CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Din nou despre Soldatul câmpinean, evaluat la 22.600 lei și mutat dintr-un parc în altul cu 184.794 lei

- Actualitate -

Din nou despre Soldatul câmpinean, evaluat la 22.600 lei și mutat dintr-un parc în altul cu 184.794 lei

O sumă foarte mare (de aproape 185.000 lei) și o vorbă neinspirată (“am semnat ca primarul”), spusă probabil într-unul dintre rarele momente de sinceritate absolută ale primarului Horia Tiseanu, au declanșat scandalul din jurul mutării Monumentului Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională. Soldatul cel greu încercat de-a lungul timpului. Deși s-a vorbit și s-a scris mult pe marginea acestui subiect, mai sunt câteva lucruri care ar trebui subliniate, unele chiar clarificate. Monumentul a fost realizat în anul 1925, la cererea Primăriei Câmpina, de către sculptorul Gheorghe Tudor din Breaza. A costat 250.000 lei. Astăzi, la aproape un secol de la realizarea ei, statuia - monument de for public - are o valoare de inventar de 22.600 lei, potrivit unui raport de evaluare comandat de Primărie.

În anul 2016, Primăria Câmpina a organizat o dezbatere publică privind reabilitarea Parcului de la Soldat și apoi o consultare publică la care întrebarea era: cum vă doriți să fie parcul, un spațiu ambiental sau un spațiu monumental? Au răspuns 32 de câmpineni care au spus că-și doresc un spațiu ambiental, de recreere. Acesta este sondajul pe care îl tot invocă primarul Horia Tiseanu în legătură cu mutarea statuii Soldatului. În realitate, nu câmpinenii au decis ca statuia să fie mutată, ci administrația locală. Și vă reamintim că, inițial, se dorea mutarea ei în Cimitirul Eroilor, dar fiind un monument de for public acest lucru nu a fost posibil. Monumentele de for public trebuie să fie amplasate în zone publice, în care să poată fi puse în valoare, să poată fi văzute de cât mai mulți oameni. Odată cu reabilitarea parcului din centru s-a luat decizia mutării Soldatului la notariate, unde nu se poate vorbi despre o punere a lui în valoare, în niciun caz. 
Un lucru foarte important este cel legat de costurile mutării. În 2018, această mutare (cu tot ce implica ea) a fost trecută pe lista lucrărilor de reparații și aprobată odată cu bugetul local. Suma alocată (estimată) – 59.500 lei cu tot cu TVA (facsimil). A fost organizată o procedură de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrării, dar nu s-a prezentat nimeni, din cauza costului mult prea mic, după cum au explicat reprezentanții Primăriei. Apoi, în vara lui 2018 a fost organizată o nouă procedură, de această dată doar pentru proiectare și obținere avize specifice pentru reamplasarea monumentului istoric. Această lucrare (proiectare și obținere avize) a fost încredințată asocierii formate din arhitect Călin Hoinărescu și artist plastic Alfred Dumitriu, cu prețul de 40.000 lei fără TVA. Proiectarea s-a realizat și plătit în 2018, lucru confirmat atât de primarul Horia Tiseanu, cât și de sculptorul Alfred Dumitriu. Pentru 2019 a rămas execuția lucrării, cea ai cărei indicatori tehnico-economici de 184.794 lei au fost aprobați de Consiliul Local în ședința din 31 ianuarie. Aici apare deja un semn de întrebare. După nebunia din ședința CL, la conferința de presă, primarul Horia Tiseanu a afirmat că în această sumă este inclusă și proiectarea, nu doar execuția. Lucru care nu pare tocmai în regulă de vreme ce proiectarea s-a realizat și plătit anul trecut, din bugetul lui 2018, iar acum vorbim despre lucrarea de execuție, ce se va realiza în 2019 și va fi plătită din bugetul acestui an.

Un al doilea semn de întrebare este cel privind soclul statuii. Sculptorul Alfred Dumitriu a spus foarte clar, lucru care reiese și din proiectul realizat de el, că soclul va fi realizat din tablă de oțel de 8 mm, cu o armătură metalică interioară și că va costa 75.000 lei. Primarul spune că soclul va fi din beton, “îmbrăcat cu o cămașă din tablă de oțel”. Și mai vine și raportul ADPP, colac peste pupăză, din care aflăm că noul soclu va fi din piatră sau placat cu piatră, pentru a pune în valoare statuia din bronz (facsimil). “Curat murdar, coane…”, cum ar spune Caragiale.
Tot Alfred Dumitriu spune că demontarea statuii, transportul ei, noua fundație și noul soclu vor costa undeva la aproape 104.000 lei, sumă mult mai mică decât cea prezentată de Primăria Câmpina, instituție care s-a încurcat complet în explicații și calcule. Vorbim despre o statuie, monument istoric. Înțelegem că nu poate fi mutată cu macaraua și trântită la notariate. Înțelegem că un monument istoric implică niște costuri, pe lângă respectul cuvenit unui asemenea bun al orașului.

Subiectul nu este câți bani ia Alfred Dumitriu și nici de ce durează 77 de zile mutarea statuii. Subiectul este suma totală care se cheltuie de la bugetul local cu această operațiune într-o perioadă în care Câmpina are probleme financiare, într-o perioadă în care reprezentanții Primăriei sunt disperați că, până acum, Comisia de autorizare a împrumuturilor locale nu le-a dat aprobarea pentru creditul de 25 milioane lei pe motiv că s-ar depăși gradul de îndatorare al localității. Fără credit ar fi probleme la cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene și la asfaltarea drumurilor. Fără asfaltarea drumurilor, dezastru electoral!
Totuși, primarul Horia Tiseanu nu a dat până acum vreun semn că ar fi dispus să renunțe la mutarea statuii, chiar dacă a văzut ce costuri implică acest lucru și chiar dacă știe foarte bine (a și spus-o, de altfel) ce complicat va fi cu acoperirea tuturor cheltuielilor localității în 2019. Consilierii PSD și ALDE intenționează să inițieze un proiect de hotărâre, la următoarea ședință a Consiliului Local, pentru revocarea hotărârii inițiale legate de mutarea Soldatului. Asta, deși au votat și ei suma aceea de 184.794 lei, a fost un vot în unanimitate. Probabil că disputa se va politiza la următoarea ședință CL, iar primarul Tiseanu își va impune majoritatea fără a mai fi... autoironic. Iar până la urmă, dacă ne permiteți o exprimare mai plastică, într-o Câmpină cu izmenele ciuruite la spate (Calea Doftanei, Bobâlna și multe alte străzi), ținem nasul pe sus și ne dăm cu ruj Chanel, adică ne permitem să mutăm o statuie, dintr-un parc în altul, cu aproape 2 miliarde lei vechi. Întrebare: unde ducem Soldatul când va fi modernizat Parcul Trandafirilor? Să facem o consultare publică...

Citiți și: Mutarea "Soldatului" din centrul Câmpinei la notariate costă peste 184.000 lei. Primarul Tiseanu a fost șocat și a recunoscut: "am semnat ca primarul"
Primăria Câmpina explică de ce mutarea Soldatului la notariate costă 184.794 lei. Explicații diferite de ceea ce s-a discutat în ședința Consiliului Local


18 Feb 2019 18:42 4225 vizualizari



Comentarii






2514 vizualizari 24 Apr 2024 15:39 O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

citeste mai mult
2619 vizualizari 24 Apr 2024 12:53 Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

citeste mai mult
1475 vizualizari 24 Apr 2024 12:11 Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

La data de 23 aprilie, în jurul orei 22.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați de către o femeie din municipiu, despre faptul că fiul său Ionuț Cătălin Cernat, în vârstă de 35 de ani, din comuna Poiana Câmpina a plecat de la domiciliu în cursul dimineții și nu s-a mai întors. 

citeste mai mult
5558 vizualizari 24 Apr 2024 09:02 Pe 15 iunie 2024, un nou examen de admitere la Școala de Poliție Câmpina. Înscrierile au început miercuri, 24 aprilie

Pe 15 iunie 2024, un nou examen de admitere la Școala de Poliție Câmpina. Înscrierile au început miercuri, 24 aprilie

1.340 locuri sunt scoase la concurs la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina în sesiunea care a început miercuri, 24 aprilie, și va avea examenul pe 15 iunie.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV