Investigații medicale de top la SanConfind - ecografie digitală și osteodensitometrie

Sănătate (Categoria articolului)

Imagistica SanConfind cuprinde o mulțime de procedee capabile de a crea imagini ale corpului uman în scop clinic, fiind extrem de importantă în diagnosticarea, confirmarea şi evaluarea în mod corect a unei afecțiuni, precum şi în stabilirea celei mai bune conduite de tratament. Departamentul Imagistică Medicală SanConfind este dotat cu echipamente şi aparatură ultraperformante, realizate de producători de renume mondial, precum Siemens şi General Electric.

La Centrul Medical SanConfind pacienţii pot beneficia de o paletă variată de investigaţii din domeniul radiologiei şi imagisticii medicale: imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM); tomografie computerizată (CT); osteodensitometrie (DEXA); mamografie cu tomosinteză şi puncţie stereotaxică; ecografie digitală și radiologie digitală.
Vă prezentăm ]n continuare aparatul pentru ecografii digitale și aparatul DEXA din dotarea spitalului aflat în Poiana Câmpina.

Ecografia digitală SanConfind

Ecografia este o metodă de examinare imagistică ce utilizează ultrasunetele reflectate în corpul omenesc. Spre deosebire de celelalte proceduri imagistice, care au avut o dezvoltare treptată în interiorul domeniului medicinei, printre celelalte specialități medicale, originile ecografiei sunt acceptate unanim ca fiind nemedicale. Ecografia a fost folosită în scop medical pentru prima dată în 1956, în Glasgow. Denumită și ultrasonografie, ea este rezultatul dezvoltării tehnologiei sonarelor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar mai ales, după a doua conflagrație mondială. Un dispozitiv portabil pus în contact cu pielea pacientului produce unde ultrasonore de frecvență înaltă și receptează ecourile trimise de către organele interne. Un avantaj important al ecografiei constă în faptul că se evită efectele nocive ale razelor X. Un dezavantaj constituie faptul că nu sunt obținute imagini foarte clare. Deși a fost utilizată pentru prima dată în anii '50 ai secolului trecut, această metodă de obținere a imaginilor clinice s-a folosit mai ales după dezvoltarea calculatoarelor, atunci când a apărut, de aștfel, ecografia digitală. Ecografia nu se utilizează la examinarea oaselor și plămânilor, dar se folosește foarte mult în obstetrică, unde imaginile pot fi utilizate pentru localizarea placentei și stabilirea vârstei, poziției și dezvoltării fătului. De asemenea, imaginile ecografice se folosesc și în alte domenii medicale, contribuind la stabilirea unui diagnostic rapid. Ecograful General Electric de la SanConfind este de ultimă generație și oferă o rezoluție foarte bună.
Ecografia și mamografia sunt complementare în depistarea cancerului de sân.
Până la vârsta de 35 de ani, este indicată cu prioritate ecografia mamară, fiindcă țesutul dens mamar la grupa de vârstă 20-35 ani nu oferă date relevante la mamografie. În plus, se evită, astfel, expunerea la radiații X a femeilor în perioada fertilă. Nu se recomandă investigații mamografice pentru femeile însărcinate, întrucât mamografia este o examinare cu raxe X a sânului, chiar dacă această procedură folosește o doză mica de radiații röntgen. De aceea, se poate spune că ecografia digitală şi mamografia digitală sunt investigaţii care se completează în depistarea afecţiunilor oncologice. Ecografia are numeroase avantaje, iar printre ele amintim faptul că este o investigație noninvazivă, deci nu este dureroasă și nu necesită tăieturi și înțepături ale pielii.

Osteodensitometria SanConfind
Osteodensitometria este investigatia paraclinică de măsurare a densității osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoză. Osteodensitometria DEXA este cea mai modernă și folosește raze X de densități diferite ce străbat osul, permițând aprecierea gradului de reducere a densității osoase.  Aparatul DEXA permite, de asemenea, diagnosticarea osteopeniei, o afecțiune mai puțin gravă a densității osoase, care apare înaintea osteoporozei. Cele două afecțiuni sunt abordate în mod diferit din punct de vedere terapeutic. Investigațiile DEXA se recomandă tuturor femeilor dupa instalarea menopauzei. Și bărbații pot suferi de osteoporoză, în special fumătorii și cei cu boli cronice ce primesc tratament cortizonic. Screeningul densității osoase se face cu ajutorul aparatului denumit  DEXA. Cele patru litere reprezintă  acronimul expresiei din limba engleză: Dual-Energy X-ray Absorptiometry. Pentru ușurința exprimării, denumirea acestei proceduri imagistice este DEXA. Este o investigație rapidă și nedureroasă, care durează câteva minute de scanare a întregului schelet, pentru a se calcula riscul de demineralizare osoasă. Deoarece nu doare și acționează pe nevăzute, osteoporoza este descoperită, de multe ori, târziu. Boala determină treptat pierderea masei osoase și scăderea densității țesutului osos, ceea ce face să scadă calitatea osului și rezistența acestuia la forțele mecanice, crescând astfel foarte mult riscul producerii fracturilor. Osteodensitometrul SanConfind este fabricat de General Electric și folosește doze mici de raze X, depistând cu mare acuratețe orice formă de osteoporoză. (P)

4053 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

2644 vizualizari
28 iun. 2023 18:49

Medicii care s-au întors în țară au găsit la SanConfind aceleași condiții pe care le aveau și în străinătate

Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina, cel mai mare spital privat din județul Prahova, este o investiție a societății SC Centrul Medical SanConfind SRL din Câmpina, al cărei acționar majoritar este compania petrolieră Confind SRL. Spitalul este foarte aproape de finalizare, are 230 de angajați, dintre care 28 de medici cu normă întreagă și alți 45 cu contract de colaborare. Unitatea a fost inaugurată în urmă cu opt ani, dar pentru că este mare (are 11.000 mp și șase niveluri), Ministerul Sănătății a permis funcționarea treptată a spitalului pe activități, odată cu fiecare nivel realizat, instituind, de fiecare dată, măsuri speciale. 

3053 vizualizari
14 mai 2023 21:08

Sute de proceduri de recuperare medicală la Baza de Tratament de la SanConfind

La Centrul Medical SanConfind lucrează, pe bază de contract de colaborare, mulți medici cunoscuți din București. Unul dintre ei este medicul primar de fizioterapie și recuperare Nicolae Pavelescu, cel care a condus mulți ani secția de recuperare medicală a Spitalului Militar Central din București. Dr. Pavelescu a fost plăcut impresionat de tot ce a găsit la SanConfind, la prima lui vizită în spital. Cei mai mulți pacienți care au beneficiat de serviciile Bazei de Tratament au fost cei cu afecţiuni neuromotorii, reumatismale, articulare şi ortopedice. La sfârșitul tratamentului, starea sănătății lor era mult ameliorată.

Alte stiri recente

1066 vizualizari
21 sept. 2023 21:05

La Câmpina, noul an școlar a început cu probleme cu iz politic și nu numai

Suntem doar în a doua săptămână a noului an școlar și deja apar probleme cu un puternic iz... politic, ceea ce nu ar avea ce să caute într-o societate normală, într-un sistem de educație sănătos. Se întâmplă la Câmpina unde apropierea anului electoral 2024 pare să fi încețoșat mințile unor politicieni care par dispuși la orice de dragul unor voturi.

1100 vizualizari
21 sept. 2023 18:52

A fost dat startul lucrărilor de realizare a rețelelor de apă și canalizare în Breaza, Comarnic și Sinaia

Miercuri, 20 septembrie, în localitățile Breaza, Comarnic și Sinaia a fost dat startul oficial al lucrărilor de realizare a rețelei de apă și canalizare, proiect care se derulează prin Hidro Prahova, cu finanțare europeană, valoarea totală - pentru toate cele 42 localități din județ, incluse în acest proiect - fiind de aproximativ 700 milioane euro.