La nivel național se conturează o alianță electorală PSD - ProRomânia - ALDE. Ce efecte ar putea avea aceasta pentru alegerile locale de la Câmpina?

Politică (Categoria articolului)

De câteva zile bune, la nivel național se discută tot mai intens despre posibila creare a unei alianțe PSD - ProRomânia - ALDE, o alianță gândită și pentru alegerile locale, dar mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare. Iar apoi, post-electoral, această alianță să fie o alternativă la cea dintre PNL - USR - PLUS, cele trei partide de dreapta care doresc să guverneze în următorul mandat.

Cert este că liderii celor trei partide (Marcel Ciolacu - PSD, Victor Ponta - ProRomânia și Călin Popescu Tăriceanu - ALDE) au recunoscut că discută despre constituirea alianței electorale, despre formarea unui pol al stângii, chiar dacă ALDE, cel puțin teoretic, are o orientare de centru-dreapta. Încă se discută, se vehiculează tot felul de variante - de la candidați comuni inclusiv la alegerile locale și până la folosirea localelor doar ca un barometru pentru a stabili ierarhiile la alegerile parlamentare, numitorul comun al oricărui scenariu fiind îndepărtarea PNL de la guvernare. De altfel, conturarea acestei alianțe s-a văzut și în momentul în care, înaintea pandemiei de coronavirus, cele trei formaţiuni politice, la care s-a aliat și UDMR, au reuşit să dea jos primul guvern Orban prin moţiunea de cenzură care a trecut de plenul Parlamentului la începutul lunii februarie.

Includerea alegerilor locale (care vor avea loc, cel mai probabil, în luna septembrie a acestui an) în mai multe variante ale scenariilor privind realizarea și funcționarea acestei viitoare alianțe politice ne-a determinat să încercăm să vedem cum privesc liderii politici locali ai celor trei formațiuni politice acest demers de la centru. În condițiile în care ALDE, practic, nu există la Câmpina, lideri locali ai PSD și ProRomânia nu par prea încântați de includerea alegerilor locale în calculele acestei alianțe. Primii, pentru că n-ar vrea să împartă locurile pe listă cu partide mult mai slab cotate, ceilalți pentru că vor să meargă cu propriul candidat pe Primărie, stabilit deja și anunțat oficial.
Partidul Social Democrat (PSD) tocmai ce și-a anunțat candidatul la funcția de primar al municipiului Câmpina, în persoana lui Nicolae Moisescu, iar o alianță mai mult i-ar încurca pe social-democrații câmpineni, mai ales în condițiile în care - aproape cert - alegerile locale vor fi într-un singur tur. Reprezentanții PSD Câmpina au evitat că comenteze acest subiect - ”vom avea un punct de vedere doar în momentul în care vom avea oficial o confirmare a unei eventuale alianțe și condițiile acesteia, mai ales dacă va fi să includă și alegerile locale”, a fost punctul de vedere oficial al celor care conduc acum, interimar organizația de la Câmpina.
În privința ProRomânia, și această formațiune politică deja și-a anunțat candidatul la funcția de primar al municipiului Câmpina - Liviu Davidescu. ”În acest moment, ProRomânia merge la alegerile locale pentru funcția de primar și pentru Consiliul Local cu candidați proprii”, este convins Liviu Davidescu.
Între scenariile vehiculate la nivel național pentru constituirea acestei alianțe s-a numărat și o variantă în care și PMP s-ar alătura acestei alianțe. Liderul local al PMP, viceprimarul Adrian Pițigoi, care este și secretar executiv la nivel național acestei formațiuni politice, ne-a declarat: ”PMP a mers în toate bătăliile politice de până acum de unul singur și ne-am atins obiectivele de fiecare dată. PMP este un partid de centru-dreapta, creștin-democrat, care apară valorile și principiile noastre naționale, identitatea noastră națională. Noi ne vom lupta și la viitoarele alegeri pentru promovarea ideilor noastre și ne sunt alături cei peste 500.000 de români care cred în noi și ne susțin. În privința acestei alianțe, un fel de USL II, mie îmi seamănă cu povestea aceea a CDR-ului cu cei 15.000 de specialiști”.
Cam astea sunt, cel puțin la acest moment, părerile unora dintre politicienii locali care ar putea fi implicați în viitoarea alianță PSD - ProRomânia - ALDE. Oricum, lucrurile vor fi decise la București. Nu este nimic bătut în cuie acum, dar continuă discuțiile la nivel central, iar prin țară o astfel de alianță s-a constituit deja în unele județe (de exemplu, Bistrița-Năsăud).

2857 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • ARR 03.06.2020 11:06 Foarte bine!Bravo lor,va dati seama ce o sa fie la Campina?Cum vor sta ei la aceeasi masa psd,alde si pro Romania?Sper sa aiba scaune suficiente sa incapa toti.Dar avand in vedere reglementarile in vigoare or sa stea afara la 1.5 m distanta.Mai rasfirati, mai rasfirati sa pareti mai multi!G.C. stie de ce!Succesuri psd!Sa ajungeti acolo unde va este locul...in istorie.Meritati cu varf si indesat pentru tot ceea ce ati facut si faceti in continuare.Prietenii stiu de ce!
  • Remus 03.06.2020 13:03 II bate Tiseanu cu toata alianta lor si daca Tiseanu nu ar mai face nimic de acum incolo, dar tot el iese primar. Si nu ca ar avea mari merite, ci ca nu are cine, nu are contracandidat.
  • ARR 03.06.2020 13:49 Ce ''distracție'' o sa fie la psd Campina ,dupa ce ca mai mizeaza si ei saracuții pe 3-4 locuri eligibile de consilieri locali (sunt cam multicei doritori) trebuie sa mai dea si un loc pe la alde si unul la pro Romania, eligibile bineinteles...sa vedeti lacrimi (defapt caractere,nu ca nu ar fi acolo vorba de asa ceva).Imi doresc sa faca alianta pentru locale.Prietenii stiu de ce!Va fi interesanta ordinea numerelor de pe tricouri...eu le sugerez sa inceapa cu alt numar (nu 1 ).Nu-l pot da ca trebuie sa fiu elegant(a).Prietenii stiu de ce!
  • ARR 04.06.2020 07:49 Remus ,eu spun ca e un interes sa nu aibe Tiseanu contracandidat.Demult nu mai are contracandidat in Campina.De ce oare?Psd stie de ce!Insa ,sincer daca te uiti in curtea pesedeului nici nu au ce sa puna...aceleasi figuri prafuite si care nici nu merita,Remember:Psd Campina nu a reusit sa-l bata pe Tisi nici cand erau pe val si castigau alegeri le fluierand.De ce oare?Gasiti singuri raspunsurile sau intrebati la psd Campina....

Politică

2615 vizualizari
30 iun. 2020 22:00

Care a fost prezența la vot a câmpinenilor la alegerile locale din ultimii 30 de ani

Prezența la vot a fost întotdeauna un reper important, nu numai din punct de vedere statistic, ci și din punct de vedere al atractivității candidaților. În funcție de oferta electorală și de cât de bine a știut ”să se vândă” fiecare candidat, evoluția prezenței la vot a câmpinenilor la alegerile locale din ultimii 30 de ani poate fi un indicator interesant, mai ales în perspectiva următoarelor alegeri locale, din 27 septembrie 2020.

3829 vizualizari
28 iun. 2020 13:37

”Prahova în Acțiune” anunță că proiectul WIFI4EU este implementat în Câmpina de mai bine de o lună

1 comentarii

În primăvara anului trecut, consilierul local Daniel Ioniță aducea în discuția publică un proiect interesant - de instalare a unor puncte de Wi-Fi gratuit în spații publice, proiect finanțat de Uniunea Europeană. Chiar dacă în decembrie 2019, Daniel Ioniță a demisionat din Consiliul Local, după ce a părăsit ALDE în favoarea Partidului ”Prahova în Acțiune”, a continuat să urmărească proiectul său. Acum, Wi-Fi-ul este disponibil gratuit și la Câmpina, în cele zece puncte aprobate în Consiliul Local, dar Daniel Ioniță acuză autoritățile locale că nu fac publică informația pentru a o păstra și folosi în campania electorală. Iată comunicatul de presă integral primit din partea președintelui executiv al Partidului ”Prahova în Acțiune”, Daniel Ioniță:

Alte stiri recente

349 vizualizari
09 iul. 2020 11:57

Multe semne de întrebare în jurul deciziei pe care CCR o va lua pe 14 iulie privind impozitarea pensiilor speciale

Curtea Constituțională a României va discuta marți, 14 iulie, sesizările Avocatului Poporului și Înaltei Curți de Casație și Justiție în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor speciale, care poate ajunge până la 85% conform legii votate în Parlamentul României.

709 vizualizari
09 iul. 2020 10:18

Poiana Câmpina a obținut grantul de 15.000 euro pentru instalarea de internet gratuit în spații publice

Administrația locală din comuna Poiana Câmpina s-a înscris încă din toamna anului 2018 în cursa pentru obținerea grantului de 15.000 euro pentru instalaea de internet gratuit în spațiile publice, în cadrul proiectului european intitulat WIFI4EU.