În perioada 4-7 iulie, la Cahul, în Republica Moldova, localitate înfrățită cu municipiul Câmpina, a avut loc Festivalul Internațional de Folclor ”Nufăr Alb”, ajuns la ediția a XVI-a. La acest eveniment de înaltă ținută, municipiul Câmpina a fost reprezentat de Ansamblul Folcloric al Casei Tineretului, format din 24 de tineri frumoși și talentați, plus mezinul ansamblului - solistul Andrei Chelba (13 ani). Am avut ocazia să însoțim Ansamblul Folcloric al Casei Tineretului în deplasarea din Republica Moldova, astfel că am putut să-i cunoaștem pe acești tineri și dincolo de scenă. Despre asta vom scrie în rândurile care urmează, pentru că despre evoluția lor de excepție pe scena festivalului am scris în articolele anterioare.
Membrii Ansamblului Folcloric al Casei Tineretului sunt tineri din Câmpina și din împrejurimi, care iubesc cu adevărat folclorul, care știu să se comporte în aproape orice situație, care știu să iasă cu bine din momentele delicate, inerente unor deplasări sau unor manifestări complexe, care sunt uniți ca o adevărată familie și care reprezintă cu cinste Câmpina oriunde merg. I-am admirat încă de pe drum, atunci când au creat o atmosferă de sărbătoare, cântând melodii populare cunoscute, repetând o parte dintre melodiile pe care aveau să le prezinte în festival, dar distrându-se și pe alte ritmuri. (video)
Apoi, în diminețile de la Cahul, după repetiții, organizatorii au asigurat diverse programe, atât pentru destinderea oaspeților, cât și pentru a le oferi acestora șansa să cunoască o parte a tradițiilor din această zonă a Moldovei. Parcă știind una dintre marile dureri ale Câmpinei, în două dintre cele trei zile, câmpinenii au avut program de ștrand, la două piscine splendide, una chiar în Cahul, iar o alta într-o localitate învecinată - Roșu. Într-o altă zi, delegația câmpineană a fost prezentă la Văleni, la aproximativ 30 km sud de Cahul, acolo unde s-a vizitat Muzeul de Istorie și Etnografie, dar și o gospodărie tradițională, excelent amenajată, unde programul artistic pregătit de gazde a ridicat de la mese membrii tuturor ansamblurilor prezente. (video)
Se cuvin câteva cuvinte și despre gazdele noastre de la Cahul. Chiar dacă nu au fost tocmai condițiile pe care le oferă Câmpina oaspeților săi, totuși, administrația locală de la Cahul s-a străduit să ofere tot ceea ce avea mai bun și a dat dovadă în permanență de solicitudine, încercând să rezolve toate problemele apărute. Eforturile erau vizibile, dar posibilitățile limitate, Republica Moldova suferind, din păcate, din multe puncte de vedere, iar asta o știm cu toții. Dar la capitolul amabilitate, căldură, suflet, nu-i întrece nimeni pe moldovenii de dincolo de Prut.
Înainte de întoarcerea spre țară, am discutat cu Roxana Paraschiv, instructorul ansamblului (dar care la Cahul a și dansat, fiind nevoită să o înlocuiască pe una dintre elevele sale, care și-a fracturat piciorul) și doi dintre cei mai experimentați membri ai Ansamblului Casei Tineretului - Cătălin Moisescu și Bogdan Nicolae. Discuția purtată cu cei trei ne-a arătat dragostea acestor oameni pentru folclor, pasiunea cu care se dăruiesc dansului popular, importanța pe care au acordat-o Festivalului Internațional de Folclor de la Cahul, dar am aflat și care sunt dansurile lor favorite și, mai ales, sentimentele intense pe care le încearcă de fiecare dată lângă tricolor, atunci când reprezintă Câmpina și România pe scene din afara granițelor. (video)
Ne-am atașat de tinerii din ansamblu, îi respectăm pentru munca lor, îi admirăm pentru cât sunt de uniți, pentru bucuria cu care urcă pe scenă și pentru că ne-au făcut mândri că suntem câmpineni, că suntem români. Le dorim mult succes în continuare!
Citiți și: Evoluție de excepție a Ansamblului Folcloric al Casei Tineretului din Câmpina pe scena Festivalului Internațional de Folclor Cahul 2019
Program de gală al tinerilor dansatori de la Câmpina în ultima seară a Festivalului Internațional de Folclor Cahul 2019
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.