Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi

Social (Categoria articolului)

Casa Venețiană a fost, probabil, una dintre cele mai frumoase clădiri din câte au existat în Câmpina vreodată. Era cea mai impunătoare și elegantă clădire din centrul localității, cu o fațadă bogat decorată în stil venețian (de unde și denumirea), cu arcade, coloane și reliefuri. La parter funcționau o cofetărie și o farmacie, iar etajele erau ocupate de familii înstărite ale vremii. Ale vremii interbelice.

O clădire impunătoare, frumoasă, dar și foarte rezistentă. În timpul celui de-al doilea război mondial, pe planșeul betonat al Casei Venețiene a fost instalată o baterie de tunuri antiaeriene, pentru apărarea Rafinăriei. În timpul bombardamentelor, Casa Venețiană a suferit avarii minore. A avut mai mult de suferit în timpul cutremurului din 1977, iar mai târziu, când a început așa-numita sistematizare urbană a Câmpinei, casa a fost demolată pentru a face loc blocurilor de azi. S-a pierdut, astfel, o bijuterie de clădire, cu o arhitectură frumoasă și valoroasă. Ar mai trebui să spunem că înaintea celui de-al doilea război mondial, pentru o perioadă de timp, Casa Venețiană a găzduit sediul Partidului Național Liberal, iar după naționalizare aici au funcționat birourile Cooperativei Munca. Casa Venețiană se afla pe strada principală a Câmpinei, în centru, acolo unde astăzi sunt blocurile la parterul cărora se află Banca Transilvania și, în continuare, mai multe magazine. Peste drum de Casa Venețiană, exista o stradă perpendiculară pe strada principală, unde ani buni a funcționat celebrul Restaurant București (între actualul sediu al BCR și primul bloc din Parcul Milia).

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Strada 1 Mai de ieri, până la pasajul de la Ceas de astăzi
Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Casa cu Grifoni - Școala de Maiștri Sondori de ieri, Primăria de astăzi

6928 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1616 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

836 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

840 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

169 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.