un Florin Dochia la fel de realist cum îl știm și extrem de dezamăgit de dezinteresul autorităților locale, din 1990 încoace, față de patrimoniul istoric și arhitectural al Câmpinei. (video)
O intervenție excepțională a avut-o scriitorul Christian Crăciun, care a prezentat marile realizări din perioada interbelică, din București, din toate domeniile. Bucureștiul s-a dezvoltat incredibil în interbelic, a înflorit, efectiv, iar asta se întâmpla într-o țară care, să nu uităm, tocmai ieșise din război, dar în care se construiau și se dădeau în folosință instituții culturale, economice, sociale, de învățământ, se realizau parcuri minunate, baze sportive, se construia practic un viitor. Ceea ce nu putem spune despre cei 30 de ani post-decembriști... (video)
Următoarele intervenții i-au aparținut istoricului Alin Ciupală, o adevărată enciclopedie a istoriei locale și nu numai, un om care a cunoscut, de-a lungul timpului, multe dintre familiile de marcă ale Câmpinei, inclusiv familia Crăciun, cea căreia îi este dedicat unul dintre cele opt afișe. Alin Ciupală a vorbit și despre monumentele pierdute ale Câmpinei, despre Casa Poporului și piatra care se află acum pe locul fostei clădiri și de pe care începe să dispară orice înscris, despre monumente unice, pe care riscăm să le pierdem, cum ar fi Capela Hernea. A mai vorbit despre Armata Română și sărbătorirea acesteia pe 25 octombrie, ziua de naștere a Regelui Mihai I. (video)
Apoi a venit rândul lui Mădălin Focșa, angajat al Centrului Turistic din Câmpina, să vorbească despre primarii Câmpinei din perioada interbelică și despre cele mai importante realizări edilitare din acea perioadă, el fiind unul dintre cei care au contribuit la afișul destinat administrației locale.
A fost un eveniment frumos, o călătorie în timp, într-o Câmpină înfloritoare, strălucitoare, încântătoare.

4395 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Serban 28.10.2019 19:47 Se pot cumpara aceste afise de la librarie? Aveti idee cat costa unul? Multumesc!
  • Constantinescu Codrut 31.10.2019 12:48 Da, asta era si ideea- pretul este simbolic, 10 lei bucata, puteti alege dintre ele, evident.

Eveniment

2506 vizualizari
05 aug. 2020 21:35

A 15-a ediție a Festivalului IDEO IDEIS a ajuns și la Câmpina

Miercuri, 5 august 2020, a început cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, în Câmpina și încă 8 localități din țară – Alexandria, București, Buzău, Baia Mare, Botoșani, Roman, Sibiu și Timișoara. Este pentru prima dată când acest festival de artă și teatru pentru tineret ajunge la Câmpina, chiar dacă este vorba despre un format inedit, impus de restricțiile stabilite la nivel național din cauza pandemiei de coronavirus.

3363 vizualizari
13 iul. 2020 22:07

Emoții la festivitatea de absolvire pentru a VIII-a promoție de asistenți de farmacie de la Școala ”Louis Pasteur” Câmpina

”Generația zâmbetului învingător” este denumirea oficială acordată de Roxana Veliche, dirigintele clasei de farmacie de la Școala Sanitară Postliceală ”Louis Pasteur”, la festivitatea de absolvire, care a avut loc zilele trecute, într-un cadru mai restrâns decât de obicei, cadru impus și de măsurile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. A fost festivitatea de absolvire a celei de-a opta promoții de asistenți de farmacie.

Alte stiri recente

508 vizualizari
15 aug. 2020 10:03

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 15 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1797 vizualizari
14 aug. 2020 21:12

Dosarul candidatului independent Alin Moldoveanu, înregistrat astăzi la Biroul Electoral Câmpina

1 comentarii

Candidatul independent la funcția de primar al municipiului Câmpina, Ioan Alin Moldoveanu, și-a depus astăzi dosarul la Biroul Electoral de Circumscripție Câmpina. Alin Moldoveanu a venit singur la Biroul Electoral, dar foarte sigur pe el și foarte optimist în privința rezultatelor alegerilor locale din 27 septembrie.