Câmpina, România 100. Foto Olteanu, din perioada interbelică, un atelier de tapițerie din anii '70, șantierul de la Soldat, de azi

Social (Categoria articolului)

Câmpina se mândrea, în perioada interbelică și chiar și în anii de până la cutremurul din 1977, cu o serie de clădiri frumoase situate pe bulevardul central, magazine simbol, cele mai multe fiind cunoscute după activitatea prestată și după numele proprietarului. 

Un loc foarte cunoscut și foarte drag, pe la care probabil că au trecut foarte mulți câmpineni în perioada respectivă, era Foto Olteanu. Atelierul foto se afla la parterul unei clădiri cu etaj și mansardă și avea geamuri mari și firme foarte familiare, poate și din cauza scrisului de mână de pe ele. În prima imagine de colecție, din perioada interbelică, în fața atelierului se află o trăsură, mijlocul de transport cel mai des folosit în acea perioadă. În continuarea atelierul foto se mai aflau, urcând pe bulevardul central, un atelier de reparat mașini de tuns, tapițeria lui Ion R. Țiței și vestita tipografie a lui Mihai S. Gheorghiu. După Naționalizarea din 1948, în ultimi ani de viață ai clădirilor respective, pe la sfârșitul anilor '70, atunci când este realizată a doua fotografie, locul acestora fusese luat de spații cooperativei - o tapițerie în locul atelierului Foto Olteanu, și o croitorie pentru bărbați în locul Tipografiei Gheorghiu. În aceeași perioadă, în continuare urcând pe bulevardul central, până în vila Dușescu, într-un spațiu viran a funcționat în anii '70 orășelul copiilor. Astăzi, pe locul respectiv se află Parcul de la Soldat (parte componentă a Parcului Regele Mihai), practic un șantier, având în vedere că aici se desfășoară lucrările de modernizare. 

"Câmpina, România 100" est o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Vila Dușescu de ieri, sediul Cooperativei Vital de azi
Câmpina, România 100. Halele măcelarilor de ieri, Strada Soarelui de astăzi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi

3449 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

3638 vizualizari
18 feb. 2019 21:50

A încetat din viață Dan Ștefan Chițu, maestru emerit al sportului, multiplu campion național și balcanic la motocros

O seară tristă pentru sport, o seară tristă pentru Câmpina. Ne-a părăsit pentru totdeauna Dan Ștefan Chițu, unul dintre marii campioni ai României la motocros, maestru emerit al sportului, fost antrenor al lotului național de motocros și, mai târziu, patron al echipei de fotbal Poiana Câmpina. Dan Chițu a încetat din viață în această seară, după o grea suferință. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei!

2096 vizualizari
18 feb. 2019 11:50

Mărțișoare handmade la "Lumea lui Scăpărici". Banii obținuți din vânzarea lor vor fi donați Asociației "Arca lui Norocel"

În această perioadă, la centrul educațional pentru copii "Lumea lui Scăpărici" din Câmpina au loc pregătiri intense pentru venirea primăverii. Se lucrează la realizarea unor mărțișoare care să le bucure sufletele celor care le vor primi. Sunt mărțișoare din fimo (pastă polimerică, modelatoare), diverse modele, foarte frumos colorate. Se lucrează cu drag, dar și cu multă speranță, pentru că această activitate are și un scop anume. Toți banii încasați din vânzarea mărțișoarelor vor fi donați Asociației pentru protecția animalelor "Arca lui Norocel" din Câmpina.

Alte stiri recente

2028 vizualizari
18 feb. 2019 18:42

Din nou despre Soldatul câmpinean, evaluat la 22.600 lei și mutat dintr-un parc în altul cu 184.794 lei

O sumă foarte mare (de aproape 185.000 lei) și o vorbă neinspirată (“am semnat ca primarul”), spusă probabil într-unul dintre rarele momente de sinceritate absolută ale primarului Horia Tiseanu, au declanșat scandalul din jurul mutării Monumentului Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională. Soldatul cel greu încercat de-a lungul timpului. Deși s-a vorbit și s-a scris mult pe marginea acestui subiect, mai sunt câteva lucruri care ar trebui subliniate, unele chiar clarificate. Monumentul a fost realizat în anul 1925, la cererea Primăriei Câmpina, de către sculptorul Gheorghe Tudor din Breaza. A costat 250.000 lei. Astăzi, la aproape un secol de la realizarea ei, statuia - monument de for public - are o valoare de inventar de 22.600 lei, potrivit unui raport de evaluare comandat de Primărie.

2062 vizualizari
18 feb. 2019 09:45

Ateliere de creație, concursuri și momente artistice la Târgul Mierii, Câmpina 2019

La sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 22-24 februarie 2019, la Casa Tineretului din Câmpina se va desfășura cea de-a XIV-a ediție a Târgului Mierii, eveniment la care vor fi prezenți peste 100 de apicultori din întreaga țară, dar și din străinătate - Macedonia, Republica Moldova, Serbia și Bulgaria. Târgul Mierii este organizat de Asociația Apicolă "Valea Prahovei", împreună cu administrația locală câmpineană, iar programul manifestării îl puteți citi în continuare.