Cahul, municipiul din Moldova înfrățit cu Câmpina și de la care chiar am avea ce învăța

Social (Categoria articolului)

Înfrățit cu Câmpina din decembrie 2018, când a fost sărbătorit Centenarul Marii Uniri de la 1918, municipiul Cahul este capitala sudului Republicii Moldovei. Este centrul administrativ al raionului Cahul, se află la 4 km de Prut, la 175 km de Chișinău și la aproape 50 km de Galați și are aproximativ 40.000 locuitori. Cu ocazia Festivalului Internațional de Folclor ”Nufărul Alb”, acolo unde Ansamblul Folcloric al Casei Tineretului din Câmpina a avut o evoluție de excepție, impresionând publicul, am avut și noi ocazia să descoperim acest oraș. Prima impresie a fost aceea de... influență sovietică asupra Cahulului, principalele clădiri fiind construite în perioada respectivă, după un tipar foarte bine cunoscut și la noi. Printre aceste clădiri am remarcat, însă, foarte multă verdeață, multe străzi fiind flancate cu perdele de platani, iar la tot pasul vezi panouri publicitare cu reclame la tot felul de produse (în special telefoane mobile) care te aduc în secolul al XXI-lea.

Punctul central și, probabil, cel mai frumos al orașului Cahul este Piața Independenței. O piață mare, așa cum Câmpina nu are, mărginită pe una dintre laturi de Universitatea de Stat "B.P. Hasdeu" - o clădire splendidă, fațada fiind ornamentată de coloane dorice, iar de-o parte și de alta a intrării principale se află două fântâni arteziene; pe o altă latură a pieței este sediul Primăriei și pe alta - un șir de magazine; pe o altă parte este un spațiu verde bogat, în spatele căruia stă ceva mai ascuns sediul Consiliului Raional, echivalentul Consiliului Județean. Toate străzile care vin spre piață sunt mărginite de copaci care aduc nu doar umbră binefăcătoare în zilele toride, așa cum era și la momentuil vizitei noastre, ci și un aer de eleganță și, bineînțeles, creează un tablou aparte atunci când nuanțele frunzelor trec de la un anotimp la altul. 
Una dintre străzile care pleacă din Piața Independenței duce la Parcul ”Grigore Vieru”, unde se află Focul Veșnic, Biserica "Sfântul Vasile", mai multe alei frumos amenajate, cu statui, locuri de joacă, inclusiv un trenuleț și mașinuțe pentru copii, precum și un loc destinat îndrăgostiților și ușor de indentificat datorită inimii amplasate în parc. Până să ajungă la acest parc, strada respectivă trece pe lângă Piața Horelor, cu o scenă frumos amenajată, și pe lângă Liceul ”Ion Creangă”, pe gardul căruia am descoperit cu bucurie și plăcere o expoziție de fotografie cu imagini din zonă, dar și cu portrete sau cu diverse alte instantanee. De-o parte și alta a parcului, clădirea veche, micuță, a Teatrului Muzical Dramatic ”B.P. Hasdeu”, și clădirea nouă, aproape finalizată, unde va funcționa teatrul.
Piața Centrală din Cahul este asemănătoare unui bazar unde găsești de toate, inclusiv o hală cu pește, un magazin cu bomboane ”Bucuria” (unul dintre cele mai puternice branduri moldovenești), standuri cu flori, standuri cu tot felul de haine, dar și cu mirodenii și fructe exotice. Nu în ultimul rând, în periplul nostru am descoperit și un loc de tristă amintire, unde erau afișate la loc de cinste secera și ciocanul. Sediul Partidului Comunist...

Una dintre cele mai puternice legături dintre Câmpina și Cahul este dată de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu. Soarta a făcut ca începuturile profesionale ale lui Hasdeu să fie legate de Cahul, în anul 1857, la numai 19 ani, fiind numit membru al Tribunalului din Cahul, funcție din care a demisionat după numai jumătate de an pentru a se muta la Iași. Tribunalul din Cahul este astăzi în renovare, fiind demontat inclusiv basorelieful cu bustul lui Hasdeu pentru a fi restaurat și aplicat apoi pe clădire, la finalul lucrărilor. De asemenea, în Cahul, poartă numele lui Hasdeu nu doar Univestitatea, ci și teatrul, dar și una dintre străzile principale, iar un bust al savantului se află în fața Palatului de Cultură ”Nicolae Botgros”. De asemenea, un colegiu din Cahul poartă numele fiicei lui Hasdeu, Iulia, cea în memoria căreia savantul a ridicat Castelul de la Câmpina, locul unde s-a și stins Hasdeu la 25 august 1907.
Despre Cahulul de astăzi, mai ales din punct de vedere economico-social și administrativ, sunt câteva lucruri care ar trebui menționate. La o populație de aproape 40.000 locuitori, în jur de 11.000 sunt elevi și studenți. Orașul are în jur de 4.000 de agenți economici, unii dintre ei cu mare tradiție, cum ar fi fabrica de vinuri, cea de brânzeturi sau cea de tricotaje - Tricon SA. Cahulul are statut de stațiune balneară datorită Sanatoriului "Nufărul alb" care funcționează din 1984 și unde sunt captate apele minerale din zonă.
Municipiul Cahul are, în anul 2019, un buget de puțin peste 100 milioane lei moldovenești (adică aproximativ 25 milioane lei românești), din care peste 65% provind din impozitele și taxele agenților economici. Primăria are aproximativ 50 de angajați, dintre care 26 sunt funcționari publici, iar ceilalți intră în categoria personalului contractual. Un angajat al Primăriei Cahul, echivalentul unui șef serviciu din Primăria Câmpina, câștigă 3.600 lei moldovenești, adică 900 lei sau aproape 200 euro. Nu există Poliție Locală, ci doar poliția municipală, să-i spunem așa, nu am văzut câini fără stăpân sau gunoaie, iar întreaga localitate este racordată la gaze, energie electrică și canalizare, chiar dacă aceasta din urmă are o vechime de peste 50 de ani și s-ar impune modernizată. Chiar în urmă cu puțin timp s-a încheiat modernizarea iluminatului public pe toate străzile din Cahul. Aceste informații ne-au fost furnizate de reprezentanții Primăriei Cahul. Cât despre infrastructura rutieră, sunt aproape 90 km de străzi, ceva mai mult de jumătate din rețea este asfaltată, o parte pietruită și o parte care urmează să fie modernizată.

Nu vom încheia fără amintim câteva lucruri pe care Câmpina le-ar putea învață de la Cahul - plantarea de copaci pe arterele principale, cu atât mai mult cu cât administrația câmpineană chiar i-a chestionat pe cetățeni asupra unui astfel de proiect, dar în bugetul acestui an nu s-a mai regăsit nimic pe această temă; un loc special cu numele Câmpinei - există în multe orașe din lume, inclusiv la Cahul, chiar în Piața Independenței, loc ideal de fotografie, mai ales pentru cei din afara orașului și o mândrie pentru localnici. Parcuri mari, cu multe flori, cu alei și statui (de exemplu, Aleea Siguranței, amenajată de poliție), spații verzi îngrijite ca la carte, ștranduri moderne. Cahulul are, desigur, problemele sale, chiar dacă, din punct de vedere economic, este al treilea oraș ca importanță și dezvoltare din Republica Moldova. Nu toate lucrurile sunt roz, dar am văzut aici o tendință puternică spre dezvoltare, se construiește, se lucrează, se încearcă și o promovare permanentă a localității în special prin cele două festivaluri internaționale de folclor ("Nufărul alb" - destinat ansamblurilor folclorice și "Bobocelul" pentru copii), un festival național de muzică ușoară și un festival al obiceiurilor și tradițiilor de iarnă - "Florile dalbe", dar și prin turneele efectuate de artiștii Teatrului de Stat "B.P. Hasdeu" și de dansatorii Ansamblului Folcloric "Izvorașul". Ceea ce ne-a plăcut în mod deosebit la Cahul a fost faptul că, deși este foarte greu (pentru că viața în Moldova e grea), nu se stă pe loc, se merge înainte, senzație pe care la Câmpina n-o mai avem de ceva vreme.

Citiți și: Evoluție de excepție a Ansamblului Folcloric al Casei Tineretului din Câmpina pe scena Festivalului Internațional de Folclor Cahul 2019
Program de gală al tinerilor dansatori de la Câmpina în ultima seară a Festivalului Internațional de Folclor Cahul 2019

4772 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

6691 vizualizari
07 dec. 2019 12:35

Trei mașini implicate într-un nou accident produs pe DN1, la intersecția cu drumul spre Florești

Pe drumul național 1, la intersecția cu drumul județean 720 care merge spre Florești, s-a produs sâmbătă, în jurul orei 11.30, un nou accident rutier grav, în care au fost implicate trei autoturisme cu șase ocupanți în total. Două persoane au fost rănite și transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Ploiești. Este vorba despre o femeie de 51 de ani și un bărbat de 62 de ani.

7740 vizualizari
06 dec. 2019 21:35

Accident în Câmpina, la intersecția străzilor Maramureș și Ana Ipătescu. Una dintre mașinile implicate s-a răsturnat

Un nou accident rutier s-a produs vineri seară în municipiul Câmpina, la intersecția Străzii Maramureș cu Strada Ana Ipătescu, o intersecție unde au loc frecvent astfel de evenimente rutiere, pe fondul neacordării de prioritate.

Alte stiri recente

3364 vizualizari
06 dec. 2019 20:31

Virgil Guran a fost numit consilier de stat pentru ordine publică și siguranța cetățeanului la Cancelaria premierului Orban

Moș Nicolae a fost extrem de darnic cu fostul președinte al PNL Câmpina, Virgil Guran, în prezent președintele Organizației Județene Dâmbovița a PNL. I-a adus funcția de consilier de stat pe probleme de ordine publică și siguranța cetățeanului la Cancelaria premierului Ludovic Orban. Decizia de numire a fost publicată în Monitorul Oficial 982/5 decembrie 2019.

2812 vizualizari
05 dec. 2019 21:40

Julia Jianu și formația Talisman cântă la Câmpina, în noaptea de Revelion

Spectacolul de Revelion, de la Câmpina, va începe la ora 21.30 cu un mixaj muzical realizat de un DJ. La ora 22.15, pe scenă va urca Julia Jianu, fostă componentă a trupelor Exotic și Sexxy, care de mai mulți ani a ales o carieră solo. Apoi, de la ora 23.00, vor cânta Alin Oprea și formația Talisman, iar la miezul nopții, vom păși în 2020 în jocuri de lumini și lasere.