Dezbaterea privind proiectul bugetului local al municipiului Câmpina pentru anul 2020, desfășurată săptămâna trecută, a adus la sediul Primăriei lume mai multă ca de obicei, astfel că sala de ședințe a fost plină, fiind necesare chiar și scaune suplimentare. Au fost prezenți reprezentanți ai Asociației Câmpina Civică, ai USR, simpli câmpineni, dar și consilieri locali – Elena Albu, Monica Clinciu, Violeta Beldianu, Dragomir Enache, Lucian Cercel, precum și directori și șefi de servicii sau birouri din cadrul Primăriei.
Chiar dacă prezența la dezbaterea publică a fost mai numeroasă comparativ cu anii precedenți, discuțiile au fost sterile, lipsite de substanță, axate pe subiecte mai puțin importante și fără prea multe propuneri concrete din partea invitaților. Practic, s-a demonstrat din nou că la Câmpina nu avem, încă, o cultură a dezbaterilor publice reale.
Mai întâi, primarul Horia Tiseanu a prezentat proiectul bugetului local: ”Bugetul anului 2020 cuprinde venituri în valoare totală de 95.667.730 lei, principalele surse pentru aceste venituri fiind veniturile proprii – estimate la 28.173.310 lei, cotele defalcate din impozitul pe venit - 28.544.000 lei, sumele defalcate din TVA – 9.847.800 lei, excedentul bugetar rezultat la finalul anului trecut – 1.767.370 lei, creditele interne în valoare de 10.256.910 lei și sumele primite de la Uniunea Europeană – 17.078.340 lei”. Primarul a prezentat apoi și principalele capitole ale cheltuielilor cu precizarea: “Din totalul bugetului, cheltuielile de personal înseamnă 22,13%, investițiile înseamnă 36%, reparațiile – 4,48%, iar alte cheltuieli (funcționare) înseamnă 37,2%”. (video)
Au luat cuvântul apoi reprezentanții USR, care au contestat bugetul local din cauza unor cheltuieli nejustificat de mari, în opinia lor, subiect despre care noi am scris AICI. Au urmat reprezentanții Asociației Câmpina Civică, iar ei și-au exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că propunerile făcute de asociație în 2019 nu au fost realizate, fiind vorba, în general, despre modernizarea unor străzi, capitol la care Câmpina stă foarte prost. Marius Stoica, președintele Asociației Câmpina Civică, a atras atenția administrației locale și că sunt atrase prea puține fonduri europene comparativ cu alte localități: “Cum facem să atragem și pentru Câmpina fonduri europene însemnate și vă dau exemplul municipiului Turda, care în 2019 a obținut fonduri europene de 100 milioane euro pentru dezvoltare, față de 15 milioane euro cât a luat Câmpina?!” (video)
Singurele propuneri concrete în cadrul dezbaterii au venit din partea președintelui Comisiei de Buget-Finanțe a Consiliului Local Câmpina, Elena Albu, care a propus includerea Străzii Buciumului pe lista lucrărilor de investiții și dotarea capelei de la Cimitirul Bobâlna cu aer condiționat, energie electrică etc, iar sediul administrativ al Administrației Cimitirelor să fie cel de la Cimitirul Lumina din Cartierul Slobozia. (video)
Citiți și: Ministerul Dezvoltării refuză, în continuare, finanțarea proiectelor cu fonduri europene ale Câmpinei, din cauza corecției la Calea Dacia
După ce în ultimele săptămâni s-a asfaltat Bulevardul Culturii din Câmpina, după lucrările la rețeaua de gaze, vineri, 13 decembrie, s-au realizat marcajele rutiere.
Vineri, 13 decembrie, a fost ședință extraordinară a Consiliului Local Câmpina. Deși s-a discutat doar o rectificare a bugetului local, au ieșit scântei...
La începutul fiecărui mandat, aleșii locali sunt obligați să-și completeze declarațiile de avere și de interese și să le depună la Primărie pentru a fi postate pe site-ul instituției. Iată cât de bogați (sau nu) sunt noii aleși câmpineni.
Marți seară, în jurul orei 23.00, în Prahova a avut loc un accident rutier terifiant, în urma căruia doi tineri - șoferul de 27 ani și pasagerul de 26 ani - și-au pierdut viața.