Câmpina a avut dintotdeauna o zonă rezidențială, acolo unde oamenii cu posibilități financiare peste medie își construiau case. Ieri era zona Bulevardului Elisabeta (actualmente Bulevardul Culturii), astăzi este zona Câmpinița - Muscel. Dar cu toate acestea, în perioada interbelică, chiar pe strada principală, Carol I, se afla o vilă impozantă, care atrăgea atenția tuturor - casa avocatului Costică Dușescu, un avocat de succes din acea perioadă.
Vila Dușescu se remarca prin albul aproape imaculat, dar și prin grandoarea întregii proprietăți. După naționalizarea din 1948, vila a avut diverse întrebuințări. Prin anii '60, în grădina acestei case splendide s-a amenajat cinemetograful de vară, iar după cutremurul din 1977 aici au fost mutate birourile și una dintre secțiile Policlinicii. Vila Dușescu a fost demolată la începutul anilor '80, când a fost sistematizat centrul Câmpinei, dispărând astfel una dintre bijuteriile arhitecturale ale orașului. Puțină lume mai știe că acest imobil este unul dintre primele proiectate de arhitectul Toma T. Socolescu, cel care avea să contribuie esențial la arhitectura Câmpinei. Casa lui Costică Dușescu și două case ale familiei Diamandescu, rude ale arhitectului, au fost primele construcții din Câmpina proiectate de Socolescu. Astăzi, pe locul unde se afla Vila Dușescu este blocul la parterul căruia funcționează Cooperativa Vital.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și: Câmpina, România 100. Farmacia Voiculescu de ieri, Parcul Regele Mihai I de azi
Câmpina, România 100. Halele măcelarilor de ieri, Strada Soarelui de astăzi
Câmpina, România 100. De la cârciuma "la Odor", la Parcul Trandafirilor de astăzi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.