Din nou despre Soldatul câmpinean, evaluat la 22.600 lei și mutat dintr-un parc în altul cu 184.794 lei

Actualitate (Categoria articolului)

O sumă foarte mare (de aproape 185.000 lei) și o vorbă neinspirată (“am semnat ca primarul”), spusă probabil într-unul dintre rarele momente de sinceritate absolută ale primarului Horia Tiseanu, au declanșat scandalul din jurul mutării Monumentului Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională. Soldatul cel greu încercat de-a lungul timpului. Deși s-a vorbit și s-a scris mult pe marginea acestui subiect, mai sunt câteva lucruri care ar trebui subliniate, unele chiar clarificate. Monumentul a fost realizat în anul 1925, la cererea Primăriei Câmpina, de către sculptorul Gheorghe Tudor din Breaza. A costat 250.000 lei. Astăzi, la aproape un secol de la realizarea ei, statuia - monument de for public - are o valoare de inventar de 22.600 lei, potrivit unui raport de evaluare comandat de Primărie.

În anul 2016, Primăria Câmpina a organizat o dezbatere publică privind reabilitarea Parcului de la Soldat și apoi o consultare publică la care întrebarea era: cum vă doriți să fie parcul, un spațiu ambiental sau un spațiu monumental? Au răspuns 32 de câmpineni care au spus că-și doresc un spațiu ambiental, de recreere. Acesta este sondajul pe care îl tot invocă primarul Horia Tiseanu în legătură cu mutarea statuii Soldatului. În realitate, nu câmpinenii au decis ca statuia să fie mutată, ci administrația locală. Și vă reamintim că, inițial, se dorea mutarea ei în Cimitirul Eroilor, dar fiind un monument de for public acest lucru nu a fost posibil. Monumentele de for public trebuie să fie amplasate în zone publice, în care să poată fi puse în valoare, să poată fi văzute de cât mai mulți oameni. Odată cu reabilitarea parcului din centru s-a luat decizia mutării Soldatului la notariate, unde nu se poate vorbi despre o punere a lui în valoare, în niciun caz. 
Un lucru foarte important este cel legat de costurile mutării. În 2018, această mutare (cu tot ce implica ea) a fost trecută pe lista lucrărilor de reparații și aprobată odată cu bugetul local. Suma alocată (estimată) – 59.500 lei cu tot cu TVA (facsimil). A fost organizată o procedură de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrării, dar nu s-a prezentat nimeni, din cauza costului mult prea mic, după cum au explicat reprezentanții Primăriei. Apoi, în vara lui 2018 a fost organizată o nouă procedură, de această dată doar pentru proiectare și obținere avize specifice pentru reamplasarea monumentului istoric. Această lucrare (proiectare și obținere avize) a fost încredințată asocierii formate din arhitect Călin Hoinărescu și artist plastic Alfred Dumitriu, cu prețul de 40.000 lei fără TVA. Proiectarea s-a realizat și plătit în 2018, lucru confirmat atât de primarul Horia Tiseanu, cât și de sculptorul Alfred Dumitriu. Pentru 2019 a rămas execuția lucrării, cea ai cărei indicatori tehnico-economici de 184.794 lei au fost aprobați de Consiliul Local în ședința din 31 ianuarie. Aici apare deja un semn de întrebare. După nebunia din ședința CL, la conferința de presă, primarul Horia Tiseanu a afirmat că în această sumă este inclusă și proiectarea, nu doar execuția. Lucru care nu pare tocmai în regulă de vreme ce proiectarea s-a realizat și plătit anul trecut, din bugetul lui 2018, iar acum vorbim despre lucrarea de execuție, ce se va realiza în 2019 și va fi plătită din bugetul acestui an.

Un al doilea semn de întrebare este cel privind soclul statuii. Sculptorul Alfred Dumitriu a spus foarte clar, lucru care reiese și din proiectul realizat de el, că soclul va fi realizat din tablă de oțel de 8 mm, cu o armătură metalică interioară și că va costa 75.000 lei. Primarul spune că soclul va fi din beton, “îmbrăcat cu o cămașă din tablă de oțel”. Și mai vine și raportul ADPP, colac peste pupăză, din care aflăm că noul soclu va fi din piatră sau placat cu piatră, pentru a pune în valoare statuia din bronz (facsimil). “Curat murdar, coane…”, cum ar spune Caragiale.
Tot Alfred Dumitriu spune că demontarea statuii, transportul ei, noua fundație și noul soclu vor costa undeva la aproape 104.000 lei, sumă mult mai mică decât cea prezentată de Primăria Câmpina, instituție care s-a încurcat complet în explicații și calcule. Vorbim despre o statuie, monument istoric. Înțelegem că nu poate fi mutată cu macaraua și trântită la notariate. Înțelegem că un monument istoric implică niște costuri, pe lângă respectul cuvenit unui asemenea bun al orașului.

Subiectul nu este câți bani ia Alfred Dumitriu și nici de ce durează 77 de zile mutarea statuii. Subiectul este suma totală care se cheltuie de la bugetul local cu această operațiune într-o perioadă în care Câmpina are probleme financiare, într-o perioadă în care reprezentanții Primăriei sunt disperați că, până acum, Comisia de autorizare a împrumuturilor locale nu le-a dat aprobarea pentru creditul de 25 milioane lei pe motiv că s-ar depăși gradul de îndatorare al localității. Fără credit ar fi probleme la cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene și la asfaltarea drumurilor. Fără asfaltarea drumurilor, dezastru electoral!
Totuși, primarul Horia Tiseanu nu a dat până acum vreun semn că ar fi dispus să renunțe la mutarea statuii, chiar dacă a văzut ce costuri implică acest lucru și chiar dacă știe foarte bine (a și spus-o, de altfel) ce complicat va fi cu acoperirea tuturor cheltuielilor localității în 2019. Consilierii PSD și ALDE intenționează să inițieze un proiect de hotărâre, la următoarea ședință a Consiliului Local, pentru revocarea hotărârii inițiale legate de mutarea Soldatului. Asta, deși au votat și ei suma aceea de 184.794 lei, a fost un vot în unanimitate. Probabil că disputa se va politiza la următoarea ședință CL, iar primarul Tiseanu își va impune majoritatea fără a mai fi... autoironic. Iar până la urmă, dacă ne permiteți o exprimare mai plastică, într-o Câmpină cu izmenele ciuruite la spate (Calea Doftanei, Bobâlna și multe alte străzi), ținem nasul pe sus și ne dăm cu ruj Chanel, adică ne permitem să mutăm o statuie, dintr-un parc în altul, cu aproape 2 miliarde lei vechi. Întrebare: unde ducem Soldatul când va fi modernizat Parcul Trandafirilor? Să facem o consultare publică...

Citiți și: Mutarea "Soldatului" din centrul Câmpinei la notariate costă peste 184.000 lei. Primarul Tiseanu a fost șocat și a recunoscut: "am semnat ca primarul"
Primăria Câmpina explică de ce mutarea Soldatului la notariate costă 184.794 lei. Explicații diferite de ceea ce s-a discutat în ședința Consiliului Local

3513 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

4559 vizualizari
12 aug. 2020 19:15

Valea Doftanei a primit din Fondul de Intervenție al Guvernului peste 21 milioane lei pentru combaterea alunecărilor de teren

2 comentarii

21.393.000 lei este suma pe care comuna Valea Doftanei a primit-o de la Guvernul României, din Fondul de Intervenție, pentru combaterea efectelor calamităților naturale, o sumă uriașă pentru comunitatea de aici, cu mult peste orice alte fonduri obținute pe acest segment de la nivel guvernamental în toată istoria localității, o sumă care este de trei ori mai mare decât bugetul total al comunei Valea Doftanei din acest an.

5051 vizualizari
11 aug. 2020 19:55

La Valea Doftanei, camparea cu corturi și rulote este strict interzisă

1 comentarii

Valea Doftanei este una dintre puținele zone ale județului care reușește să păstreze un cadru natural de o frumusețe rară, numărul turiștilor fiind destul de limitat, ceea ce contribuie la mai multă liniște, un aer mai curat, un mediu mai sănătos. Mai mult, administrația locală din Valea Doftanei a decis interzicerea campării (corturi, rulote) pe teritoriul comunei, iar primarul Lucian Vileford Costea ne explică de ce s-a luat această măsură.

Alte stiri recente

1013 vizualizari
14 aug. 2020 21:12

Dosarul candidatului independent Alin Moldoveanu, înregistrat astăzi la Biroul Electoral Câmpina

Candidatul independent la funcția de primar al municipiului Câmpina, Ioan Alin Moldoveanu, și-a depus astăzi dosarul la Biroul Electoral de Circumscripție Câmpina. Alin Moldoveanu a venit singur la Biroul Electoral, dar foarte sigur pe el și foarte optimist în privința rezultatelor alegerilor locale din 27 septembrie.

2109 vizualizari
14 aug. 2020 17:11

Alianța PNL-USR-PLUS a depus la BEC dosarele candidaților. "Suntem o forță și vom câștiga alegerile pentru Primăria și Consiliul Local Câmpina!"

La Biroul Electoral de Circumscripție Câmpina au depus astăzi dosarele cu candidaturile pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020 reprezentanții Alianței PNL-USR-PLUS. Alături de Cătălin Florescu, candidatul pentru Primăria Câmpina, s-au aflat președintele PNL Prahova, senatorul Iulian Dumitrescu - candidat la președinția Consiliului Județean, președintele USR Prahova - Mihai Polițeanu, Andrei Lupu - membru în Biroul Național al PLUS, deputatul PNL Răzvan Prișcă, primarul Horia Tiseanu, o parte din candidații la Consiliul Local Câmpina.