Ședința extraordinară a Consiliului Local Câmpina de miercuri, 19 martie 2025, trebuie urmărită... A fost un amestec de rechizitoriu dur la adresa fostului primar Alin Moldoveanu, a consilierilor care au votat controversatul proiect al pasajului subteran, cel care a reușit doar să divizeze orașul în două tabere, dar a fost, pe alocuri, și un dialog al surzilor... Sunt multe, foarte multe lucruri de spus despre această ședință.
Vă oferim posibilitatea de a urmări înregistrarea video integrală a discuțiilor care au avut loc în Consiliului Local Câmpina și fiecare poate trage propria concluzie... Noi vom încerca doar să punctăm câteva dintre cele mai interesante aspecte atinse în cadrul dezbaterii asupra proiectului privind încetarea valabilității HCL 90/2023 referitoare la Acordul de parteneriat cu Consiliul Județean pentru realizarea pasajului subteran. Un acord care a fost aprobat de CJ în 2022 și de CL Câmpina în mai 2023, dar pe care cei doi împuterniciți - Iulian Dumitrescu și Alin Moldoveanu - nu l-au semnat niciodată. Fără semnarea acestui acord, parteneriatul nu a existat și nu există.
În cadrul prezentării făcute la începutul discuțiilor, primarul Irina Nistor a menționat câteva lucruri importante referitoare la acest proiect și încercăm să le sintetizăm.
- Când au fost accesate fondurile europene prin POAT pentru documentație, în conformitate cu Acordul de parteneriat încheiat cu ADR Sud-Muntenia, pasajul a fost încadrat la mobilitate urbană, iar spațiul pietonal de deasupra - la regenerare urbană, potrivit prevederilor OUG 88/2020. Numai că, această ordonanță prevede clar niște limite la proiectele pentru care se realizează documentațiile: 1-5 milioane de euro pentru regenerarea urbană (proiectul Câmpinei este de 14 milioane euro) și 5-15 milioane euro pentru mobilitate urbană (proiectul Câmpinei este de 30 milioane euro cu tot cu parcarea subterană neeligibilă). Banii din POAT au fost cheltuiți integral pentru documentații - aproape 800 milioane euro.
- Hotărârea Consiliului Local prin care s-a aprobat parteneriatul cu CJ menționează un alt program de finanțare, cel referitor la drumurile județene - "Dezvoltarea și ameliorarea unei mobilități naționale, regionale și locale sustenabile, inclusiv îmbunătățirea accesului la TEN-T și a mobilității transfrontaliere (FEDR) - DRUMURI JUDEȚENE". Acest program nu are nicio legătură cu pasajul de la Câmpina, proiectul nefiind eligibil pentru un astfel de program de finanțare.
- Prin nesemnarea acordului dintre Județul Prahova și Municipiul Câmpina, acord care ar fi trebuit să prevadă asigurarea a 98% din cofinanțare și din cheltuielile eligibile de către Consiliul Județean, practic, și dacă ar fi fost depus proiectul privind pasajul, nu exista sursa de cofinanțare. De altfel, președintele de atunci al CJ, Iulian Dumitrescu, nici nu a trecut proiectul Câmpinei între investițiile pentru care să se acceseze fonduri europene.
- Nesemnarea acordului poate însemna că fosta conducere a CJ și fostul primar Alin Moldoveanu nu au intenționat niciodată să depună proiectul privind pasajul. Mai ales că există adrese de la ADR Sud-Muntenia prin care se atrage atenția atât CJ, cât și Primăriei Câmpina, că acest proiect nu respectă prevederile OUG 88/2020 și că este inclus pe o axă greșită de finanțare. În urma adreselor primite, nu s-a revizuit nimic.
”Niciun primar în istoria Câmpinei nu și-a permis să-i păcălească astfel pe consilieri!”
În lungul discurs al primarului Irina Nistor au fost câteva puncte foarte dure la adresa fostului ocupant al Cabinetului 1 de la Casa cu Grifoni, Alin Moldoveanu. Concluzia Irinei Nistor a fost: ”Niciun primar în istoria Câmpinei nu și-a permis să-i păcălească astfel pe consilieri. Da, ați fost păcăliți! Avem toate argumentele să credem că, de fapt, fosta conducere nu a fost interesată niciun moment de punerea în aplicare a proiectului cu pasajul subteran, ci doar de realizarea documentației și satisfacerea unor interese oculte”.
Irina Nistor: ”Am sesizat DNA și DLAF”
”Vă mai spun un lucru - le-a transmis primarul Irina Nistor consilierilor locali. Am sesizat DNA și DLAF în privința acestui proiect al pasajului subteran, pentru că există un articol de lege foarte clar care prevede că inducerea în eroare a autorităților în acordarea și derularea proiectelor cu fonduri europene este faptă penală”.
Reacția PNL... De fapt, a lui Alin Moldoveanu
A surprins (sau nu) intervenția consilierului PNL Noemi Ionescu. Aceasta a prezentat un document scris, pe care l-a citit aproape integral. Printre lucrurile cerute s-au numărat și ”să eliminați suspiciunea de premeditare a pierderii banilor europeni sau chiar blocarea accesării fondurilor europene” (o marotă foarte des uzitată de fostul primar), dar și solicitarea către Prefectura Prahova de a invalida hotărârea Consiliului Județean prin care se renunța la parteneriatul cu Câmpina pentru pasajul subteran.
Acum, faptul că Noemi Ionescu este folosită de fostul primar Alin Moldoveanu pentru a transmite mesaje de acest gen în plenul Consiliului Local nu a mirat pe nimeni, nici măcar pe colegii săi de partid... Mai interesant, probabil, este ce-și propune Alin Moldoveanu prin implicarea în această povară pe care a lăsat-o pe umerii actualei administrații... Vom detalia acest subiect în zilele următoare, pentru că merită!
Rezultatul votului
La final, după mai bine de o oră de dezbateri, în favoarea proiectului au votat consilierii PSD, PCC și Bogdan Ene (ADU), în vreme ce toți ceilalți consilieri local - cu excepția Iuliei Zamfirescu, absentă de la ședință - s-au abținut (AUR și Valentin Crețu - ADU) sau au votat împotriva proiectului (PNL).
Oricum, sunt foarte multe lucruri de spus despre ceea ce s-a discutat miercuri seară în plenul Consiliului Local și vom reveni asupra mai multora dintre subiectele aduse în discuție.
Citește cele mai noi știri locale publicate pe CâmpinaTV.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - CâmpinaTV și grupului de Whatsapp (mesaj la 0733.388.425).
Fii parte a comunității CâmpinaTV.ro!
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.