CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Sfatul medicului de la SanConfind: medicul ortoped pediatru Cristian Oana, despre displazia de șold la copii

- Sănătate -

Sfatul medicului de la SanConfind: medicul ortoped pediatru Cristian Oana, despre displazia de șold la copii

În curând, echipei medicale SanConfind i se va alătura un ortoped pediatru cu experiență: doctorul Cristian Oana, care vine din București, unde a lucrat în câteva dintre cele mai importante spitale ale Capitalei. Medicul bucureștean va acorda consultații și îngrijiri copiilor cu probleme ortopedice în cabinetul de specialitate al Policlinicii SanConfind din Poiana Câmpina. Dr. Cristian Oana este ortoped pediatru de 20 de ani. A lucrat în rezidențiat la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, Spitalul ”Foișor” și Spitalul Universitar din București. Primul este unul dintre cele mai bune spitale de copii din Capitală, iar al doilea excelează de multă vreme în specialitatea ortopedie-traumatologie, fiind considerat cel mai bun spital din România în acest domeniu. Colaborarea medicului Cristian Oana cu SanConfind va fi reprezentată, în mare măsură, de consultațiile dedicate bebelușilor și copiilor, cu realizarea unor ecografii de șold. De altfel, doctorul Cristian Oana are competență în ecografia aparatului locomotor, iar acest lucru îl ajută în diagnosticul displaziei/luxației de șold la nou-născut.

Cum evităm luxația șoldului la copii
Descoperind la timp displazia de șold a bebelușului tău, poți evita producerea unei luxații a șoldului său. Displazia de șold a nou-născutului este o deformare morfo-funcțională a arhitecturii șoldului ce duce, în final, la luxarea acestuia. Trebuie departajată de luxațiile patologice, un termen care definește luxațiile de șold suprapuse altor boli. Aici sunt de subliniat trei aspecte importante:
1. De cele mai multe ori, luxația nu este produsă în momentul nașterii;
2. Modificările arhitectonice nu sunt fixe, ci evolutive;
3. Complexul funcțional (musculatura și aparatul ligamentar), suferă și el modificări adaptative.
Precizări referitoare la cele trei aspecte menționate mai sus:
- Din momentul nașterii, există un interval favorabil în care se poate încerca un tratament ortopedic;
- Acest lucru presupune ca, prin acest tratament, evoluția să se facă spre stabilizarea articulației (atât arhitectural, cât și funcțional), cât timp aceste componente nu capătă un caracter fix (sau, mai degrabă, putem spune nemodificabil prin tratament ortopedic);
- Cât timp există premisele că se poate influența dezvoltarea articulației spre stabilitate, se va încerca tratamentul ortopedic, aceasta implicând din partea părinților un consult de specialitate cât mai devreme, pentru nu a fi puși în fața unui diagnostic într-o fază înaintată.
Cele mai multe cazuri de displazie de șold tratate din perioada de nou-născut evoluează favorabil, fiind cunoscut potențialul de recalibrare a structurilor cartilaginoase odată ce articulația este poziționată corect. Mijloacele ortopedice constau din diferite aparate ortotice amovibile sau chiar aparate gipsate. Acestea caută, în special, să mențină șoldurile în poziție de abducție asociată cu flexie (genunchii înspre abdomen și coapsele desfăcute - pozitie de "M").

Cum se stabilește diagnosticul?
Părintii sunt alarmați de o asimetrie a cutelor fesiere sau de pe coapsele copilului, o abducție asimetrică sau redusă (abducția coapselor = desfacerea picioarelor), cazuri de luxație de șold în familie, diferite click-uri la mobilizarea copilului în zona șoldurilor. Când se ridică și merge, se observă o asimetrie de înălțime a membrelor, ca și cum unul este mai scurt, sau așa-numitul mers legănat. Semnele de alarmă aduc părinții cu copilul la medicul ortoped pediatru, care, după evaluarea clinică, recomandă în funcție de vârsta copilului și o evaluare imagistică, în cazul în care este necesar: ecografie de șold sau radiografia de șold. Odată stabilit diagnosticul și forma (momentul) bolii, se începe tratamentul. Dacă prezentarea s-a făcut foarte aproape de naștere, evaluarea se face prin examen clinic și ecografie de șold, iar tratamentul, de cele mai multe ori, implică purtarea unui aparat de abducție. Dacă s-a pierdut momentul favorabil inițial, sau modificările găsite sunt avansate, se imobilizează șoldul în aparat gipsat. Dacă copilul a început să meargă, iar șoldul este luxat deja, este nevoie, de cele mai multe ori, de tratament chirurgical. În cazurile în care a fost necesară imobilizarea gipsată și/sau tratamentul chirurgical, pacienții vor urma un tratament kinetoterapeutic pentru refacerea articulației din punct de vedere funcțional. Pacienții vor fi monitorizați până la terminarea creșterii de către medicul ortoped pediatru, pentru a fi corectate diversele sechele. Aceste sechele sunt datorate fie persistenței unui grad de incongruență articulară, fie apariției de noi probleme. Ca o concluzie, se poate spune că luxația congenitală de șold (în sens mai larg, dar și mai corect, displazia de șold) este o boală cu prognostic variabil: de la favorabil (cu restituția arhitecturii și funcției), până la sechele ce duc la artroză articulară. Prognosticul este influențat de mai mulți factori. Cel asupra căruia pot interveni părinții este prezentarea la medic cât mai devreme (de la naștere). Acest lucru poate părea un clișeu, dar complexitatea tratamentului, resursele alocate de către societate, medic și familie sunt cu adevărat influențate de acest factor major.


06 Jul 2021 11:02 4145 vizualizari



Comentarii






1729 vizualizari 29 Feb 2024 20:11

Spitalul SanConfind va deveni un reper în chirurgia cardiovasculară, datorită renumitului chirurg Zoltan Galajda

Renumitul chirurg Zoltan Galajda a început colaborarea cu Spitalul SanConfind, o colaborare pe care o avea în vedere de mai mulți ani. Dată fiind notorietatea chirurgului ai cărui pacienți vin din toate județele, SanConfind va deveni un centru de referință în chirurgia cardiovasculară din țara noastră. Medicul Zoltan Galajda a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş în anul 1988. Ulterior, specializările în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară le-a obţinut în străinătate, în centre medicale de prestigiu. 

citeste mai mult
2196 vizualizari 03 Feb 2024 19:15

Conf. univ. dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală: ”Mi-aș dori să putem avea la SanConfind un centru de excelență în chirurgia sânului”

Unul dintre cei mai buni chirurgi bucureșteni cu care colaborează spitalul din Poiana Câmpina încă de la începuturile chirurgiei SanConfind este doctorul Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale. Este un reputat specialist în chirurgia sânului, specializare pentru care s-a pregătit și în străinătate, un an de zile lucrând în Irlanda, la Galway University Hospital. Are o bogată experiență în chirurgia generală, realizând până în prezent aproximativ 5.000 de operații. Printre ele se numără și operațiile realizate la SanConfind, multe dintre ele în premieră, marea majoritatea reprezentând intervenții laparoscopice. 

citeste mai mult
1928 vizualizari 02 Nov 2023 09:48

SanConfind, siguranță deplină pentru viitoarele mămici și servicii medicale performante

Centrul Medical SanConfind, cea mai mare unitate spitalicească privată din județul Prahova, se numără printre spitalele din România în care nu s-au întâmplat cazuri de infecții nosocomiale (intraspitalicești). Este, de asemenea, tot mai cunoscută Maternitatea SanConfind, care reprezintă nu doar una dintre cele mai moderne din țară, ci și una dintre cele mai sigure, în care nașterile se efectuează în absolută siguranță, cu multă grijă și empatie din partea personalului unității pentru fiecare pacientă. În rândurile care urmează veți putea afla cum a ajuns la spitalul din Poiana Câmpina dr. Roxana Dumitru, medic specialist obstetrică-ginecologie, care lucrează de aproape patru ani la SanConfind, ce sfaturi are pentru femeile însărcinate și de ce le recomandă cu toată căldura să vină la SanConfind pentru consultații. 

citeste mai mult
1664 vizualizari 09 Oct 2023 19:25

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, scrisoare deschisă a conducerii Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina

10 Octombrie este Ziua Mondială a Sănătății Mintale, iar tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2023 este ”Our minds, our rights”. 

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV