Neurochirurgia este una dintre cele mai complexe ramuri ale chirurgiei, care solicită un profesionalism de excepție, pentru că orice intervenție implică o pregătire perfectă și o finețe extraordinară. De luna viitoare, la Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina se va aborda și această disciplină medicală. Astfel, vor putea fi operate herniile de disc, dar acestea nu vor fi singurele intervenții de neurochirurgie. Operațiile vor fi făcute de medicul specialist neurochirurg Adrian Enache, despre care puteți afla mai multe în interviul care urmează.
Domnule doctor, spuneți-ne, pentru început, câteva repere ale formării dvs. profesionale. Cum v-ați decis să deveniți neurochirurg?
Încă din primii ani de facultate m-am decis să-mi aleg la rezidențiat neurochirurgia. Din liceu, de când m-am hotărât să mă fac medic, mi se părea fantastică operația pe creier. Rezidențiatul l-am făcut la Spitalul Universitar de Urgență București, cu multiple stagii de pregătire la Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni”. Mi-am început activitatea profesională ca medic specialist neurochirurg la Spitalul Universitar, iar în prezent lucrez la Spitalul Sanador.
Ce operații veți face la SanConfind?
În cadrul colaborării cu SanConfind voi putea aborda o paletă mai largă de afecțiuni neurochirurgicale. Cele mai frecvente vor fi, probabil, cele care privesc patologia vertebro-medulară, adică leziunile coloanei vertebrale. Am în vedere herniile de disc lombare și cervicale, precum și stenozele de canal vertebral lombar sau cervical. Voi putea interveni, de asemenea, și în unele formațiuni tumorale. În termeni simpli, hernia de disc, una dintre cele mai frecvente boli ale coloanei vertebrale, reprezintă compresiunea unor elemente nervoase din măduva spinală, determinând dureri, deficit motor și amorțeli. Legat de hernia de disc intervertebral, ar fi de spus, în cuvinte simple, ca să poată înțelege toată lumea, că această afecțiune ia naștere prin ruperea inelului fibros. Poate ar mai trebui precizat că între vertebrele coloanei există discuri intervertebrale, care sunt structuri ce au rolul de a amortiza șocurile sau de a favoriza mobilitatea coloanei vertebrale. Un disc are în componența sa un inel fibros și un nucleu pulpos. Pe măsură ce rupturile din straturile interne ale inelului fibros se măresc, ele creează un spațiu în care herniază nucleul pulpos. În cele din urmă, straturile externe ale inelului fibros pierd rezistență, astfel încât nucleul pulpos determină bombarea inelului și presează asupra unei rădăcini nervoase din zona respectivă. Operația de hernie de disc urmărește practic eliberarea nervului comprimat, eliminându-se astfel riscul producerii unei pareze.
Care sunt primele simptome ale herniei de disc?
Hernia apare, de regulă, la persoanele care lucrează în construcții sau în orice alt domeniu unde ridică greutăți, la șoferi etc. Primele semne ale bolii sunt amorțeli de picior, dureri și, în cazurile mai grave, pareze de picior, deci deficit motor. În toate aceste cazuri, în hernii sau stenoze, intervenția chirurgicală este ultima soluție. La început se recurge la tratament medicamentos, repaus la pat, fiziokinetoterapie. La operație se ajunge doar atunci când starea pacientului nu se ameliorează în urma tratamentelor și procedurilor de recuperare amintite, ori în cazul unor urgențe de genul parezei. La SanConfind, toate operațiile neurochirurgicale se vor realiza numai la microscop. Intervențiile de acest tip sunt minim invazive, cu incizii de aproximativ 3 cm, fără sângerări mari, fără tuburi de dren, fără fire de scos. Eu nu operez decât sub microscop, pentru că metoda are mari avantaje: complicații reduse, mobilizarea pacientului se face mult mai repede, după patru cinci ore de la operație, iar 90% dintre pacienți pot pleca acasă chiar a doua zi după operație.
O donație importantă a fost făcută de Organizația "Salvați copiii", cu sprijinul Fundației OMV Petrom, către Spitalul Municipal Câmpina. Este vorba de aparatură medicală în valoare de 100.000 euro pentru Compartimentul de Neonatologie.
Tarifele pachetelor de nașteri practicate de Maternitatea SanConfind sunt printre cele mai accesibile din sistemul medical privat românesc, fără ca acest lucru să însemne o calitate inferioară a serviciilor, comparând cu marile maternități private din București.
La Centrul Medical SanConfind, odată cu începerea activității de chirurgie cardiovasculară de către profesorul Zoltan Galajda (împreună cu echipa sa de la Cardionet Hospital București), a apărut ca o necesitate înființarea unui centru de flebologie, care să facă față numărului mare de pacienți cu varice, tulburări ale circulației limfatice, dar mai ales cu ulcer varicos.
Nu cu mult timp în urmă vă informam despre noua specialitate medicală de la Centrul Medical Sanconfind Poiana Câmpina: flebologia. Această mare realizare a fost posibilă datorită echipei formate din doi mari specialiști de top mondial - prof. dr. Zoltan Galajda și prof. dr. Rene Milleret, din Franța.