Proiectul privind pasajul subteran din centrul Câmpinei este partea cea mai grea a "moștenirii" lăsate de fosta administrație locală celei actuale. Un mandat întreg, pasajul a fost principala temă de dezbatere și, mai mult de atât, subiectul care a generat numeroase tensiuni și controverse.
În mandatul 2020-2024, când primar al Câmpinei a fost Alin Moldoveanu, s-au dus lupte aprige pentru proiectul privind pasajul subteran și regenerarea urbană de deasupra acestuia. Au fost perioade în care aproape că nu se mai vorbea despre alte probleme ale urbei. Și vă reamintim ce s-a făcut la nivelul administrației locale în privința acestei investiții:
- A fost realizată documentația tehnică, pentru care s-au luat fonduri europene în valoare de 4.144.908,03 lei prin POAT, în baza unui parteneriat cu ADR Sud-Muntenia.
- A fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ).
- Au fost aprobate studiile de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru pasaj și dala urbană (spațiul pietonal). Valoarea totală a pasajului rutier subteran și parcării subterane este de 158,6 milioane lei (undeva la 32 milioane euro cu tot cu TVA), din care pasajul ar fi 15 milioane euro, iar parcarea în jur de 14 milioane euro. Valoarea dalei urbane - 51,72 milioane lei (puțin peste 10 milioane euro), conform indicatorilor tehnico-economici. Parcarea subterană nu poate fi finanțată din fonduri europene, fiind considerată cheltuială neeligibilă, motiv pentru care finanțarea ei trebuie asigurată de la bugetele local și județean.
- A fost încheiat un parteneriat cu Consiliul Județean în baza căruia CJ ar asigura 98% din valoarea cofinanțării aferente cheltuielilor eligibile și 98% din cheltuielile neeligibile pentru pasaj și dala urbană, în vreme ce bugetul local să suporte 2% din aceste cheltuieli.
- În martie 2024, au fost emise autorizațiile de construire pentru pasaj și spațiul pietonal, cu toate avizele și acordurile necesare de la distribuitorii de utilități și instituții publice.
Practic, s-a făcut tot. Nu mai era nevoie decât de depunerea cererii de finanțare pentru accesarea fondurilor europene, în momentul apariției axei destinate unor astfel de investiții. Iar acum devine interesant. Potrivit ADR Sud Muntenia, Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud-Muntenia a lansat apelurile în cadrul cărora Câmpina putea depune cererea de finanțare, astfel:
- În data de 2 iulie 2024 - sprijin acordat municipiilor, altele decât reședințele de județ, pentru investiții în operațiuni de regenerare urbană. Valoarea maximă eligibilă - 5 milioane euro. Perioada de depunere a cererilor de finanțare 2 septembrie 2024 - 3 martie 2025.
- În data de 15 iulie 2024 - sprijin acordat municipiilor, altele decât reședințele de județ, pentru investiții în operațiuni de mobilitate urbană multimodală sustenabilă (pasajele). Valoare maximă eligibilă - 15 milioane euro. Perioada de depunere a cererilor de finanțare 16 septembrie 2024 - 15 martie 2025.
“Până la acest moment, UAT Municipiul Câmpina nu a depus cereri de finanțare în cadrul acestor apeluri de proiecte”, precizează ADR Sud-Muntenia.
Fosta administrație locală și-a încheiat mandatul la 24 octombrie 2024, când au depus jurământul noul primar și noii consilieri locali. Deci a existat o perioadă suficientă pentru ca administrația Moldoveanu să depună cererile de finanțare. Oare de ce nu a făcut-o, în condițiile în care a depus atâta efort pentru acest proiect? De ce a pasat această problemă noii administrații care este pusă acum între ciocan și nicovală? Pentru că, dacă Primăria nu depune cererile de finanțare sau le depune după termen, va trebui să dea înapoi banii pentru documentație (4.144.908,03 lei). Altfel, conform OUG 88/2020, art. 6, al.(2), “autoritățile de management pentru POAT 2014-2020, respectiv POIM, sunt responsabile pentru emiterea titlurilor de creanță în vederea recuperării sumelor”.
Pe de altă parte, analizând apelurile menționate de ADR Sud-Muntenia, observăm că pasajul s-ar încadra la suma maximă de 15 milioane euro. Dar cine plătește parcarea? Dă actualul CJ aproape 14 milioane euro Câmpinei pentru parcarea subterană? Mai mult, dala urbană ar costa 10 milioane euro, conform indicatorilor, iar suma eligibilă maximă admisă este de doar 5 milioane euro. Diferența cine o asigură? Să fie acestea motivele pentru care fosta administrație nu a depus cererile de finanțare, deși inclusiv referatele pentru aceste cereri erau făcute? Mai sunt și alte motive?
Citește cele mai noi știri locale publicate pe Câmpinatv.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - Câmpinatv și grupului de Whatsapp (0733.388.425).
Fii parte a comunității Câmpinatv.ro!
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.