Câmpina, România 100. Foto Olteanu, din perioada interbelică, un atelier de tapițerie din anii '70, șantierul de la Soldat, de azi

Social (Categoria articolului)

Câmpina se mândrea, în perioada interbelică și chiar și în anii de până la cutremurul din 1977, cu o serie de clădiri frumoase situate pe bulevardul central, magazine simbol, cele mai multe fiind cunoscute după activitatea prestată și după numele proprietarului. 

Un loc foarte cunoscut și foarte drag, pe la care probabil că au trecut foarte mulți câmpineni în perioada respectivă, era Foto Olteanu. Atelierul foto se afla la parterul unei clădiri cu etaj și mansardă și avea geamuri mari și firme foarte familiare, poate și din cauza scrisului de mână de pe ele. În prima imagine de colecție, din perioada interbelică, în fața atelierului se află o trăsură, mijlocul de transport cel mai des folosit în acea perioadă. În continuarea atelierul foto se mai aflau, urcând pe bulevardul central, un atelier de reparat mașini de tuns, tapițeria lui Ion R. Țiței și vestita tipografie a lui Mihai S. Gheorghiu. După Naționalizarea din 1948, în ultimi ani de viață ai clădirilor respective, pe la sfârșitul anilor '70, atunci când este realizată a doua fotografie, locul acestora fusese luat de spații cooperativei - o tapițerie în locul atelierului Foto Olteanu, și o croitorie pentru bărbați în locul Tipografiei Gheorghiu. În aceeași perioadă, în continuare urcând pe bulevardul central, până în vila Dușescu, într-un spațiu viran a funcționat în anii '70 orășelul copiilor. Astăzi, pe locul respectiv se află Parcul de la Soldat (parte componentă a Parcului Regele Mihai), practic un șantier, având în vedere că aici se desfășoară lucrările de modernizare. 

"Câmpina, România 100" est o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Vila Dușescu de ieri, sediul Cooperativei Vital de azi
Câmpina, România 100. Halele măcelarilor de ieri, Strada Soarelui de astăzi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi

3398 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1983 vizualizari
23 ian. 2019 09:12

O casă, două anexe și două garaje au fost mistuite de un incendiu, la Talea

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineață la o casă din comuna Talea. Pompierii militari din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea focului. A fost o intervenție dificilă pentru că, la sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta violent și generalizat pe o suprafață de peste 200 mp.

2117 vizualizari
22 ian. 2019 11:40

Triajul copiilor, curățenia și aerisirea claselor și dezinfecția băncilor - recomandările DSP Prahova către școli, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă

Încă trei decese cauzate de virusul gripal de tip A, subtip H1, au fost înregistrate ieri în România. Este vorba despre trei femei, de 43 de ani, de 51 de ani și de 72 de ani, din Prahova, Gorj și București. În județul Prahova, acesta este al patrulea deces cauzat de gripă. La nivel național, 23 de persoane și-au pierdut până acum viața din cauza gripei, după cum a transmis Institutul Național de Sănătate Publică. Ministrul Sănătății a anunțat că România este în pragul unei epidemii de gripă, săptămâna trecută înregistrându-se 1.155 cazuri de gripă clinică, la nivel național, dintr-un total de peste 90.000 de cazuri de viroze respiratorii. Având în vedere această situație, Direcția de Sănătate Publică Prahova a transmis Inspectoratului Școlar Județean, iar acesta, la rândul său, a transmis tuturor unităților de învățământ, o adresă privind instituirea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în școli.

Alte stiri recente

2259 vizualizari
23 ian. 2019 20:55

Hora Unirii, dansată de elevii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

1 comentarii

Pentru că joi, 24 Ianuarie, este zi liberă, elevii și profesorii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina au sărbătorit cu o zi mai devreme Unirea Principatelor Române. În curtea instituției, elevi din toate ciclurile de învățământ (primar, gimnazial, liceal) au dansat Hora Unirii, pentru a marca astfel împlinirea a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a pus bazele dezvoltării moderne a României prin reformele aplicate în scurta sa perioadă de domnie.

1938 vizualizari
23 ian. 2019 19:56

"Mândria de a fi român", un proiect educațional dedicat Micii Uniri, desfășurat la Școala "Ion Câmpineanu" din Câmpina

Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din Câmpina și Școala Gimnazială Nistorești, aparținând de Liceul Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza, au desfășurat miercuri, 23 ianuarie, un proiect educațional intitulat "Mândria de a fi român". Acest proiect s-a adresat elevilor din ciclul primar și a fost dedicat aniversării Zilei Unirii Principatelor Române. (video)