Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local din 30 iunie 2022 s-a aflat și proiectul privind înființarea Bibliotecii Municipale, instituție de drept public, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local, proiect inițiat de consilierii PSD Horațiu Zăgan, Livia Lupu și Andrei Duran și ProRomânia - Liviu Davidescu.
Este un proiect destul de ciudat, iar discuțiile, lungi, obositoare și, de prea multe ori, peste limita decenței care... să asigure caracterul solemn al ședinței Consiliului Local, au demonstrat că în spatele acestui proiect ar putea sta și alte lucruri care nu au fost explicate concret. Proiectul a fost aprobat de o majoritate conjuncturală, dar nu se știe deocamdată dacă va putea fi pus în aplicare. Să detaliem puțin subiectul legat de bibliotecă, cu precizarea că discuțiile integrale din plenul Consiliului Local le puteți urmări în materialul video.
Mai întâi, cum să înființezi ceva ce există deja?! Pentru că, la un moment dat, la întrebarea primarului Alin Moldoveanu dacă este vorba de o nouă bibliotecă, inițiatorii au spus clar că nu. Apoi, de ce în proiect nu mai apare numele dr. C.I. Istrati, cel căruia Câmpina îi datoreză enorm, inclusiv bazele acestei biblioteci?! Apoi, dacă tot este vorba despre Biblioteca Municipală, aceasta a fost înființată în 1949, deci în urmă cu 73 de ani. De aceea, corect ar fi fost REORGANIZAREA Bibliotecii Municipale în loc de ÎNFIINȚAREA acesteia.
În fapt, despre asta este vorba, reorganizarea bibliotecii existente, care ar urma să primească personalitate juridică. În prezent, biblioteca face parte din aparatul de specialitate al primarului, așa cum este și cazul Muzeului Hasdeu și așa cum se întâmplă de foarte mulți ani. În mandatele precedente, însă, nu a ridicat nimeni problema bibliotecii, nici măcar cei trei consilieri locali care au mai făcut parte din legislativul câmpinean - Horațiu Zăgan, Livia Lupu și Andrei Duran.
Unul dintre argumentele inițiatorilor proiectului a fost că actuala bilbiotecă ar funcționa fără respectarea legii, dar secretarul general al municipiului, Elena Moldoveanu, le-a explicat că în acest caz legea nu are caracter retroactiv, biblioteca fiind deja înființată la momentul apariției legii invocate, astfel că ar putea funcționa în continuare, ca și până acum, în deplină legalitate. Precizăm faptul că în Legea Bibliotecilor nr. 334/2002, la art. 30 se menționa că "bibliotecile municipale și orășenești sunt biblioteci de drept public, cu sau fără personalitate juridică". Acest articol a fost modificat prin Ordonanța de Guvern nr. 26/2006 astfel: "bibliotecile municipale și orășenești sunt biblioteci de drept public, cu personalitate juridică". Și acest articol este cel invocat de inițiatorii proiectului, acum în 2022, la 16 ani de la modificarea legii. Numai că, aceeași lege prevede obligativitatea angajării unui bibliotecar până la 2.500 locuitori, asta însemnând ca Biblioteca Municipală să aibă până la 21 de angajați, în timp ce acum are 6 angajați. În condițiile în care Guvernul a blocat angajările, primarul Alin Moldoveanu i-a întrebat pe inițiatori cum se va putea rezolva această problemă? Nu a existat un răspuns clar. Cert este că, prin ÎNFIINȚARE și nu REORGANIZARE, nu vor putea fi preluați automat actualii angajați ai bibliotecii. Deci toate posturile vor trebui scoase la concurs, inclusiv cel de responsabil/director al bibliotecii, ocupat acum de Liliana Ene Șușu, un post vizat și de alte persoane, unele cu relații în sfera politică, doar nu e făcut degeaba acest proiect!
Ideea acestui proiect legat de bibliotecă a apărut după ce primarul a tot insistat în fața Consiliului Local cu proiectul privind înființarea Centrului Cultural, institție care ar fi urmat să includă și biblioteca. Dar proiectul cu Centrul Cultural a fost respins, deci ideea legată de bibliotecă este, de fapt, scoaterea ei din aparatul de specialitate al primarului și funcționarea ca instituție în subordinea CL. Dacă tot este agreată o astfel de idee de către majoritatea din CL, de ce nu se face același lucru și cu Muzeul Hasdeu, de exemplu? O instituție mult mai reprezentativă pentru Câmpina decât Biblioteca Municipală. Probabil pentru că acolo este mult mai greu de pus un director, având în vedere cerințele și obligațiile unui astfel de post.
Pompierii prahoveni au fost solicitați să intervină la un incendiu produs în această dimineață la o locuință din satul Perșunari, comuna Cocorăștii Colț.
În această dimineață, peste 40 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova desfășoară o razie de amploare în comuna Ariceștii Rahtivani, pentru combaterea faptelor cu violență din mediul stradal, organizată de polițiștii Secției Rurale de Poliție Cocorăștii Colț, context în care vor fi puse în executare și opt mandate de percheziție domiciliară.
Numărul de senatori și deputați care revine fiecărei circumscripții electorale, adică fiecărui județ, în urma alegerilor parlamentare, se stabilește în funcție de populația din județul respectiv. În total, România are 134 senatori și 331 deputați. Prahovei îi revin cinci mandate de senator și 11 mandate de deputat.
În cursul zilei de luni, 2 decembrie, polițiștii din Bănești au fost informați de producerea unui accident rutier pe o stradă din localitate.