Adevărul din spatele proiectului privind înființarea Bibliotecii Municipale Câmpina. Sau cum să înființezi ceva ce deja există

Actualitate (Categoria articolului)

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local din 30 iunie 2022 s-a aflat și proiectul privind înființarea Bibliotecii Municipale, instituție de drept public, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local, proiect inițiat de consilierii PSD Horațiu Zăgan, Livia Lupu și Andrei Duran și ProRomânia - Liviu Davidescu.

Este un proiect destul de ciudat, iar discuțiile, lungi, obositoare și, de prea multe ori, peste limita decenței care... să asigure caracterul solemn al ședinței Consiliului Local, au demonstrat că în spatele acestui proiect ar putea sta și alte lucruri care nu au fost explicate concret. Proiectul a fost aprobat de o majoritate conjuncturală, dar nu se știe deocamdată dacă va putea fi pus în aplicare. Să detaliem puțin subiectul legat de bibliotecă, cu precizarea că discuțiile integrale din plenul Consiliului Local le puteți urmări în materialul video.
Mai întâi, cum să înființezi ceva ce există deja?! Pentru că, la un moment dat, la întrebarea primarului Alin Moldoveanu dacă este vorba de o nouă bibliotecă, inițiatorii au spus clar că nu. Apoi, de ce în proiect nu mai apare numele dr. C.I. Istrati, cel căruia Câmpina îi datoreză enorm, inclusiv bazele acestei biblioteci?! Apoi, dacă tot este vorba despre Biblioteca Municipală, aceasta a fost înființată în 1949, deci în urmă cu 73 de ani. De aceea, corect ar fi fost REORGANIZAREA Bibliotecii Municipale în loc de ÎNFIINȚAREA acesteia. 
În fapt, despre asta este vorba, reorganizarea bibliotecii existente, care ar urma să primească personalitate juridică. În prezent, biblioteca face parte din aparatul de specialitate al primarului, așa cum este și cazul Muzeului Hasdeu și așa cum se întâmplă de foarte mulți ani. În mandatele precedente, însă, nu a ridicat nimeni problema bibliotecii, nici măcar cei trei consilieri locali care au mai făcut parte din legislativul câmpinean - Horațiu Zăgan, Livia Lupu și Andrei Duran. 

Unul dintre argumentele inițiatorilor proiectului a fost că actuala bilbiotecă ar funcționa fără respectarea legii, dar secretarul general al municipiului, Elena Moldoveanu, le-a explicat că în acest caz legea nu are caracter retroactiv, biblioteca fiind deja înființată la momentul apariției legii invocate, astfel că ar putea funcționa în continuare, ca și până acum, în deplină legalitate. Precizăm faptul că în Legea Bibliotecilor nr. 334/2002, la art. 30 se menționa că "bibliotecile municipale și orășenești sunt biblioteci de drept public, cu sau fără personalitate juridică". Acest articol a fost modificat prin Ordonanța de Guvern nr. 26/2006 astfel: "bibliotecile municipale și orășenești sunt biblioteci de drept public, cu personalitate juridică". Și acest articol este cel invocat de inițiatorii proiectului, acum în 2022, la 16 ani de la modificarea legii. Numai că, aceeași lege prevede obligativitatea angajării unui bibliotecar până la 2.500 locuitori, asta însemnând ca Biblioteca Municipală să aibă până la 21 de angajați, în timp ce acum are 6 angajați. În condițiile în care Guvernul a blocat angajările, primarul Alin Moldoveanu i-a întrebat pe inițiatori cum se va putea rezolva această problemă? Nu a existat un răspuns clar. Cert este că, prin ÎNFIINȚARE și nu REORGANIZARE, nu vor putea fi preluați automat actualii angajați ai bibliotecii. Deci toate posturile vor trebui scoase la concurs, inclusiv cel de responsabil/director al bibliotecii, ocupat acum de Liliana Ene Șușu, un post vizat și de alte persoane, unele cu relații în sfera politică, doar nu e făcut degeaba acest proiect!

Ideea acestui proiect legat de bibliotecă a apărut după ce primarul a tot insistat în fața Consiliului Local cu proiectul privind înființarea Centrului Cultural, institție care ar fi urmat să includă și biblioteca. Dar proiectul cu Centrul Cultural a fost respins, deci ideea legată de bibliotecă este, de fapt, scoaterea ei din aparatul de specialitate al primarului și funcționarea ca instituție în subordinea CL. Dacă tot este agreată o astfel de idee de către majoritatea din CL, de ce nu se face același lucru și cu Muzeul Hasdeu, de exemplu? O instituție mult mai reprezentativă pentru Câmpina decât Biblioteca Municipală. Probabil pentru că acolo este mult mai greu de pus un director, având în vedere cerințele și obligațiile unui astfel de post.

2854 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • IOANA MAGHERU 04.07.2022 14:31 BIBLIOTECA ARE LEGE SPECIALA. VA ROG SA O CITITI...
  • Admin 04.07.2022 22:21 @Ioana Magheru - am făcut și noi referire la legea despre care vorbiți dvs
  • Magdalena Stan 05.07.2022 14:30 Biblioteca trebuie sa fie independentă și de sine stătătoare ,nu la cheremul primarului ori care ar fi el!Succes proiectului și aplicare grabnică !!!!
  • diss 05.07.2022 19:16 Tovarășii consilieri în frunte cu primarul se joacă de-a ”hoțul și vardiști”...pe banii noștri desigur!😣Oameni mici, proiecte pe măsură!

Actualitate

741 vizualizari
15 aug. 2022 12:45

Tânăr de 26 ani, din Câmpina, prins drogat la volan, noaptea trecută

1 comentarii

În cursul nopții trecute, în jurul orei 2.45, polițiștii Serviciului Rutier Prahova au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 26 de ani din municipiul Câmpina.

2144 vizualizari
14 aug. 2022 19:40

Ce a dezvăluit inundația de pe Strada Petre Liciu: zeci de familii din Câmpina deversează reziduurile menajere în canalizarea pluvială!

1 comentarii

În cursul acestei dimineți vă prezentam o serie de imagini surprinse de un cititor CâmpinaTV.ro pe Strada Petre Liciu - detalii, aici.

Alte stiri recente

17 vizualizari
15 aug. 2022 15:34

Cel mai nou volum de evocări despre Câmpina al lui Alin Ciupală e aproape de lansare. ”Dacă ar vedea Ceaușescu...”

Undeva prin luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.

3816 vizualizari
14 aug. 2022 16:29

Mircea Baniciu, impresionat de publicul câmpinean. Sute de oameni au stat în ploaie să asculte și să cânte refrenele sale

Mircea Baniciu a susținut un concert extraordinar în Parcul Regele Mihai I, pe 13 august, în cadrul evenimentului ”Câmpina Summer Park Music”, organizat de Casa de Cultură ”Geo Bogza”.