Ultima ședință a Consiliului Local Câmpina, cea din 22 martie 2018, a început frumos și s-a terminat furtunos. A început cu aplauze la votarea "Declarației de unire cu Moldova" și s-a terminat cu scandal, țipete și acuzații dure din cauza unui subiect urât mirositor, stâna de pe dealul Muscel.
În primul rând, trebuie spus că şedinţa a durat foarte mult, aproape cinci ore, timp în care au existat multe momente tensionate, multe discuții contradictorii, practic, s-a umplut un butoi cu pulbere, care a explodat la final. La “Diverse”, consilierii Gabriel Dima (ALDE) şi Constantin Cândea (PSD) au prezentat o înregistrare video despre stâna de pe dealul Muscel, un subiect delicat, despre care s-a mai discutat în Consiliul Local și de fiecare dată discuțiile au fost destul de aprinse. Acum, însă, au degenerat și s-a ajuns la o ceartă în toată regula, un scandal care nu face cinste administrației locale. În mod cert, toți cei implicați au partea lor de vină.
Să explicăm puțin situația. O parte a dealului Muscel (87,5 hectare) este concesionată lui Cătălin Mihart, un om de afaceri din Câmpina. Stâna se află în vârful dealului, iar toată mizeria de aici este adusă de ploi în grădinile și curțile celor care locuiesc la poalele dealului. Uneori, dejecțiile ajung și pe stradă, iar mirosul este groaznic în zonă. Pentru că vorbim despre câteva sute de animale, oi, vaci și cai, ba chiar și porci. Concesionarul nu și-a îndeplinit multe dintre obligațiile stabilite prin contract, lucru constatat inclusiv de Primăria Câmpina în urma unor verificări. Nici perioadele de pășunare nu sunt respectate (15 aprilie-31 mai și 1 septembrie-30 noiembrie), nu se execută lucrări de curățare și igienizare a pășunilor și de fertilizare a solului etc. Sunt multe nereguli la stână și ani de zile nu a luat nimeni măsuri.
Revenind la ședința de săptămâna trecută, consilierii Gabriel Dima şi Constantin Cândea au fost cel puţin neinspiraţi în modul în care au ales să prezinte subiectul. Un film destul de lung, început de la Adam și Eva, pe fundalul căruia se auzea vocea consilierului Constantin Cândea care, printre altele, arunca „pastile” de genul „chiar dacă brânza e bună”, până la a-i acuza de complicitate pe primarul Horia Tiseanu și viceprimarul Adrian Pițigoi la ilegalităţile de la stâna de pe Muscel. Toate acestea au contribuit la creşterea stării de tensiune.
De partea cealaltă, atât primarul Horia Tiseanu, cât şi viceprimarul Adrian Piţigoi au partea lor de vină. Au tolerat și tolerează în continuare situaţia de pe dealul Muscel, iar de fiecare dată când sunt puşi în dificultate, chiar şi în plenul şedinţei Consiliului Local, se enervează şi reacţionează disproporţionat, ceea ce dă naștere la semne de întrebare. În cazul de faţă, primarul s-a enervat atât de tare încât nici nu a mai aşteptat finalul filmului. În momentul în care vocea înregistrată spunea „primarului ar trebui să-i fie ruşine pentru ce se întâmplă cu stâna de pe Muscel”, Tiseanu s-a ridicat, a început să se îmbrace şi i s-a adresat lui Cândea: „Dumneavoastră ar trebui să vă fie ruşine!” Apoi, a greşit din nou flagrant când l-a trimis pe Gabriel Dima la... Clubul Pensionarilor să prezinte într-un simpozion un astfel de filmuleţ, pretextând şi că este ora mult prea înaintată pentru o astfel de discuţie.
De asemenea, viceprimarul Piţigoi a reacţionat într-un fel care nu îi face cinste, țipând efectiv la Constantin Cândea (care ar putea să-i fie tată) şi gesticulând cu mâinile ridicate prin aer. Măcar din considerente de vârstă, dacă nu de funcție, tonul discuţiei ar fi trebuit să fie decent, civilizat, respectuos.
Acum, lucrurile au rămas din nou în coadă de peşte. Nimeni nu a dat un răspuns clar referitor la situația de la stâna de pe Muscel şi nimeni nu a comentat neregulile semnalate de cei doi consilieri. „Ştim ce e acolo, au fost amendaţi şi ne judecăm cu ei”, a fost explicaţia scurtă a viceprimarului Adrian Piţigoi, spusă pe un ton ridicat.
Urmăriți imaginile video de la ședința CL și veți vedea exact cum au stat lucrurile.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.