CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Regele Mihai I

- Social -

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Regele Mihai I

Regele Mihai I al României a fost una dintre cele mai importante personalități ale secolului al XX-lea, un lider ale cărui decizii au influențat parcursul celui de-al doilea război mondial. De altfel, a văzut și a trăit foarte multe schimbări politice, interne și externe, dintre care multe i-au schimbat lui însuși viața. Nu a avut un destin ușor, din contra, se poate spune că destinul său a fost unul tragic, dar pe care l-a trăit cu demnitate. Câmpina l-a iubit pe Regele Mihai, iar Maiestatea Sa a avut legături frumoase cu Câmpina.

Născut pe 25 octombrie 1921 la Sinaia, Regele Mihai I a fost fiul Principelului Carol și al Reginei Mamă Elena. La vârsta de 6 ani, Mihai a urcat la tron după moartea bunicului său, Regele Ferdinand, iar potrivit legii, o regenţă a preluat prerogative regale, urmând a guverna în numele regelui până la majoratul său. La momentul celei de-a doua urcări pe tron – din 6 septembrie 1940, Mihai avea 19 ani și a fost regele României până la 30 decembrie 1947. Multe dintre deciziile sale au dus la schimbarea cursului istoriei, ceea ce îl face cu adevărat o mare personalitate a secolului trecut. A fost, de asemenea, ultimul șef de stat în viață din cel de-al doilea război mondial. Pe scurt, ultimul rege al României s-a născut în interbelic, cei mai frumoși și înfloritori ani din istoria țării, a trăit perioada grea a războiului, a semnat actul de deces al regimului monarhic și a trăit izolat în exil, departe de țară, aproape jumătate de veac.

În perioada interbelică, Regele Mihai I era un obișnuit al Câmpinei. În condițiile în care drumul București - Sinaia trecea prin Câmpina, de multe ori Regele Mihai I a traversat orașul nostru, fiind destule momente în care din diverse motive și oprea aici. Este cunoscută pasiunea suveranului pentru automobile, de multe ori chiar el aflându-se la volanul autoturismului care parcurgea distanța dintre București și Sinaia, prin Câmpina. De asemenea, există mai multe mărturii și despre o vizită oficială, la o ceremonie în fostul parc Istrati, alături de Carol al II-lea (tatăl său) și Nicolae Iorga. 
Majestatea Sa a fost elev onorific al Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, unde l-a avut ca instructor, printre alţii, pe câmpineanul Constantin Marinescu, căzut mai târziu la datorie în bătălia pentru Odessa. Tot aici, printre colegii de generaţie ai Regelui Mihai s-a numărat şi un alt câmpinean, viitorul căpitan Traian Groşescu, erou de război pe frontul de răsărit.
Pe 17 noiembrie 2002, Regele Mihai şi Regina Ana au vizitat Biserica “Sfântul Nicolae” din Cartierul Slobozia. Au venit cu un autoturism Citroen de colecţie, condus chiar de rege. Avea să fie ultima oprire a Majestății Sale la Câmpina, dar o vizită considerată istorică și despre care cei prezenți atunci la biserica de la Slobozia vorbesc și astăzi cu căldură și multă emoție. Pentru că, spun oamenii, exact acestea sunt și sentimentele pe care le-a transmis regele, căldură și emoție.
Regele Mihai I a încetat din viață pe 5 decembrie 2017, la reședința sa particulară din Aubonne, Elveția, și a fost înmormântat la Curtea de Argeș. În semn de respect față de fostul suveran român, din cursul acestui an, în centrul Câmpinei există Parcul Regele Mihai I care reunește fostele parcuri Milia și Soldat.
(Sursă foto - site-ul Parohiei Sfântul Nicolae Câmpina)

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Mircea Albulescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac


01 Nov 2018 23:48 4315 vizualizari


Comentarii






485 vizualizari 12 Jul 2025 17:00 Povestea Casei de copii ”Ada Marinescu” Câmpina

Povestea Casei de copii ”Ada Marinescu” Câmpina

Casa de copii ”Ada Marinescu” a rămas în memoria colectivă a câmpinenilor, indiferent de numele purtat de această instituție după 1989, ca un simbol al copiilor orfani.

citeste mai mult
1913 vizualizari 11 Jul 2025 10:32 Apă după program în mai multe localități din Prahova, în iulie. Apelul HidroPrahova către populație

Apă după program în mai multe localități din Prahova, în iulie. Apelul HidroPrahova către populație

Societatea HidroPrahova SA anunță că, pe fondul temperaturilor ridicate și lipsei prelungite de precipitații, în mai multe localități s-au înregistrat creșteri semnificative ale consumului de apă potabilă.

citeste mai mult
570 vizualizari 10 Jul 2025 07:35 Clubul Copiilor Câmpina, unul dintre beneficiarii calculatoarelor donate în cadrul programului “Dăm Click pe România”

Clubul Copiilor Câmpina, unul dintre beneficiarii calculatoarelor donate în cadrul programului “Dăm Click pe România”

Asociația "Ateliere  Fără Frontiere" a anunțat câștigătorii ediției 2025 a programului "Dăm Click pe România".

citeste mai mult
1004 vizualizari 09 Jul 2025 15:15 Furtună la Sinaia. Trafic restricționat pe DN1 din cauza unor copaci căzuți peste carosabil. Acoperiș smuls de vânt în zona gării

Furtună la Sinaia. Trafic restricționat pe DN1 din cauza unor copaci căzuți peste carosabil. Acoperiș smuls de vânt în zona gării

O furtună puternică a avut loc miercuri după-amiază la Sinaia. A plouat torențial, iar vântul a bătut în rafale de 70-80 km/h.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV