"Nebunia" petardelor și tunurilor cu carbid sau... bubuitul pe care unii îl numesc "tradiție"

Social (Categoria articolului)

Ați auzit pe cineva spunând vreodată "vai, ce frumos!" după ce bubuie o petardă? Sau "vai, e superb!", după ce bubuie un tun cu carbid, care zdrăngăne geamurile caselor? Cu siguranță, nu, pentru că acestea nu sunt lucruri care să bucure sufletul sau mintea unui om normal. Acestea sunt derapajele unor... cetățeni, în general copii și tineri, cam fără educație, care se distrează deranjându-i pe alții și care nici măcar nu conștientizează pericolul la care se expun.

Sunt câțiva ani buni de când farmecul Sărbătorilor de Iarnă este acoperit de bubuiturile continue de pocnitori, petarde și carbid. Așa e tradiția, spun unii, dar asta numai tradiție nu e. Să pocnești din bici când mergi cu uratul, spunând Plugușorul, da, aceea e tradiție, nu această nebunie asurzitoare, care nu se mai oprește. Din 15 noiembrie și până aproape de jumătate lunii ianuarie, bubuiturile răsună din toate direcțiile, apogeul fiind atins în perioada Crăciunului și între Crăciun și Revelion. Nu vorbim de clasicele artificii, tradiționale pentru noaptea dintre ani, ci despre materiale pirotehnice puternice, extrem de zgomotoase și periculoase, a căror utilizare este reglementată prin Legea 126/1995, republicată în 2011. Lege avem, doar că nu e respectată, iar cei care trebuie să o aplice o fac de prea puține ori sau deloc. Iată ce prevede acest act normativ:
Art.34(2) Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:
- la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
- la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înalta tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
- la o distanță mai mică decât cea prevazută de reglementarile în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
- pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
- la o distanță mai mică de 500 m de păduri.
Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă cuprinsă între 3.000 lei și 6.000 lei.
În luna decembrie, (doar) opt persoane au fost sancționate de Poliția Municipală Câmpina pentru nerespectarea acestor prevederi, adică pentru încălcarea regimului folosirii materialelor pirotehnice (petardelor, în cazurile respective).

Acum, trebuie să știți că, în conformitate cu Legea 126, este interzisă vânzarea articolelor pirotehnice, indiferent de clasa în care sunt clasificate, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, dar copiii rămân în continuare cumpărătorii fideli ai celor care vând petarde și pocnitori, fie ei comercianți autorizați sau neautorizați, care-ți scot ochii prin fața sau prin spatele pieții cu astfel de materiale pirotehnice. Pe lângă stresul pe care bubuiturile îl provoacă oamenilor, această perioadă reprezintă un coșmar pentru animalele de companie. Pericolele la care sunt expuse sunt foarte mari. Nu doar că pot fugi de acasă, dar sănătatea le poate fi afectată grav, ajungându-se, în unele cazuri, la probleme neurologice complicate, după cum ne-a explicat medicul veterinar Dragoș Niță, de la Clinic Life Medvet din Câmpina. (video)
Și dacă tot vorbim de comercianții de materiale pirotehnice, nu putem să nu ne întrebăm cum au primit autorizație de la Primăria Câmpina cei care și-au amplasat chioșcurile în pasajul de la ceas, în condițiile în care, prin Hotărârea 150/2013, Consiliul Local Câmpina a interzis comerțul ambulant/sezonier în zona centrală a localității, în parcuri, la ceas și în zona pietonală din fața Complexului Carrefour?!

5916 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Preda Frank 31.12.2020 11:39 Ce incredere sa ai in cele 2 politii cu p mic.Daca ii deranjezi de sarbatori risti sa fii amendat.La fel daca reclami oamenii straziu ca fac galagie si consuma alcool pe domeniul public-parcuri,statii autobuz,etc.In schimb are Campina scoala de militie unde se iese la 45 ani la pensie .
  • Cirstoi Andreea 01.01.2021 02:00 Primaria nu trebuia sa aprobe vanzarea acestor mizerii.Am sperat ca vom avea un primar responsabil dar nu este deloc asa.De sarbatori se dau artificii nu petarde ,tunuri si alte prostii.Dar ce sa facem?
  • Rammstein 03.01.2021 21:35 Dle primar,există o lege care prevede perturbarea liniștii publice, a mirosurile, a siguranței publice...de ce nu s-au respectat normele acestor legi..?..în centru se vindeau dispozitive puternice copiilor!!...legea prevede vânzarea numai celor peste 18 ani!!!..majoritatea erau negrii!!..este o rusine ce s-a întâmplat în noaptea de revelion...si astazi în 3 ianuarie se auzeau bubuituri...culmea ca încă n-au dispărut baracile cu artificii din centru...este interzis a se folosi în orașe dispozitive pirotehnice...
  • mike 04.01.2021 13:13 Este o mare iresponsabilitate a autoritatilor locale.Am fost martor la un caz cand de la balconul unui bloc s-a aruncat o petarda puternica in statia de la turnatorie unde era un parinte cu un copil,in momentul bubuiturii copilul s-a speriat foarte tare si a facut pipi pe el,ca sa nu mai spun de trauma psihica .Rusine sa le fie celor 2 politii ineficiente si incapabile,si celor care le-a dat autorizatii de vanzare.Nu mai spun de bietele animale......Domnule Primar aveti ceva de comentat..... ,a-ti plecat cu stangul,..pacat...

Social

2708 vizualizari
25 ian. 2021 12:12

Examenul auto suspendat, în Prahova, din cauza unor probleme tehnice. Candidații vor fi reprogramați

2 comentarii

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Prahova anunță că, din cauza unor probleme tehnice apărute la nivel central, astăzi, 25 ianuarie 2021, proba scrisă și proba practică a examenului pentru obținerea permisului au fost suspendate. Candidații vor fi reprogramați.

4742 vizualizari
24 ian. 2021 19:00

Consiliul Local Câmpina îi va acorda lui Paolo Gozzo, post-mortem, titlul de "Cetățean de onoare al municipiului"

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de joi, 28 ianuarie 2021, a Consiliului Local Câmpina se va afla și un proiect privind acordarea titlului de "Cetățean de onoare post-mortem al municipiului Câmpina" lui Paolo Gozzo, italianul care a înființat și condus, la Câmpina, Asociația "Inima Sfântă a lui Isus" pentru sprijinirea copiilor proveniți din familiile defavorizate.

Alte stiri recente

1770 vizualizari
25 ian. 2021 18:35

AUR se va opune în Parlament trecererii în proprietatea Câmpinei a terenurilor pe care se află calea ferată nefolosită de ani buni

Articolul nostru privind proiectul legislativ inițiat de senatorul PSD, Laura Moagher, la solicitarea administrației locale, pentru trecerea în proprietatea Câmpinei a terenurilor pe care se află calea ferată din interiorul localității, a creat mai multe reacții. După ce PSD Câmpina s-a grăbit să-și asume proiectul, acum, un parlamentar AUR și președintele Organizației Județene a acestei formațiuni politice au anunțat că nu vor susține acest proiect.

2552 vizualizari
24 ian. 2021 12:11

Mesajul prefectului județului Prahova cu ocazia Zilei Unirii Principatelor

24 Ianuarie semnifică Ziua Unirii Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Din păcate, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, acțiuni de marcare a acestui eveniment nu sunt permise decât în orașele reședință de județ și fără tradiționala Horă a Unirii.