Primele operații pe coloana vertebrală, la Spitalul San Confind

Sănătate (Categoria articolului)

Vă informam, nu cu mult timp în urmă, despre faptul că la Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina vor fi posibile operațiile de hernie de disc. De două săptămâni, chiar se întâmplă acest lucru. Două astfel de intervenții chirurgicale, de mare complexitate și finețe, au fost realizate cu succes de dr. Stelian Anghel împreună cu dr. Viorel Albu.

Cei doi reputați specialiști în ortopedie și în chirurgia ortopedică au reușit să facă spitalul din Poiana Câmpina un reper în domeniul lor de activitate, cel puțin la nivelul județului nostru. Aici se cuvine să facem mențiunea că medicul chirurg Stelian Anghel este specializat pe intervenții asupra coloanei vertebrale, fiind format la școala engleză de medicină, pe când colegul său s-a format la școala franceză de medicină, activând cu succes în spitale din Belgia, unde operațiile sale au vizat în special sfera ortopediei și traumatologiei. În chirurgia ortopedică prahoveană, se poate spune că tandemul profesional al celor doi medici a făcut diferența, realizând operații remarcabile. Ambii lucrează cu normă întreagă la SanConfind, așa că de serviciile lor medicale pot beneficia cât mai mulți pacienți din zona Câmpina și nu numai. Cei care ar dori un consult la unul dintre cei doi medici se pot programa printr-un apel telefonic la numărul de call-center 0244.990.
Doctorul Stelian Anghel s-a alăturat echipei medicale SanConfind de câteva săptămâni. Am stat de vorbă cu dumnealui despre impresiile pe care și le-a format de când lucrează în spital, despre cele două operații care constituie o premieră pentru viața medicală din zona Câmpina. Am aflat că, în Occident, spitalele multidisciplinare, așa cum este SanConfind, sunt mult mai mari decât acesta, deoarece în țările europene dezvoltate se pune mare preț pe spitalele regionale, cu multe specialități medicale, spitalele acestea făcând ca, treptat, micile spitale de provincie să fie tot mai puține. Am aflat totodată că pacientele operate se simt foarte bine și au fost externate după doar câteva zile de spitalizare. Pentru cei care doresc să afle mai multe lucruri despre chirurgul ortoped Stelian Anghel, interviul de mai jos le va fi, cu siguranță, de folos.

Domnule doctor, de câteva luni aveți o colaborare de normă întreagă cu Spitalul SanConfind. Ce impresie aveți despre spital și personalul său medical?
Sunt încă angajatul Royal Preston Hospital din Marea Britanie. Preston este un oraș situat în Regatul Unit, reședința comitatului Lancashire din nordul Angliei. Aria urbană Preston are o populație de circa 400.000 locuitori. Momentan sunt într-o perioadă sabatică, facilitate acordată din când in când medicilor cu o anumită vechime.

Trebuie să recunosc că nu știu ce înseamnă perioadă sabatică în medicină...
Perioada sabatică presupune un fel de concediu prelungit, pe care compania ți-l oferă după câțiva ani în organizație, și care se poate repeta apoi peste alți câțiva ani de lucru. Perioada sabatică durează, de obicei, între două luni și un an, în funcție de procedurile pe care le implementează compania pentru acest beneficiu. Ce trebuie să faci în această perioadă depinde iarăși de clauzele contractului de muncă negociat cu superiorii tăi. Revenind la SanConfind, cunosc într-adevăr spitalul de ceva timp și recunosc că mi-a plăcut ideea ce a stat la baza dezvoltarii acestui spital, anume aceea de a oferi servicii medicale de calitate, după model occidental, comunității locale, servicii de care să beneficieze oricare membru al ei, indiferent de condiția financiară. În Occident, nu prea găsești spitale generaliste de dimensiuni reduse, așa cum este SanConfind. Spitatul, chiar dacă este relativ mic, este destul de corect proiectat și destul de bine dotat pentru un spital generalist, așa cum a fost planul inițial. Cel mai tare m-a impresionat curățenia spitalului, și mai ales faptul că s-a reușit să se mențină atmosfera de spital nou, chiar dacă are deja câțiva ani de funcționare.

Care sunt principalele repere ale formării dvs. profesionale, dar și ale activității dvs. medicale de până acum, pe care ați desfășurat-o mai mult în străinătate decât în România?
Chirurgia spinală este ramura chirurgiei care se ocupă de intervenții chirurgicale ortopedice ce au în vedere maladii ale coloanei vertebrale (structuri osoase, cartilaginoase etc). La nivel internațional, chirurgia spinală este o supraspecializare la granița dintre ortopedie și neurochirurgie, fiind accesată atât de neurochirurgi, cât și de ortopezi. De aceea, atunci când medicii se prezintă la congrese, își spun fie "orthopaedic spinal surgeon" sau "neuro spinal surgeon", dupa caz. În România, în mod tradițional, chirurgia spinală este practicată cel mai mult de către neurochirurgi,  iar lucrul acesta a stat la baza traseului meu profesional. Inițial, am auzit de chirurgia spinală când eram rezident la Spitalul Floreasca din Capitală. Apoi, ultimii doi ani de rezidențiat au fost la Târgu Mureș, unde unii medici din echipa de ortopezi abordau la vremea aceea anumite patologii ale coloanei, în special traumatice, dar și din sfera afecțiunilor degenerative. După examenul de specialitate, am continuat să aprofundez domeniul, inițial în România, printr-un program de doctorat, apoi în străinătate, printr-o serie de programe de fellowship desfășurate în Marea Britanie, Australia, Irlanda, și iarăși în Marea Britanie, acolo unde am și fost "adoptat" într-un final, ajungând până la nivelul de consultant (echivalentul medicului primar), poziție care mă așteaptă după terminarea acestei perioade sabatice în care mă aflu.

Comparându-l cu spitalele din țările dezvoltate în care ați lucrat, se ridică Spitalul SanConfind la standarde europene de calitate? Puteți face o comparație între chirurgia ortopedică de la noi și cea din țările in care ați lucrat (Anglia, Australia, Irlanda)?
Este o întrebare grea, depinde cu cine compari și din ce țară... Am lucrat sau am vizitat spitale situate în bijuterii arhitectonice extrem de bine dotate, cu ar fi cele din Brisbane, Stoke on Trent, Katar. Dar acelea erau spitale noi, imense, spitale universitare. La nivelul acela SanConfind nu are cum să se ridice. Trebuie să fim corecți și să subliniem faptul că spitalul din Poiana Câmpina a fost gândit ca un spital generalist. Am vazut în Occident spitale mult sub standardele SanConfind,  atât private, cât și de stat. Totuși, aș poziționa acest spital undeva în partea superioară a zonei medii a standardelor europene, comparându-l cu majoritatea spitalelor vest-europene generaliste, adică făcând o comparație la modul general. SanConfind  are RMN bun, CT, radiologie... Din punct de vedere al chirurgiei coloanei, are microscop, C-arm, mese chirurgicale radiotransparente. Nu are sistem de navigație, dar nici în Preston nu aveam, iar acela este spital universitar. Aici, în momentul în care vorbim, ne dotăm cu un sistem de chirurgie endoscopică spinală (este echivalentul artroscopiei, dar pentru coloană… o metodă minim invazivă, extrem de puțin invazivă). La fel s-a întâmplat și în Preston, cu câteva luni în urmă. În concluzie, aș poziționa acest spital, comparativ cu echivalentele sale din Occident, undeva la nivelul mediului spre superior. În ceea ce privește algoritmul de tratament al patologiei coloanei vertebrale, literatura de specialitate recomandă ca intervenția chirurgicală să se realizeze atunci când toate celelate metode conservative au fost epuizate. Bineînțeles, cu excepția urgențelor și a cazurilor cu indicații chirurgicale absolute. Așa procedam în Anglia, la fel și în acest spital. Bănuiesc că aceeași practică există în orice serviciu de chirurgie din România, care vizează coloana vertebrală. În felul acesta, per ansamblu, conform literaturii de specialitate, cam 20% dintre pacienții cu probleme ale coloanei vertebrale care solicită consult de specialitate vor ajunge să fie tratați chirurgical.

Descrieți-ne, vă rog, în cuvinte mai puțin tehnice, ca să înțeleagă ușor cititorii, cum s-au desfășurat cele două operații de hernie de disc realizate recent la SanConfind?
Cele două cazuri operate până acum, la care vă referiți, erau două forme de stenoze lombare. Stenoza lombară este o entitate patologică degenerativă cu istoric îndelungat, care constă în comprimarea elementelor nervoase ce trec prin canalul vertebral. Dacă doriți, gândiți-vă la o țeavă de plastic prin care trece un mănunchi de cabluri, iar undeva pe traseu țeava aceasta este înfundată de ceva anume. Operația constă în eliminarea structurilor care comprimă elementele nervoase. În ambele cazuri, operația a fost efectuată minim invaziv, cu ajutorul microscopului chirurgical. Este procedură standard în toate centrele medicale din străinătate și, cu siguranță, și în cele din România. Din punct de vedere tehnic, avem la dispoziție și posibilitatea de a efectua acest tip de operație prin metode endoscopice, dar în cazul celor două paciente, operația endoscopică nu era fezabilă din pricina particularităților patologice locale. Operațiile endoscopice la nivelul coloanei reprezintă "culmea" minimei invazivități, ca să mă exprim neacademic, dar pe înțelesul tuturor. O procedură invazivă este o tehnică medicală care necesită abordul pielii, prin înțepătură sau tăiere, în urma căreia rămâne o cicatrice. Procedurile non-invazive nu necesită deloc abordul pielii, iar la cele minim invazive pielea este înțepată foarte puțin. La operațiile endoscopice se folosește un dispozitiv cu diametrul de 7-9 mm ce conține o cameră de luat vederi ultraperformată, cu un diametru de 2 mm, și un canal de lucru central, de aproximativ 4 mm, prin care se introduc diferite instrumente cu care se efectueaza procedurile necesare. Avantajele sunt multiple. În primul rând, recuperarea post-operatorie este mult mai rapidă decât în cazul intervenției cu ajutorul microscopului. De asemenea, riscul de a dezvolta dureri lombare secundare intervenției chirurgicale este mult diminuat, iar incidența infecțiilor postoperatorii este practic zero.

Medicul Stelian Anghel a terminat Facultatea de Medicină din Braşov, după care și-a făcut rezidenţiatul în Bucureşti și în Târgu Mureş. A plecat din ţară dorind să se perfecționeze în chirurgia coloanei vertebrale. Astfel, a ajuns ca, din 2015 şi până nu cu mult timp în urmă, să lucreze în spitale universitare din Australia, Marea Britanie şi Irlanda. A consultat peste 40.000 de pacienţi doar în străinătate, obţinând astfel o experienţă bogată, mai ales în zona de intervenţii chirurgicale pe coloana vertebrală. După terminarea rezidenţiatului a lucrat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi, mai apoi, la Spitalul Militar Central, unde l-a întâlnit pe dr. Viorel Albu, actualul său coleg de echipă de la SanConfind. Doctorul Stelian Anghel consideră că un rol foarte important după o orice intervenţie chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale îl constituie recuperarea medicală prin fizioterapie și balneo-kinetoterapie, domeniu în care SanConfind excelează prin Baza de Tratament, prima secție funcțională a spitalului, devenită deja celebră la nivel național. La ediția 2019 a Congresului Turismului Balnear și Spa din România, SanConfind a câștigat “Marele premiu pentru Cea mai bună bază de tratament” din țară, fapt care atestă încă o dată valoarea actului medical care se realizează la Baza de Tratament SanConfind. (P)

7368 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • cristi 22.08.2022 18:19 Multumim acestor medici inimosi, multumim Sanconfind!
  • catalin 22.08.2022 23:01 Ne mândrim cu acest Spital de talie europeana! Medicii si întreg personalul acestui spital sunt minunati, dedicati total pacientilor.

Sănătate

1715 vizualizari
29 feb. 2024 20:11

Spitalul SanConfind va deveni un reper în chirurgia cardiovasculară, datorită renumitului chirurg Zoltan Galajda

Renumitul chirurg Zoltan Galajda a început colaborarea cu Spitalul SanConfind, o colaborare pe care o avea în vedere de mai mulți ani. Dată fiind notorietatea chirurgului ai cărui pacienți vin din toate județele, SanConfind va deveni un centru de referință în chirurgia cardiovasculară din țara noastră. Medicul Zoltan Galajda a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş în anul 1988. Ulterior, specializările în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară le-a obţinut în străinătate, în centre medicale de prestigiu. 

2187 vizualizari
03 feb. 2024 19:15

Conf. univ. dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală: ”Mi-aș dori să putem avea la SanConfind un centru de excelență în chirurgia sânului”

Unul dintre cei mai buni chirurgi bucureșteni cu care colaborează spitalul din Poiana Câmpina încă de la începuturile chirurgiei SanConfind este doctorul Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale. Este un reputat specialist în chirurgia sânului, specializare pentru care s-a pregătit și în străinătate, un an de zile lucrând în Irlanda, la Galway University Hospital. Are o bogată experiență în chirurgia generală, realizând până în prezent aproximativ 5.000 de operații. Printre ele se numără și operațiile realizate la SanConfind, multe dintre ele în premieră, marea majoritatea reprezentând intervenții laparoscopice. 

Alte stiri recente

383 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

760 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.