De câteva zile bune, la nivel național se discută tot mai intens despre posibila creare a unei alianțe PSD - ProRomânia - ALDE, o alianță gândită și pentru alegerile locale, dar mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare. Iar apoi, post-electoral, această alianță să fie o alternativă la cea dintre PNL - USR - PLUS, cele trei partide de dreapta care doresc să guverneze în următorul mandat.
Cert este că liderii celor trei partide (Marcel Ciolacu - PSD, Victor Ponta - ProRomânia și Călin Popescu Tăriceanu - ALDE) au recunoscut că discută despre constituirea alianței electorale, despre formarea unui pol al stângii, chiar dacă ALDE, cel puțin teoretic, are o orientare de centru-dreapta. Încă se discută, se vehiculează tot felul de variante - de la candidați comuni inclusiv la alegerile locale și până la folosirea localelor doar ca un barometru pentru a stabili ierarhiile la alegerile parlamentare, numitorul comun al oricărui scenariu fiind îndepărtarea PNL de la guvernare. De altfel, conturarea acestei alianțe s-a văzut și în momentul în care, înaintea pandemiei de coronavirus, cele trei formaţiuni politice, la care s-a aliat și UDMR, au reuşit să dea jos primul guvern Orban prin moţiunea de cenzură care a trecut de plenul Parlamentului la începutul lunii februarie.
Includerea alegerilor locale (care vor avea loc, cel mai probabil, în luna septembrie a acestui an) în mai multe variante ale scenariilor privind realizarea și funcționarea acestei viitoare alianțe politice ne-a determinat să încercăm să vedem cum privesc liderii politici locali ai celor trei formațiuni politice acest demers de la centru. În condițiile în care ALDE, practic, nu există la Câmpina, lideri locali ai PSD și ProRomânia nu par prea încântați de includerea alegerilor locale în calculele acestei alianțe. Primii, pentru că n-ar vrea să împartă locurile pe listă cu partide mult mai slab cotate, ceilalți pentru că vor să meargă cu propriul candidat pe Primărie, stabilit deja și anunțat oficial.
Partidul Social Democrat (PSD) tocmai ce și-a anunțat candidatul la funcția de primar al municipiului Câmpina, în persoana lui Nicolae Moisescu, iar o alianță mai mult i-ar încurca pe social-democrații câmpineni, mai ales în condițiile în care - aproape cert - alegerile locale vor fi într-un singur tur. Reprezentanții PSD Câmpina au evitat că comenteze acest subiect - ”vom avea un punct de vedere doar în momentul în care vom avea oficial o confirmare a unei eventuale alianțe și condițiile acesteia, mai ales dacă va fi să includă și alegerile locale”, a fost punctul de vedere oficial al celor care conduc acum, interimar organizația de la Câmpina.
În privința ProRomânia, și această formațiune politică deja și-a anunțat candidatul la funcția de primar al municipiului Câmpina - Liviu Davidescu. ”În acest moment, ProRomânia merge la alegerile locale pentru funcția de primar și pentru Consiliul Local cu candidați proprii”, este convins Liviu Davidescu.
Între scenariile vehiculate la nivel național pentru constituirea acestei alianțe s-a numărat și o variantă în care și PMP s-ar alătura acestei alianțe. Liderul local al PMP, viceprimarul Adrian Pițigoi, care este și secretar executiv la nivel național acestei formațiuni politice, ne-a declarat: ”PMP a mers în toate bătăliile politice de până acum de unul singur și ne-am atins obiectivele de fiecare dată. PMP este un partid de centru-dreapta, creștin-democrat, care apară valorile și principiile noastre naționale, identitatea noastră națională. Noi ne vom lupta și la viitoarele alegeri pentru promovarea ideilor noastre și ne sunt alături cei peste 500.000 de români care cred în noi și ne susțin. În privința acestei alianțe, un fel de USL II, mie îmi seamănă cu povestea aceea a CDR-ului cu cei 15.000 de specialiști”.
Cam astea sunt, cel puțin la acest moment, părerile unora dintre politicienii locali care ar putea fi implicați în viitoarea alianță PSD - ProRomânia - ALDE. Oricum, lucrurile vor fi decise la București. Nu este nimic bătut în cuie acum, dar continuă discuțiile la nivel central, iar prin țară o astfel de alianță s-a constituit deja în unele județe (de exemplu, Bistrița-Năsăud).
După trecerea alegerlor prezidențiale, Partidul România în Acțiune, prin vocea președintelui său executiv, câmpineanul Daniel Ioniță, a lansat o campanie prin care solicită modificarea legislației în sensul în care primarii să se aleagă - exact ca președintele României - în două tururi de scrutin.
Invitat la televiziunea CNews, apropiată de politicienii francezi de extremă dreapta Marine Le Pen și Eric Zemmour, candidatul AUR la funcția de președinte al României, George Simion, a reușit să jignească Franța chiar la Paris.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a lansat astăzi un mesaj dur la adresa lui George Simion, mesaj îndreptat indirect și împotriva premierului ungar Viktor Orban care îl lăudase vineri pe Simion pentru discursul său "suveranist și pro-creștin".
Nicușor Dan, candidat la funcția de președinte al României, cel care se va înfrunta în turul al doilea al prezidențialelor cu George Simion (AUR), a prezentat astăzi rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda sa.