Medicul ginecolog Anca Ciobanu, doctor în medicină, s-a alăturat echipei SanConfind

Sănătate (Categoria articolului)

Centrul Medical SanConfind atrage mereu medici foarte buni din marile spitale bucureștene, adevărați discipoli ai lui Hipocrat, care înțeleg să-și respecte cum se cuvine jurământul rostit la terminarea facultății. Jurământul ce poartă numele părintelui medicinei din Antichitate are un text străbătut ca un fir roșu de o idee extrem de generoasă: îngrijirea cu sfințenie a celui aflat în suferință. Este o idee de bază a umanității, care face din profesia purtătorilor de halate albe una dintre cele mai nobile de pe pământ. 

Noul colaborator al spitalului din Poiana Câmpina este dr. Anca Ciobanu, medic specialist obstetrică-ginecologie, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, cu un doctorat obținut în această specialitate în urmă cu mai mulți ani. Anca Ciobanu vine de la Spitalul Filantropia din București și are un CV profesional impresionant. Spicuim din acesta doar câteva repere mai importante. S-a specializat în medicină fetală în cadrul multor instituții internaționale de renume, ultima fiind Universitatea din Paris (cursuri de șase luni, finalizate în aprilie 2021 cu o diploma interuniversitară). A urmat timp de trei ani cursuri de specializare în Anglia, la Kings College Hospital London. O parte din rezidențiat l-a făcut la Institutul de Oncologie ”Alexandru Trestioreanu” din București. ”SanConfind este un spital care pune la dispoziția medicilor cele mai noi tehnologii, ne oferă infrastructura necesară practicării meseriei la cele mai înalte standarde și le oferă pacienților condiții excelente, comparabile cu ale oricărui spital de renume din București”, ne-a declarat dr. Anca Ciobanu. Iată un scurt interviu cu noul medic al echipei SanConfind.
În ce constă colaborarea dvs. cu Spitalul SanConfind?
Colaborarea mea cu SanConfind se axează, în principal, pe supraspecializarea pe care am urmat-o, și anume medicina materno-fetală, diagnostic prenatal, ecografii morfologice, dar și îngrijirea sarcinilor cu risc crescut și patologii materne asociate, precum diabet, hipertensiune, boli autoimune.
De ce ați ales la rezidențiat obstetrica-ginecologia?
Alegerea facultății a fost destul de simplă. Voiam să am o meserie cu provocări și satisfacții pe măsură, în care nicio zi să nu semene cu alta și, cel mai important lucru, să am ocazia să fac ceva cu adevărat semnificativ pentru oameni, pentru oamenii cu diferite nevoi. Obstetrica-ginecologia a fost specialitatea pe care am ales-o după ce, în cursul facultății, am efectuat stagiul în spitalul în care lucrez și în prezent. Am cunoscut și subspecialitatea pe care ulterior am urmat-o: medicina materno-fetală. Am realizat că viața începe cu mult înainte de a ne naște și este incredibil că dispunem de mijloacele necesare și avem prilejul de a observa toată această evoluție a fătului, de a trata patologii în uter, de a schimba radical șansele la viață ale unui copil. Și, nu în ultimul rând, de a fi alături de mamă, de cuplu, în toată această experiență unică.
Câte ecografii morfologice de sarcină sunt recomandate și prin ce se caracterizează fiecare dintre acestea?
În cursul unei sarcini normale, fără riscuri asociate, în mod normal, se recomandă trei ecografii morfologice, câte una pe fiecare trimestru.
Prima evaluare morfologică a fătului are loc în primul trimestru de sarcină, în săptămânile 11-13, atunci când fătul măsoară doar 4-8 cm. Această primă ecografie este importantă din multe puncte de vedere. În primul rând, este momentul când se stabilește cu exactitate vârsta fătului în funcție de lungimea pe care o are, măsurată ecografic. Totodată, se estimează data probabilă a nașterii, adică momentul când se împlinesc cele 40 de săptămâni de sarcină. Tot la această primă ecografie, chiar dacă fătul măsoară sub 8 cm, are loc o evaluare structurală destul de detaliată. Se pot examina inima, creierul, membrele, coloana vertebrală. Se pot diagnostica o serie de malformații grave, unele dintre ele chiar incompatibile cu viața. Apoi, tot în cadrul acestei prime evaluări, se efectuează testul de screening pentru sindromul Down și pentru alte două anomalii cromozomiale grave: trisomiile 18 și 13. În funcție de rezultatul acestui test, se pot indica alte teste pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului.
A doua ecografie morfologică se efectuează între 21 și 23 săptămâni de sarcină. Este considerată cea mai importantă ecografie din sarcină, întrucât este momentul la care majoritatea organelor fătului s-au format și putem diagnostica majoritatea malformațiilor congenitale. În cadrul acestei ecografii se verifică dezvoltarea fiecărui organ în parte, se verifică, de asemenea, creșterea fătului prin estimarea greutății fetale, se vizualizează placenta ca poziție și funcție, cantitatea de lichid amniotic și lungimea colului uterin. Pentru viitorii părinți este acel moment mult așteptat, când se determină sexul fătului și se poate vizualiza, printr-o reconstrucție 3D/4D, trăsăturile feței, mișcările bebelușului în uter și poate chiar un zâmbet al acestuia.
A treia morfologie fetală are loc în trimestrul trei de sarcină, în săptămânile 30-33, când se evaluează, în primul rând, creșterea și poziția fătului, buna funcționare a placentei prin verificarea fluxurilor de sânge, dar se revăd și o parte din organele care își continuă evoluția odată cu avansarea în sarcină, în principal: creierul, inima, sistemul renal și gastrointestinal. Unele malformații fetale, precum anomaliile cerebrale sau cardiace, au un debut tardiv și scapă evaluarii din trimestrul al doilea de sarcină. Din acest punct de vedere, ecografia de trimestrul trei rămâne o ecografie importantă.

4095 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

2634 vizualizari
17 ian. 2022 20:35

Policlinica SanConfind oferă servicii de calitate în 19 specialități medicale (II). Ginecologie și endocrinologie

În Policlinica SanConfind, așa cum se întâmplă de altfel în tot Centrul Medical SanConfind, pacientul este cea mai importantă persoană: toate serviciile medicale îi sunt dedicate cu cea mai atentă și mai competentă îngrijire, cu profesionalism și empatie. Conducerea celui mai mare spital privat din județul Prahova are un principiu fundamental în administrarea unității: ”Ne-am pus în locul pacientului și, pornind de la nevoile sale, am construit un centru medical multidisciplinar, cu o echipă de profesioniști care să îi stea alături.” Este un un principiu de bun-simț pentru orice unitate sanitară.

3082 vizualizari
11 ian. 2022 07:50

Policlinica SanConfind oferă servicii de calitate în 19 specialități medicale. RECUPERAREA MEDICALĂ

În Policlinica SanConfind, ca de altfel în tot Centrul Medical SanConfind, pacientul este cea mai importantă persoană: toate serviciile medicale îi sunt dedicate cu cea mai atentă și mai competentă îngrijire, cu profesionalism și empatie. Conducerea celui mai mare spital privat din județul Prahova are un principiu fundamental în administrarea unității: ”Ne-am pus în locul pacientului și, pornind de la nevoile sale, am construit un centru medical multidisciplinar, cu o echipă de profesioniști care să îi stea alături.” Este un un principiu de bun simț pentru orice unitate sanitară.

Alte stiri recente

175 vizualizari
23 ian. 2022 22:16

Societatea Sofprest Protect Security angajează agenți de securitate pentru Câmpina

Societatea Sofprest Proiect Security SRL din Câmpina anunță că angajează agenți de securitate pentru Câmpina.

1274 vizualizari
23 ian. 2022 21:14

Prima competiție din 2022 a adus primele medalii pentru atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina

În acest week-end s-a desfășurat la București primul concurs de atletism din sezonul de iarnă 2022, Cupa ”Romanian Masters Athletics", concurs destinat categoriilor de sportivi sub 20 de ani, sub 18 ani și sub 16 ani. CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, club coordonat de profesor Mihaela Marin, a participat cu opt sportivi, cu care au obținut trei locuri I, patru locuri II, un loc III, două locuri 4 și un loc 5. Toți sportivii și-au realizat recorduri personale ca urmare a pregătirii de iarnă intense.