100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Regele Mihai I

Social (Categoria articolului)

Regele Mihai I al României a fost una dintre cele mai importante personalități ale secolului al XX-lea, un lider ale cărui decizii au influențat parcursul celui de-al doilea război mondial. De altfel, a văzut și a trăit foarte multe schimbări politice, interne și externe, dintre care multe i-au schimbat lui însuși viața. Nu a avut un destin ușor, din contra, se poate spune că destinul său a fost unul tragic, dar pe care l-a trăit cu demnitate. Câmpina l-a iubit pe Regele Mihai, iar Maiestatea Sa a avut legături frumoase cu Câmpina.

Născut pe 25 octombrie 1921 la Sinaia, Regele Mihai I a fost fiul Principelului Carol și al Reginei Mamă Elena. La vârsta de 6 ani, Mihai a urcat la tron după moartea bunicului său, Regele Ferdinand, iar potrivit legii, o regenţă a preluat prerogative regale, urmând a guverna în numele regelui până la majoratul său. La momentul celei de-a doua urcări pe tron – din 6 septembrie 1940, Mihai avea 19 ani și a fost regele României până la 30 decembrie 1947. Multe dintre deciziile sale au dus la schimbarea cursului istoriei, ceea ce îl face cu adevărat o mare personalitate a secolului trecut. A fost, de asemenea, ultimul șef de stat în viață din cel de-al doilea război mondial. Pe scurt, ultimul rege al României s-a născut în interbelic, cei mai frumoși și înfloritori ani din istoria țării, a trăit perioada grea a războiului, a semnat actul de deces al regimului monarhic și a trăit izolat în exil, departe de țară, aproape jumătate de veac.

În perioada interbelică, Regele Mihai I era un obișnuit al Câmpinei. În condițiile în care drumul București - Sinaia trecea prin Câmpina, de multe ori Regele Mihai I a traversat orașul nostru, fiind destule momente în care din diverse motive și oprea aici. Este cunoscută pasiunea suveranului pentru automobile, de multe ori chiar el aflându-se la volanul autoturismului care parcurgea distanța dintre București și Sinaia, prin Câmpina. De asemenea, există mai multe mărturii și despre o vizită oficială, la o ceremonie în fostul parc Istrati, alături de Carol al II-lea (tatăl său) și Nicolae Iorga. 
Majestatea Sa a fost elev onorific al Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, unde l-a avut ca instructor, printre alţii, pe câmpineanul Constantin Marinescu, căzut mai târziu la datorie în bătălia pentru Odessa. Tot aici, printre colegii de generaţie ai Regelui Mihai s-a numărat şi un alt câmpinean, viitorul căpitan Traian Groşescu, erou de război pe frontul de răsărit.
Pe 17 noiembrie 2002, Regele Mihai şi Regina Ana au vizitat Biserica “Sfântul Nicolae” din Cartierul Slobozia. Au venit cu un autoturism Citroen de colecţie, condus chiar de rege. Avea să fie ultima oprire a Majestății Sale la Câmpina, dar o vizită considerată istorică și despre care cei prezenți atunci la biserica de la Slobozia vorbesc și astăzi cu căldură și multă emoție. Pentru că, spun oamenii, exact acestea sunt și sentimentele pe care le-a transmis regele, căldură și emoție.
Regele Mihai I a încetat din viață pe 5 decembrie 2017, la reședința sa particulară din Aubonne, Elveția, și a fost înmormântat la Curtea de Argeș. În semn de respect față de fostul suveran român, din cursul acestui an, în centrul Câmpinei există Parcul Regele Mihai I care reunește fostele parcuri Milia și Soldat.
(Sursă foto - site-ul Parohiei Sfântul Nicolae Câmpina)

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Mircea Albulescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac

2658 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1980 vizualizari
23 ian. 2019 09:12

O casă, două anexe și două garaje au fost mistuite de un incendiu, la Talea

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineață la o casă din comuna Talea. Pompierii militari din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea focului. A fost o intervenție dificilă pentru că, la sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta violent și generalizat pe o suprafață de peste 200 mp.

2117 vizualizari
22 ian. 2019 11:40

Triajul copiilor, curățenia și aerisirea claselor și dezinfecția băncilor - recomandările DSP Prahova către școli, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă

Încă trei decese cauzate de virusul gripal de tip A, subtip H1, au fost înregistrate ieri în România. Este vorba despre trei femei, de 43 de ani, de 51 de ani și de 72 de ani, din Prahova, Gorj și București. În județul Prahova, acesta este al patrulea deces cauzat de gripă. La nivel național, 23 de persoane și-au pierdut până acum viața din cauza gripei, după cum a transmis Institutul Național de Sănătate Publică. Ministrul Sănătății a anunțat că România este în pragul unei epidemii de gripă, săptămâna trecută înregistrându-se 1.155 cazuri de gripă clinică, la nivel național, dintr-un total de peste 90.000 de cazuri de viroze respiratorii. Având în vedere această situație, Direcția de Sănătate Publică Prahova a transmis Inspectoratului Școlar Județean, iar acesta, la rândul său, a transmis tuturor unităților de învățământ, o adresă privind instituirea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în școli.

Alte stiri recente

2219 vizualizari
23 ian. 2019 20:55

Hora Unirii, dansată de elevii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

1 comentarii

Pentru că joi, 24 Ianuarie, este zi liberă, elevii și profesorii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina au sărbătorit cu o zi mai devreme Unirea Principatelor Române. În curtea instituției, elevi din toate ciclurile de învățământ (primar, gimnazial, liceal) au dansat Hora Unirii, pentru a marca astfel împlinirea a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a pus bazele dezvoltării moderne a României prin reformele aplicate în scurta sa perioadă de domnie.

1936 vizualizari
23 ian. 2019 19:56

"Mândria de a fi român", un proiect educațional dedicat Micii Uniri, desfășurat la Școala "Ion Câmpineanu" din Câmpina

Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din Câmpina și Școala Gimnazială Nistorești, aparținând de Liceul Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza, au desfășurat miercuri, 23 ianuarie, un proiect educațional intitulat "Mândria de a fi român". Acest proiect s-a adresat elevilor din ciclul primar și a fost dedicat aniversării Zilei Unirii Principatelor Române. (video)