În multe situaţii de-a lungul acestui serial cu 100 episoade, alături de cititorii noştri am constatat că oraşul arăta mai bine ieri. De această dată, în mod categoric nu se va mai pune această problemă, fiind vorba de parcarea fostului Complex Comercial BIG (ieri), actualmente a Complexului Comercial Carrefour.
Fotografia de colecţie este realizată undeva la începutul anilor '70 şi este definitorie pentru imaginea localităţii. Câmpina îşi pierduse strălucirea din prima jumătate a secolului trecut, atunci când exploatarea petrolului a contribuit decisiv la sosirea aici a unor nume importante, care au venit şi cu bani, da şi cu idei pentru a crea construcţii emblematice. Anii '70 reprezentau momentul în care vechile construcţii erau lăsate în paragină, ca argument parcă în favoarea demolării lor, iar acolo unde se demola apăreau blocuri cenuşii sau alt gen de clădiri specifice perioadei comuniste.
Imaginea de arhivă este realizată în lungul Străzii Republicii, cam în în faţa actualului Complex Comercial "Romal", dar schimbarea arhitecturii zonei nu ar fi permis să mai avem astăzi acelaşi orizont al clădirilor. Astfel, blocurile cu 10 etaje, P-urile, prezente în imaginea de colecţie, nu se mai văd astăzi din acelaşi unghi din cauza apariţiei altor blocuri, care le maschează.
Oricum, diferenţa între parcarea din acei ani şi cea de acum este semnificativă.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiţi şi Câmpina, România 100. Vila Dumitru Ştefănescu de ieri, Casa cu ceas de azi
Câmpina, România 100. Casa cu Grifoni - Școala de Maiștri Sondori de ieri, Primăria de astăzi
Câmpina, România 100. Lacul Curiacul, ieri și astăzi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.