Tarifele la gunoiul menajer colectat de la populație, agenți economici și instituții publice urmează să fie majorate prin introducerea în facturi a contribuției pentru economia circulară. Este vorba despre noua taxă prevăzută în OUG 74/2018, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Guvernul a aprobat ca valoarea acestei taxe să fie de 30 lei pe tona de deșeuri eliminată prin depozitare. Raportată la cantitatea de deșeuri din Câmpina, contribuția pentru economia circulară a fost stabilită la 0,64 lei/persoană/lună pentru persoanele fizice și 10,50 lei/mc/lună pentru persoanele juridice.
Odată inclusă în factură, această taxă la Fondul de Mediu, numită de Guvern "contribuția pentru economia circulară", va duce la creșterea tarifelor, iar un proiect de hotărâre în acest sens se află pe ordinea de zi a ședinței de joi, 31 ianuarie 2019, a Consiliului Local Câmpina. Proiectul este inițiat de Comisia pentru administrație publică locală a Consiliului Local și prevede majorarea tarifelor începând cu 1 ianuarie 2019 prin introducerea contribuției pentru economia circulară.
Totuși, trebuie să știți că legea permite Consiliului Local să subvenționeze de la bugetul municipiului această contribuție, astfel încât facturile populației să nu crească. Important este să se dorească acest lucru. Sunt localități în țară unde s-a stabilit deja acest lucru, în alte localități urmează, administrațiile locale luând decizia să plătească de la bugetul local contribuția la Fondul de Mediu pentru a păstra nemodificate tarifele către populație. Ce ar însemna la Câmpina acest lucru? Aproximativ 169.000 lei pe an. Cum am calculat? 22.000 abonați persoane fizice (acesta este numărul celor care au contracte cu Floricon Salub) x 0,64 lei (contribuției pentru economia circulară/persoană/lună) x 12 luni câte are anul = 168.960 lei. N-ar fi o sumă atât de mare încât să sărăcească bugetul local!
În schimb, plătind această sumă, administrația locală ar arăta că-i pasă și de cei care sunt corecți și au contracte cu Floricon. Că până acum ne-am convins că-i pasă doar de cei fără contracte, pe care-i tot protejează și nu le percepe taxa specială de salubrizare, aprobată încă din 2015.
Citiți și: "Contribuția pentru economia circulară", noua taxă pe care o vom regăsi în factura la gunoiul menajer
Luni seara, la ora 21.43, ISU Prahova a emis un mesaj RO-ALERT privind prezența unui urs în comuna Cornu.
Luni spre lăsarea serii, la Zorile, imediat după podul rutier peste râul Doftana spre comuna Telega, a avut loc un accident rutier.
În ultimele 72 de ore, pompierii militari din județul Prahova au acționat în 143 de misiuni specifice zonei de competență, dintre care 35 au fost intervenții în situații de urgență, 107 urgențe medicale și o acțiune de îndrumare și control.
Polițiștii prahoveni au avut de-a lungul perioadei 11-13 iulie mai multe acțiuni menite să contribuie la îmbunătățirea climatului de siguranță.