"Nebunia" petardelor și tunurilor cu carbid sau... bubuitul pe care unii îl numesc "tradiție"

Social (Categoria articolului)

Ați auzit pe cineva spunând vreodată "vai, ce frumos!" după ce bubuie o petardă? Sau "vai, e superb!", după ce bubuie un tun cu carbid, care zdrăngăne geamurile caselor? Cu siguranță, nu, pentru că acestea nu sunt lucruri care să bucure sufletul sau mintea unui om normal. Acestea sunt derapajele unor... cetățeni, în general copii și tineri, cam fără educație, care se distrează deranjându-i pe alții și care nici măcar nu conștientizează pericolul la care se expun.

Sunt câțiva ani buni de când farmecul Sărbătorilor de Iarnă este acoperit de bubuiturile continue de pocnitori, petarde și carbid. Așa e tradiția, spun unii, dar asta numai tradiție nu e. Să pocnești din bici când mergi cu uratul, spunând Plugușorul, da, aceea e tradiție, nu această nebunie asurzitoare, care nu se mai oprește. Din 15 noiembrie și până aproape de jumătate lunii ianuarie, bubuiturile răsună din toate direcțiile, apogeul fiind atins în perioada Crăciunului și între Crăciun și Revelion. Nu vorbim de clasicele artificii, tradiționale pentru noaptea dintre ani, ci despre materiale pirotehnice puternice, extrem de zgomotoase și periculoase, a căror utilizare este reglementată prin Legea 126/1995, republicată în 2011. Lege avem, doar că nu e respectată, iar cei care trebuie să o aplice o fac de prea puține ori sau deloc. Iată ce prevede acest act normativ:
Art.34(2) Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:
- la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
- la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înalta tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
- la o distanță mai mică decât cea prevazută de reglementarile în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
- pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
- la o distanță mai mică de 500 m de păduri.
Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă cuprinsă între 3.000 lei și 6.000 lei.
În luna decembrie, (doar) opt persoane au fost sancționate de Poliția Municipală Câmpina pentru nerespectarea acestor prevederi, adică pentru încălcarea regimului folosirii materialelor pirotehnice (petardelor, în cazurile respective).

Acum, trebuie să știți că, în conformitate cu Legea 126, este interzisă vânzarea articolelor pirotehnice, indiferent de clasa în care sunt clasificate, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, dar copiii rămân în continuare cumpărătorii fideli ai celor care vând petarde și pocnitori, fie ei comercianți autorizați sau neautorizați, care-ți scot ochii prin fața sau prin spatele pieții cu astfel de materiale pirotehnice. Pe lângă stresul pe care bubuiturile îl provoacă oamenilor, această perioadă reprezintă un coșmar pentru animalele de companie. Pericolele la care sunt expuse sunt foarte mari. Nu doar că pot fugi de acasă, dar sănătatea le poate fi afectată grav, ajungându-se, în unele cazuri, la probleme neurologice complicate, după cum ne-a explicat medicul veterinar Dragoș Niță, de la Clinic Life Medvet din Câmpina. (video)
Și dacă tot vorbim de comercianții de materiale pirotehnice, nu putem să nu ne întrebăm cum au primit autorizație de la Primăria Câmpina cei care și-au amplasat chioșcurile în pasajul de la ceas, în condițiile în care, prin Hotărârea 150/2013, Consiliul Local Câmpina a interzis comerțul ambulant/sezonier în zona centrală a localității, în parcuri, la ceas și în zona pietonală din fața Complexului Carrefour?!

6842 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Preda Frank 31.12.2020 11:39 Ce incredere sa ai in cele 2 politii cu p mic.Daca ii deranjezi de sarbatori risti sa fii amendat.La fel daca reclami oamenii straziu ca fac galagie si consuma alcool pe domeniul public-parcuri,statii autobuz,etc.In schimb are Campina scoala de militie unde se iese la 45 ani la pensie .
  • Cirstoi Andreea 01.01.2021 02:00 Primaria nu trebuia sa aprobe vanzarea acestor mizerii.Am sperat ca vom avea un primar responsabil dar nu este deloc asa.De sarbatori se dau artificii nu petarde ,tunuri si alte prostii.Dar ce sa facem?
  • Rammstein 03.01.2021 21:35 Dle primar,există o lege care prevede perturbarea liniștii publice, a mirosurile, a siguranței publice...de ce nu s-au respectat normele acestor legi..?..în centru se vindeau dispozitive puternice copiilor!!...legea prevede vânzarea numai celor peste 18 ani!!!..majoritatea erau negrii!!..este o rusine ce s-a întâmplat în noaptea de revelion...si astazi în 3 ianuarie se auzeau bubuituri...culmea ca încă n-au dispărut baracile cu artificii din centru...este interzis a se folosi în orașe dispozitive pirotehnice...
  • mike 04.01.2021 13:13 Este o mare iresponsabilitate a autoritatilor locale.Am fost martor la un caz cand de la balconul unui bloc s-a aruncat o petarda puternica in statia de la turnatorie unde era un parinte cu un copil,in momentul bubuiturii copilul s-a speriat foarte tare si a facut pipi pe el,ca sa nu mai spun de trauma psihica .Rusine sa le fie celor 2 politii ineficiente si incapabile,si celor care le-a dat autorizatii de vanzare.Nu mai spun de bietele animale......Domnule Primar aveti ceva de comentat..... ,a-ti plecat cu stangul,..pacat...

Social

2053 vizualizari
22 ian. 2022 12:42

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - dirijorul și compozitorul Gheorghe Danga

V-am prezentat de-a lungul acestui serial povești - unele, extraordinare - ale unor câmpineni mai puțin cunoscuți. Și am inclus în categoria ”câmpineni” atât oameni care s-au născut aici, cât și oameni de prin alte părți, pe care viața i-a adus la Câmpina și care și-au lăsat o amprentă puternică asupra acestor locuri. În această din urmă categorie se încadrează și unul dintre cei mai mari dirijori și compozitori români din prima jumătate a secolului trecut - Gheorghe Danga.

3499 vizualizari
21 ian. 2022 12:32

Lecție de istorie locală, predată elevilor de profesorii de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina

1 comentarii

O idee frumoasă și benefică pentru elevii Liceului Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina - o lecție de istorie locală, predată de două cadre didactice, nu la clasă, ci chiar pe teren, în două locații care merită cunoscute. Nu există manuale de istorie locală, iar inițiativa profesorilor Ofelia Negoiță și Nicolae Geantă este de lăudat și de urmat, cu atât mai mult cu cât Câmpina are o istorie bogată și interesantă.

Alte stiri recente

175 vizualizari
23 ian. 2022 22:16

Societatea Sofprest Protect Security angajează agenți de securitate pentru Câmpina

Societatea Sofprest Proiect Security SRL din Câmpina anunță că angajează agenți de securitate pentru Câmpina.

1274 vizualizari
23 ian. 2022 21:14

Prima competiție din 2022 a adus primele medalii pentru atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina

În acest week-end s-a desfășurat la București primul concurs de atletism din sezonul de iarnă 2022, Cupa ”Romanian Masters Athletics", concurs destinat categoriilor de sportivi sub 20 de ani, sub 18 ani și sub 16 ani. CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, club coordonat de profesor Mihaela Marin, a participat cu opt sportivi, cu care au obținut trei locuri I, patru locuri II, un loc III, două locuri 4 și un loc 5. Toți sportivii și-au realizat recorduri personale ca urmare a pregătirii de iarnă intense.