Centenarul fotbalului câmpinean. Valentin Negoiță - povestea unui ”dubios” PSV Eindhoven - Steaua și cum a vrut să rămână în Olanda

Sport (Categoria articolului)

În 2020, fotbalul câmpinean aniversează 100 de ani de la înființarea cu acte în regulă a primei echipe de fotbal din Câmpina. Se întâmpla la 1 septembrie 1920, iar echipa se numea "Principesa Ileana". CâmpinaTV.ro v-a obișnuit cu informații deosebite despre Câmpina, despre istoria localității, despre oameni care au trăit și creat aici, despre fapte și evenimente, astfel că, din dorința de a marca acest moment unic pentru un fotbal câmpinean aflat (aproape) în moarte clinică, realizăm o serie de interviuri cu oameni care au însemnat ceva în fotbalul câmpinean în ultima sută de ani. Invitatul acestui episod este Valentin Negoiță, un câmpinean ajuns la Steaua, dar care a rămas cu inima la Petrolul ”a doua sa casă”. 

Valentin Negoiță se află de aproape două decenii în Irlanda și am profitat de întoarcerea sa acasă pentru o scurtă perioadă de timp pentru o discuție despre cariera sa de jucător. Discuția a avut loc chiar pe stadionul ”Poiana”, locul atâtor amintiri pentru interlocutorul nostru și la doi pași de casa în care a copilărit.
Dintre multele momente pe care le-am parcurs atături de ”Negoro”, ne-am oprit asupra unui extremd e interesant - prima ieșire în străinătate. Se întâmpla cu Steaua, în toamna anului 1989, în turul al doilea al Cupei Campionilor Europeni, la meciul PSV Eindhoven - Steaua. După 1-0 în tur pentru bucureșteni, gol Lăcătuș, tot românii au deschis scorul și în Olanda, prin același jucător emblematic al Stelei. Dar ce a urmat ne povestește Vali Negoiță, care nu a jucat în acel meci, nu a fost nici măcar rezervă, dar a făcut parte din lotul deplasat de ”roș-albaștri” în Olanda. ”Am condus cu 1-0, prin golul lui Lăcătuș, dar ce a urmat pentru mine a fost de neînțeles. Atunci... A fost o cădere inexplicabilă și am luat bătaie cu 5-1, fiind eliminați din competiție, după trei goluri date de marele Romario. Vă spun sicner că la moemntul resectiv, eu nici nu am realizat prea bine tot ceea ce s-a întâmplat. Abia mai târziu, la maturitate, am mai pus niște lucruri cap la cap și mă determină să cred că a fost un meci dubios... De ce? Mai întâi, pe mine m-a mirat că a fost alături de noi și Valentin Ceaușescu. El însoțea foarte rar echipa în deplasări, dar atunci a fost cu noi. Apoi, de obicei, după meci, mergeam la hotel, apoi la avion și ne întorceam acasă. Acum, am mai stat vreo două zile în Olanda. De altfel, a doua zi după meci am fost invitați să vizităm fabrica Philips, sponsorul principal al adversarei noastre. Noi aveam o diurnă de vreo sută, poate două sute de dolari, nici nu mai știu exact. M-am bucurat și am zis să iau și eu un videoplayer sau un casetofon, ce era la modă atunci. După ce am intrat în  fabrică, cineva a venit și ne-a pus că din partea firmei Philips fiecare jucător are un credit de o mie de dolari, dar numai în produse, și poate cumpăra practic orice în limita acelei sume. Am luat vreo două-trei videoplayere, nici nu mai știu, făceam cum ar zice Mitică Dragomir speculă cu ele. Atunci m-am bucurat, dar astăzi, privind retrospectiv, parcă nu a fost tocmai ok. În plus, eu îmi propusesem să rămân în Olanda. Nu știa nimeni, dar am fost descurajat de două lucruri - eram proaspăt însurat și soția mea era în România, pe de o parte, iar pe de altă parte, erau foarte mulți securiști după noi. Ieșeam din hotel, la cumpărături, imediat apăreau doi-trei... Nici la toaletă cred că nu mergeam fără să știe și, sincer, mi-a fost frică”, rememorează Vali Negoiță una dintre experiențele cele mai interesante din perioada Steaua, pentru care a jucat un an și jumătate.
Este doar una dintre multele povești, pe care Vali Negoiță ni le-a ratat în aproape o oră de interviu. Toate celelalte - despre Poiana, despre Petrolul, despre teribila sa accidentare, care a pus capăt prematur unei cariere care se anunța promițătoare, despre prietenia cu Vivi Răchită, în interviul integral, pe care îl vom publica joi, 8 octombrie.
(Foto medalion - instantaneu din timpul acelui PSV - Steaua 5-1, cu Romario trecând cu ușurință de Bumbescu și Ungureanu)

Citiți și Centenarul fotbalului câmpinean. Alecu Banu - amintirea unui meci cu marele CCA și cum a ratat Poiana promovarea în primul eșalon
Centenarul fotbalului câmpinean. Nicolae Achim: ”L-am avut ca adversar direct pe Dobrin, un jucător cu adevărat fabulos!”

3836 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • diss 07.10.2020 06:16 Un fotbalist dar și un om deosebit! Complimenti!

Sport

4366 vizualizari
19 sept. 2021 16:35

Superliga B Prahova. Sportul Câmpina - Petrolul Ologeni 2-0. Cel mai frumos cadou pentru ”Mara”

În ziua în care Mărgărint Ciobotaru, cunoscut în rândul microbiștilor câmpineni sub apelativul ”Mara”, împlinește 52 de ani, echipa sa, Sportul Câmpina, a jucat pe tern propriu cu Petrolul Ologeni. Și ce cadou ar fi putut fi mai frumos decât o victorie, astfel că elevii lui Marius Pălăncianu și Philip Basma s-au mobilizat și i-au făcut lui ”Mara” acest frumos cadou.

6309 vizualizari
19 sept. 2021 15:30

Superliga B Prahova. Triumf Poiana Câmpina - AS Starchiojd 2-2. Remiza erorilor și incidente la final

Ceea ce se aștepta a fi un spectacol sportiv a fost umbrit de erorile individuale, care au dus la mrcarea tuturor celor patru goluri, dar și de incidentele de la finalul jocului, incidente provocate de jucătorii formației oaspete.

Alte stiri recente

1246 vizualizari
24 sept. 2021 21:06

Rata incidenței COVID-19 pentru localitățile din Prahova. La Gura Vadului, Brebu și Slănic, se revine la restricții privind circulația pe timpul nopții, în week-end

Direcția de Sănătate Publică Prahova a anunțat astăzi, 24 septembrie 2021, rata incidenței COVID-19 pentru fiecare localitate din Prahova. 17 localități din județ, printre care și municipiul Câmpina, au rata incidenței mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori. Din păcate, există și cinci localități unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit 5 la mia de locuitori. (foto)

1587 vizualizari
24 sept. 2021 19:53

La Comarnic, un bărbat de 45 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Prahova a făcut o serie de precizări privind diagnosticul bărbatului - traumatism cranio-facial cu lipsă scalp fronto parietal drept, multiple plăgi delabrante faciale, gât și ambele urechi, multiple plăgi torace anterior; abdomen și antebraț drept transportat la Spitalul Județean Ploiești de un echipaj cu medic. Bărbatul a fost preluat conștient, dar pronosticul este rezervat. 
Un bărbat de 45 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs în această după-amiază, la Comarnic, undeva la ieșirea spre Secăria. Bărbatul a fost preluat de echipaje medicale și transportat la spital.