Centenarul fotbalului câmpinean. Valentin Negoiță - povestea unui ”dubios” PSV Eindhoven - Steaua și cum a vrut să rămână în Olanda

Sport (Categoria articolului)

În 2020, fotbalul câmpinean aniversează 100 de ani de la înființarea cu acte în regulă a primei echipe de fotbal din Câmpina. Se întâmpla la 1 septembrie 1920, iar echipa se numea "Principesa Ileana". CâmpinaTV.ro v-a obișnuit cu informații deosebite despre Câmpina, despre istoria localității, despre oameni care au trăit și creat aici, despre fapte și evenimente, astfel că, din dorința de a marca acest moment unic pentru un fotbal câmpinean aflat (aproape) în moarte clinică, realizăm o serie de interviuri cu oameni care au însemnat ceva în fotbalul câmpinean în ultima sută de ani. Invitatul acestui episod este Valentin Negoiță, un câmpinean ajuns la Steaua, dar care a rămas cu inima la Petrolul ”a doua sa casă”. 

Valentin Negoiță se află de aproape două decenii în Irlanda și am profitat de întoarcerea sa acasă pentru o scurtă perioadă de timp pentru o discuție despre cariera sa de jucător. Discuția a avut loc chiar pe stadionul ”Poiana”, locul atâtor amintiri pentru interlocutorul nostru și la doi pași de casa în care a copilărit.
Dintre multele momente pe care le-am parcurs atături de ”Negoro”, ne-am oprit asupra unui extremd e interesant - prima ieșire în străinătate. Se întâmpla cu Steaua, în toamna anului 1989, în turul al doilea al Cupei Campionilor Europeni, la meciul PSV Eindhoven - Steaua. După 1-0 în tur pentru bucureșteni, gol Lăcătuș, tot românii au deschis scorul și în Olanda, prin același jucător emblematic al Stelei. Dar ce a urmat ne povestește Vali Negoiță, care nu a jucat în acel meci, nu a fost nici măcar rezervă, dar a făcut parte din lotul deplasat de ”roș-albaștri” în Olanda. ”Am condus cu 1-0, prin golul lui Lăcătuș, dar ce a urmat pentru mine a fost de neînțeles. Atunci... A fost o cădere inexplicabilă și am luat bătaie cu 5-1, fiind eliminați din competiție, după trei goluri date de marele Romario. Vă spun sicner că la moemntul resectiv, eu nici nu am realizat prea bine tot ceea ce s-a întâmplat. Abia mai târziu, la maturitate, am mai pus niște lucruri cap la cap și mă determină să cred că a fost un meci dubios... De ce? Mai întâi, pe mine m-a mirat că a fost alături de noi și Valentin Ceaușescu. El însoțea foarte rar echipa în deplasări, dar atunci a fost cu noi. Apoi, de obicei, după meci, mergeam la hotel, apoi la avion și ne întorceam acasă. Acum, am mai stat vreo două zile în Olanda. De altfel, a doua zi după meci am fost invitați să vizităm fabrica Philips, sponsorul principal al adversarei noastre. Noi aveam o diurnă de vreo sută, poate două sute de dolari, nici nu mai știu exact. M-am bucurat și am zis să iau și eu un videoplayer sau un casetofon, ce era la modă atunci. După ce am intrat în  fabrică, cineva a venit și ne-a pus că din partea firmei Philips fiecare jucător are un credit de o mie de dolari, dar numai în produse, și poate cumpăra practic orice în limita acelei sume. Am luat vreo două-trei videoplayere, nici nu mai știu, făceam cum ar zice Mitică Dragomir speculă cu ele. Atunci m-am bucurat, dar astăzi, privind retrospectiv, parcă nu a fost tocmai ok. În plus, eu îmi propusesem să rămân în Olanda. Nu știa nimeni, dar am fost descurajat de două lucruri - eram proaspăt însurat și soția mea era în România, pe de o parte, iar pe de altă parte, erau foarte mulți securiști după noi. Ieșeam din hotel, la cumpărături, imediat apăreau doi-trei... Nici la toaletă cred că nu mergeam fără să știe și, sincer, mi-a fost frică”, rememorează Vali Negoiță una dintre experiențele cele mai interesante din perioada Steaua, pentru care a jucat un an și jumătate.
Este doar una dintre multele povești, pe care Vali Negoiță ni le-a ratat în aproape o oră de interviu. Toate celelalte - despre Poiana, despre Petrolul, despre teribila sa accidentare, care a pus capăt prematur unei cariere care se anunța promițătoare, despre prietenia cu Vivi Răchită, în interviul integral, pe care îl vom publica joi, 8 octombrie.
(Foto medalion - instantaneu din timpul acelui PSV - Steaua 5-1, cu Romario trecând cu ușurință de Bumbescu și Ungureanu)

Citiți și Centenarul fotbalului câmpinean. Alecu Banu - amintirea unui meci cu marele CCA și cum a ratat Poiana promovarea în primul eșalon
Centenarul fotbalului câmpinean. Nicolae Achim: ”L-am avut ca adversar direct pe Dobrin, un jucător cu adevărat fabulos!”

4104 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • diss 07.10.2020 06:16 Un fotbalist dar și un om deosebit! Complimenti!

Sport

1938 vizualizari
27 iun. 2022 20:45

CS Câmpina a încheiat turneul de juniori din Grecia pe locul 6 și cu titlul de cel mai bun portar al turneului

Luni, 27 iunie, în apropiere de Salonic, a avut loc ultimul act al turneului Balkan International Cup, o competiție pentru juniori, găzduită de Grecia și la care a participat în premieră și o grupă de juniori sub 14 ani a CS Câmpina, antrenată de Roberto Opatchi.

2750 vizualizari
26 iun. 2022 23:00

Marius Vasile - vicecampion național în proba de aruncarea greutății, la tineret

În a doua zi a Campionatului Național de Atletism pentru Seniori și Tineret, care au avut loc la Craiova, pe arena ”Nicolae Mărășescu”, atleții câmpineni au câștigat noi medalii, cea mai strălucitoare fiind obținută de Marius Vasile (antrenor Mihaela Marin), legitimat la CSM Brașov. 

Alte stiri recente

375 vizualizari
29 iun. 2022 11:10

Societate comercială cu sediul în Câmpina angajează ECONOMIST / CONTABIL

Societate comercială cu sediul în Câmpina (telefon 0244.375.277; fax 0244.373.077) angajează economist / contabil.

260 vizualizari
29 iun. 2022 09:08

Un modul de prim-ajutor a fost amplasat în centrul Câmpinei, în pasajul de la ceas, funcțional în perioadele caniculare

Având în vedere temperaturile ridicate anunțate pentru aceste zile și la Câmpina și având în vedere faptul că pentru întreaga lună iulie s-au anunțat fenomene extreme (caniculă, alternând cu vijelii și ploi torențiale), Primăria municipiului a instalat în Pasajul de la Ceas un modul de prim-ajutor. Trecătorii se pot opri aici pentru a se răcori și odihni puțin, pentru a bea apă sau pentru a cere ajutor în cazul în care nu se simt bine.