În această dimineață, la sediul Primăriei Câmpina a avut loc o a treia întâlnire inițiată de consilierii locali Monica Clinciu și Florin Frățilă pe tema accesării fondurilor europene pentru un proiect privind modernizarea transportului public local. Întâlnirea a fost edificatoare în mai multe privințe, grație și prezenței lui Radu Dragomir, reprezentantul firmei de consultanță Urban Scop București. Păcat că a lipsit primarul Horia Tiseanu.
O primă problemă discutată și lămurită a fost cea a modalităţii de asigurare a serviciului de transport local. Sunt două variante. Ori se continuă activitatea cu actualul operator, societatea Eliro, dar cu modificarea contractului care se află în derulare, pe modelul acceptat la nivelul Uniunii Europene. Dacă Eliro nu acceptă, atunci varianta viabilă este ca administraţia locală să-şi înfiinţeze propriul serviciu de transport local. Reprezentantul firmei de consultanţă a prezentat avantajele şi dezavantajele pentru Eliro, în cazul în care societatea va accepta modificarea contractului: „Are marele avantaj că practic îi acordaţi 10 autobuze ecologice, cu mentenanţă şi cheltuieli minime, dar are un dezavantaj de care fug cei mai mulţi, pentru că introducerea sistemului de e-ticketing înseamnă că nu se mai poate fura!” (video)
S-a stabilit ca firmei Eliro să i se transmită modificările necesare la actualul contract, iar vineri să aibă loc o întâlnire la care să participe și un reprezentant al acestei firme și care să spună clar dacă este sau nu dispus să se alăture administraţiei locale în acest proiect. În paralel, administraţia locală ar trebui să demareze o serie de proceduri de achiziţie publică pentru realizarea studiului de trafic și a studiului de oportunitate, astfel încât să se câştige cât se poate de mult timp, în condiţiile în care termenul de depunere a cererilor de finanţare expiră la 20 martie 2018.
S-a mai lămurit un lucru. Nu se poate realiza un parteneriat cu comuna Poiana Câmpina pentru înfiinţarea unui nou traseu Pram – Gară, consultantul lămurind lucrurile: „Nu se permite ca autobuzele achiziţionate prin acest proiect să părăsească teritoriul administrativ al localităţii care accesează aceste fonduri. Ca excepţie, dacă s-ar crea un parteneriat, ar fi nevoie de un Plan de Mobilitate comun al celor două localităţi şi nu mai este timpul fizic pentru a realiza aşa ceva”.
Acum, rămâne de văzut care va fi poziţia reprezentantului firmei Eliro şi, în funcţie de aceasta, cum se va derula în continuare acest exerciţiu foarte interesant în cadrul căruia revine obsesiv o întrebare: de ce nu s-a făcut în Primăria Câmpina nimic pentru acest proiect din iunie 2017, adică din momentul în care s-a știut că există această oportunitate? Dacă lucrurile se mișcau de atunci, probabil că acum era deja depusă cererea de finanțare.
Devine tot mai clar că nu se dorește implementarea acestui proiect complex, care ar aduce Câmpinei 10 milioane de euro pentru transport public, reabilitare străzi, piste de biciclete etc. Dacă se dorea, primarul Horia Tiseanu ar fi venit la ședința din 26 octombrie cu propunerea de modificare a organigramei Primăriei, astfel încât să fie reînființat acel compartiment de programe de finanțare cu personal care să lucreze pentru acest proiect. Așa a promis la întâlnirea precedentă, dar modificarea organigramei nu a mai apărut pe ordinea de zi a ședinței. Pe de altă parte, persoanele din Primărie care țin în brațe societatea Eliro și care se comportă la aceste întâlniri de parcă ar fi avocații firmei de transport, poate ar trebui să-și amintească faptul că salariile le sunt plătite din fonduri publice. Nu cumva ar trebui să susțină interesele comunității locale și nu pe cele ale unei firme private?
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada IH Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.