CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - farmacistul Eduard Kessler

- Social -

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - farmacistul Eduard Kessler

Am început de puțină vreme un serial dedicat unor povești fabuloase ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți. Într-adevăr, nu toți cei care au apărut și vor mai apărea în acest serial sunt câmpineni get-beget, dar am considerat că au avut, fiecare în domeniul și în felul său, o contribuție semnificativă la dezvoltarea Câmpinei într-un anumit moment al istoriei sale. De asemenea, o altă constantă este aceea că niciuna dintre personalitățile evocate de noi nu dă numele său unei străzi, unei alei, nu are un bust sau nu există niciun loc anume amenajat care să amintescă trecătorului de astăzi de cel care la un moment dat a însemnat ceva important pentru istoria acestei așezări.
După această introducere, personalitatea pe care o vom prezenta în rândurile de față este una de prim rang, recunoscută la nivel național - farmacistul Eduard Kessler.

Născut la 5 septembrie 1834, Eduard Kessler a ales să se aplece asupra unui domeniu aflat la început de drum în a doua jumătate a secolului al XIX-lea - farmacia. A făcut studiile universitare la Viena, unde a obținut titlul de magistru în farmacie, iar la întoarcerea în țară a fost numit la Farmacia Plecker din București, unde l-a cunoscut pe Carol Davilla, medic și farmacist român de origine franceză. Apreciind vastele cunoștințe farmaceutice ale lui Kessler, generalul Davilla i-a propus postul de șef al Farmaciilor Civile și Militare din țară, iar mai târziu o catedră la Școala de Farmacie care abia se înființa. Eduard Kessler a fost membru onorific al Societății Studenților Farmaciști, membru al Asociației Generale a Corpului Farmaciștilor din țară, membru al Societății Farmaceutice, președinte al Societății Economice "Salvatorul".
În anul 1860, la numai 26 de ani, Kessler ajunge la Câmpina, dar nu se știe foarte clar ce l-a adus pe aceste meleaguri. Cert este că atunci, în 1860, a înființat prima farmacie din oraș, într-un moment în care în toată țara erau 80 de farmacii, iar în Prahova doar trei, toate la Ploiești. În anul 1876 a fost desemnat să conducă Direcția Serviciului Sanitar al liniei ferate Ploiești - Predeal, aflată la momentul respectiv în construcție, iar în anul 1880 a deschis o farmacie la Sinaia. În anul 1898 a fost ales consilier al Câmpinei, iar în anul următor, 1899, devine primarul Câmpinei, funcție pe care nu o deține decât patru luni, fiind doborât de boala care îi va aduce și moartea la începutul anului 1900. Deși a fost primar al Câmpinei doar patru luni, Kessler a reușit în această scurtă perioadă să realizeze primul sistem de aducțiune a apei potabile și să monteze primii stâlpi de iluminat public pe artera principală.
În anul 1881, fata sa, Olga, se căsătorește cu arhitectul olandez Josef Schiffeleers, după ale cărui planuri s-a ridicat în Câmpina, la începutul secolului al XX-lea, Biserica Catolică ”Sf. Anton de Padova”, ctitoria inginerului Anton Raky.
Eduard Kessler a încetat din viață pe 3 februarie 1900, la mai puțin de 66 de ani, în casa sa de la numărul 67 de pe Strada Municipală, Bulevardul Carol I de astăzi.
În semn de respect și cinstire a memoriei sale, la înmormântarea au transmis telegrame și scrisori de condoleanțe mari personalități românești: prinții Știrbei, administratorul Domeniilor Regale - Ion Kalinderu, savantul Constantin I. Istrati, familiile Ghica, Mavrocordat, Cantacuzino, Hasdeu, tânărul George Enescu și mulți alții. 
Puțină lume știe că Eduard Kessler are un bust în Câmpina. Se află în cimitirul de pe Strada Bobâlna, la mormântul familiei Kessler, acolo unde este înmormântat și fratele său, dar și alte rude. Din păcate, în urmă cu mai mulți ani, placa de bronz care însoțea bustul și care avea un basorelief al soției fostului primar a fost furată. Aceasta era realizată de un sculptor celebru din perioada interbelică, Oscar Spathe.


11 Dec 2021 20:22 3170 vizualizari


Comentarii






  • 12.12.2021 09:19 Ion Enescu Aș dori să fi editat un DICȚIONAR BIOBIBLIOGRAFIC cu personalitățile orașului CÂMPINA.... Voi contribui pentru EDITARE.... MULȚUMESC MULT....
1929 vizualizari 28 Apr 2024 16:10 Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

După cum v-am informat deja, joi, 26 aprilie 2024, a avut loc jurizarea Concursului Național ”Umbrela verde”, ajuns la ediția a XI-a și organizat de Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, din Câmpina.

citeste mai mult
1734 vizualizari 27 Apr 2024 13:59 Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Grădinița ”Iulia Hasdeu” a participat la schimbul de experiență interjudețean Dâmbovița - Prahova, în cadrul C.R.E.D.

citeste mai mult
4533 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul național ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1721 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV