CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

O rușine pentru Câmpina - așa arată mormântul reputaților dascăli Maria și Anastase Scripcă!

- Actualitate -

O rușine pentru Câmpina - așa arată mormântul reputaților dascăli Maria și Anastase Scripcă!

Am scris de mai multe ori, de-a lungul timpului, despre dascălul Anastase Scripcă, o personalitate incontestabilă a Câmpinei, care își doarme somnul de veci în Cimitirul Bobâlna, alături de soția sa, Maria.

Anastase Scripcă s-a născut pe 9 mai 1869 și a intrat în învățământ pe 1 mai 1892, devenind director al Școlii nr. 1 de Băieți Câmpina – cunoscută în urbe ca Școala lui Scripcă - între anii 1905-1906 și 1919-1934, până s-a pensionat. A încetat din viață pe 4 august 1944, fiind înmormântat în Cimitirul Bobâlna, alături de soția sa, Maria Scripcă, decedată în anul 1927 la numai 49 de ani. De asemenea, Anastase Scripcă a întocmit prima monografie cu caracter local a unei instituții publice, dar rămasă în manuscris, din păcate. O copie a acestui manuscris, care se afla în arhiva școlii, a fost distrusă în perioada primului război mondial, atunci când aici, în sediul școlii, a funcționat unul dintre comandamentele germane. Localul acestei instituții de învățământ a găzduit, începând cu anul 1907, și prima școală de adulți, școala industrială de ucenici și școala practică de comerț.
În ultimii ani, în mai multe rânduri am atras atenția asupra stării precare a mormântului familiei de dascăli Maria și Anastase Scripcă. Astfel, în septembrie 2019, alături de un iubitor și foarte bun cunoscător al istoriei locale, Șerban Băleanu, atrăgeam atenția asupra stării precare a troiței semnate de Nae Goage, ucenicul pictorului Nicolae Grigorescu. Apoi, în toamna anului 2021, într-un amplu articol dedicat memoriei dascălului Anastase Scripcă, semnalam că troița de la mormântul familiei Scripcă s-a prăbușit. Acum, mormântul arată așa cum se poate vedea în imagine - o rușine pentru Câmpina, municipiu care nu a reușit să dea numele marelui dascăl niciunei străzi, niciunei biblioteci, măcar școlare, astfel încât nimeni și nimic să nu mai amintească de dascălul Scripcă! Este trist și revoltător!
Dacă administrația locală, prin firma care administrează cimitirele, nu e în stare să întrețină mormintele unor personalități ale Câmpinei (care nu mai au urmași), atunci poate vreo școală din localitate își asumă acest rol, sau poate Asociația "Cultul Eroilor" împreună cu membrii cercurilor "Cultul Eroilor" din școli.


22 Nov 2022 07:12 3378 vizualizari


Comentarii






  • 23.11.2022 13:43 M. Focșa Pt dl ”Gogu” (nu stiu la ce suntem ”colegi”, ca dvs nu aveti eleganta de a va dezvalui identitatea): Evident ca memoria acelor oameni si a faptelor lor este cea mai importanta (si eu personal fac tot ce pot si in directia asta - printre altele, voi publica in curand intr-o revista o fotografie mai buna a lui Anastasie Scripca, decat ceea ce se cunostea pana acum). Dar tocmai la memoria asta ajuta, printre altele, si reabilitarea crucii, care le pastreaza numele si mai este si valoroasa dpdv istorico-artistic, fiind opera celebrului Nae Goage.
  • 23.11.2022 10:28 Gogu Pt d ul Focsa Nu restaurarea crucii este importanta. Ci sa fi o cruce si sa fie CUNOSCUT CEEA CE AU FACUT PT ORAS CEI INMORMINTATII ACOLO. Restaurarea unor bucati de lemn este treaba descendentilor sau a unor entitati private. Restaurare , este exact circul sau praful in ochi al fondurilor ue. Ei dau fonduri, noi facem proiecte , fezabilitatl , etc vaci de muls pr cine trebuie. Sa vedem intii padurea si apoi copacii, colega. Nu crucea este importanta, ci ceea ce au realizat ei inainte de a avea o cruce. Crucea doar trebuie sa fie.acolo.
  • 22.11.2022 20:40 Mădălin-Cristian Focșa Așa cum spuneam și în comentariul la articolul menționat de toamna trecută, eu țin legătura cu un descendent al lui Anastasie Scripcă, ce și-a manifestat disponibilitatea de a finanța restaurarea crucii, deși locuiește departe. ONG-ul care mi-a promis că aduce meșteri restauratori a tot întârziat (pe această cale fac un apel și la cititorii dvs, să mă contacteze dacă știu un restaurator bun de piese din lemn). Dar cel puțin am reușit să salvez componentele crucii, care se prăbușiseră din nou după ce le remontasem. Se află acum în siguranță, la adăpost, așteptând restaurarea și reamenajarea mormântului, care sper să devină realitate anul viitor.
  • 22.11.2022 17:16 Boom de iarna Floricon Insalub, Cultul Eroilor, sunteți pe recepție? Sau vreți sa facă primarul curat(pentru cârcotași)!!! Eu zic sa facă cu angajatele din primărie sa se apuce de munca patriotica precum la Poiana. Jumătate din Primărie își va da demisia.
Vremea
https://trafic.ro/registersite/b3952e459b72419187c0c3eec5e715d7
http://www.spitalcampina.ro/
http://floricon.ro/
https://elstargroup.ro/
30zile7zileCele mai citite
Ultimele comentarii
376 vizualizari 04 Jul 2025 22:46 Pe Strada Mihai Eminescu încep luni, 7 iulie, lucrările la rețeaua de gaze

Pe Strada Mihai Eminescu încep luni, 7 iulie, lucrările la rețeaua de gaze

Pe Strada Mihai Eminescu din centrul municipiului Câmpina vor începe luni, 7 iulie 2025, lucrările la rețeaua de gaze naturale. Practic, se înlocuiește rețeaua existentă, așa cum s-a întâmplat recent și pe Strada Orizontului.

citeste mai mult
599 vizualizari 04 Jul 2025 20:12 Guvernul a decis mărirea normei didactice. Ce spun directorii liceelor din Câmpina

Guvernul a decis mărirea normei didactice. Ce spun directorii liceelor din Câmpina

Premierul Ilie Bolojan a anunțat pe lista măsurilor pentru reducerea deficitului bugetar și mărirea normei didactice.

citeste mai mult
4092 vizualizari 04 Jul 2025 14:16 Sâmbătă și duminică, între orele 19 și 22, restricții de circulație pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Câmpina. S-au stabilit rutele alternative

Sâmbătă și duminică, între orele 19 și 22, restricții de circulație pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Câmpina. S-au stabilit rutele alternative

La finalul acestei săptămâni, sâmbătă și duminică, pe esplanada Casei Tineretului vor avea loc primele două concerte din cadrul evenimentului Câmpina Summer Park Music.

citeste mai mult
1867 vizualizari 03 Jul 2025 13:03 A fost semnat contractul pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din Câmpina și Poiana Câmpina

A fost semnat contractul pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din Câmpina și Poiana Câmpina

La Consiliul Județean a fost semnat astăzi, 3 iulie 2025, contractul privind "Execuția rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în Câmpina și Poiana Câmpina", parte a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV