Membrii Ansamblului Casei Tineretului Câmpina au demonstrat, la Cahul, că știu și să se distreze, dar și să trăiască emoții intense lângă tricolor

Eveniment (Categoria articolului)

În perioada 4-7 iulie, la Cahul, în Republica Moldova, localitate înfrățită cu municipiul Câmpina, a avut loc Festivalul Internațional de Folclor ”Nufăr Alb”, ajuns la ediția a XVI-a. La acest eveniment de înaltă ținută, municipiul Câmpina a fost reprezentat de Ansamblul Folcloric al Casei Tineretului, format din 24 de tineri frumoși și talentați, plus mezinul ansamblului - solistul Andrei Chelba (13 ani). Am avut ocazia să însoțim Ansamblul Folcloric al Casei Tineretului în deplasarea din Republica Moldova, astfel că am putut să-i cunoaștem pe acești tineri și dincolo de scenă. Despre asta vom scrie în rândurile care urmează, pentru că despre evoluția lor de excepție pe scena festivalului am scris în articolele anterioare.

Membrii Ansamblului Folcloric al Casei Tineretului sunt tineri din Câmpina și din împrejurimi, care iubesc cu adevărat folclorul, care știu să se comporte în aproape orice situație, care știu să iasă cu bine din momentele delicate, inerente unor deplasări sau unor manifestări complexe, care sunt uniți ca o adevărată familie și care reprezintă cu cinste Câmpina oriunde merg. I-am admirat încă de pe drum, atunci când au creat o atmosferă de sărbătoare, cântând melodii populare cunoscute, repetând o parte dintre melodiile pe care aveau să le prezinte în festival, dar distrându-se și pe alte ritmuri. (video)
Apoi, în diminețile de la Cahul, după repetiții, organizatorii au asigurat diverse programe, atât pentru destinderea oaspeților, cât și pentru a le oferi acestora șansa să cunoască o parte a tradițiilor din această zonă a Moldovei. Parcă știind una dintre marile dureri ale Câmpinei, în două dintre cele trei zile, câmpinenii au avut program de ștrand, la două piscine splendide, una chiar în Cahul, iar o alta într-o localitate învecinată - Roșu. Într-o altă zi, delegația câmpineană a fost prezentă la Văleni, la aproximativ 30 km sud de Cahul, acolo unde s-a vizitat Muzeul de Istorie și Etnografie, dar și o gospodărie tradițională, excelent amenajată, unde programul artistic pregătit de gazde a ridicat de la mese membrii tuturor ansamblurilor prezente. (video)
Se cuvin câteva cuvinte și despre gazdele noastre de la Cahul. Chiar dacă nu au fost tocmai condițiile pe care le oferă Câmpina oaspeților săi, totuși, administrația locală de la Cahul s-a străduit să ofere tot ceea ce avea mai bun și a dat dovadă în permanență de solicitudine, încercând să rezolve toate problemele apărute. Eforturile erau vizibile, dar posibilitățile limitate, Republica Moldova suferind, din păcate, din multe puncte de vedere, iar asta o știm cu toții. Dar la capitolul amabilitate, căldură, suflet, nu-i întrece nimeni pe moldovenii de dincolo de Prut.
Înainte de întoarcerea spre țară, am discutat cu Roxana Paraschiv, instructorul ansamblului (dar care la Cahul a și dansat, fiind nevoită să o înlocuiască pe una dintre elevele sale, care și-a fracturat piciorul) și doi dintre cei mai experimentați membri ai Ansamblului Casei Tineretului - Cătălin Moisescu și Bogdan Nicolae. Discuția purtată cu cei trei ne-a arătat dragostea acestor oameni pentru folclor, pasiunea cu care se dăruiesc dansului popular, importanța pe care au acordat-o Festivalului Internațional de Folclor de la Cahul, dar am aflat și care sunt dansurile lor favorite și, mai ales, sentimentele intense pe care le încearcă de fiecare dată lângă tricolor, atunci când reprezintă Câmpina și România pe scene din afara granițelor. (video)
Ne-am atașat de tinerii din ansamblu, îi respectăm pentru munca lor, îi admirăm pentru cât sunt de uniți, pentru bucuria cu care urcă pe scenă și pentru că ne-au făcut mândri că suntem câmpineni, că suntem români. Le dorim mult succes în continuare!

Citiți și: Evoluție de excepție a Ansamblului Folcloric al Casei Tineretului din Câmpina pe scena Festivalului Internațional de Folclor Cahul 2019
Program de gală al tinerilor dansatori de la Câmpina în ultima seară a Festivalului Internațional de Folclor Cahul 2019 

8360 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1243 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

2068 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

Alte stiri recente

118 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația a fost formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova.

272 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.