Premieră la SanConfind: un cancer de pancreas, invaziv și extrem de agresiv, operat cu succes

Sănătate (Categoria articolului)

Intervenție chirurgicală de excepție la Secția de Chirurgie a Spitalului SanConfind din Poiana Câmpina. Medicul primar Sebastian Grădinaru, unul dintre cei mai buni chirurgi bucureșteni care colaborează cu SanConfind, a reușit - împreună cu ceilalți membri ai echipei sale medicale - să ducă la bun sfârșit o complicată operație oncologică. Intervenția chirurgicală de rezecție pluriviscerală pentru cancer de pancreas nu a fost prima reușită de acest fel a doctorului Grădinaru, dar pentru Chirurgia SanConfind (nu cu vechi tradiții, dar cu reale performanțe) a reprezentat cu adevărat o premieră remarcabilă. "Nu credeam că voi ajunge să fac o astfel de intervenție într-un spital privat, dar nimic nu e imposibil. Toată lumea ar trebui să știe că la SanConfind există capacitatea de a susține cu succes intervenții oncologice majore", ne-a declarat dr. Sebastian Grădinaru, după ce a ieșit din această operație care a durat aproape șase ore.

Un cancer de pancreas cu invazia tuturor organelor învecinate
Pacienta operată, subponderală, relativ tânără (59 de ani), avea un cancer de pancreas deosebit de avansat. Tumora, care cuprinsese mai mult de jumătate din pancreas (corpul și coada pancreasului), invadase toate organele din jur: splină, rinichiul stâng, glanda suprarenală stângă. S-a observat, de asemenea, că această tumoră era aderentă la stomac și la colon (intestinul gros). Pentru mai multă siguranță, după ce a rezecat în bloc corpul și coada pancreasului, splina, rinichiul stâng, glanda suprarenală stângă și o parte din stomac, doctorul Grădinaru a extirpat și jumătate din intestinul gros. ”Invazia tumorii era până aproape de pereții stomacului și colonului, așa că nu am vrut să risc și am rezecat și o parte din peretele gastric, iar ulterior, jumătate din colon. Am observat că vena care drena jumătatea stângă a colonului era invadată de tumoră. Am refăcut ulterior continuitatea printr-o anastomoză colo-rectală. Aici vorbim despre o tumoră care a cuprins multe organe, cu invazie posterioară în vasele mari de sânge. Ar fi de menționat că prima parte a operației a fost realizată laparoscopic, iar abia spre final, în ultimele două ore, intervenția chirurgicală a fost clasică. Inițial, noi am intrat laparoscopic, dar după ce ne-am convins că fuseseră invadate vasele mari (vasele renale și nu numai), am convertit laparoscopia în operație deschisă. Avantajul laparoscopiei este că toate mobilizările acestor organe s-au făcut cu sângerare minimă. În situația dată, ar fi fost riscant să operăm în totalitate laparoscopic, deoarece s-ar fi putut întâmpla să derapeze o ligatură, o legare a vaselor mari. Acolo erau vase cu debit foarte mare și exista riscul ca ele să nu mai poată fi cusute la timp. Operația deschisă ne-a permis să coasem bine și vena, și artera. În operația clasică nu vezi mai bine decât în operația laparoscopică, dar ai mai mult spațiu de manevră și poți să te miști mai repede. Însă disecția optimă o faci tot laparoscopic, fără sângerări. Operația a avut o dificultate deosebită. În general, intervențiile oncologice de pancreas sunt cele mai complexe. Tumora pancreasului avea o dimensiune apreciabilă, peste 10 centimetri, lucru care ne-a determinat să extirpăm peste 60% din pancreas. Pacienta se simte excelent după operație. Starea ei postoperatorie ne-a dat motive de satisfacție și înainte de externare, dar după ce a fost externată, pacienta chiar m-a sunat și mi-a spus că mănâncă și se mișcă foarte bine", ne-a descris dr. Sebastian Grădinaru complicata operație pe care a efectuat-o.
Din echipa medicală implicată în operație au mai făcut parte medicul anestezist Alexandra Mihăilescu (din București) și medicul specialist în chirurgie generală Hussein Gebran, originar din Târgu Mureș, un fost rezident al doctorului Grădinaru. Nu putem să nu o amintim aici și pe Anca Maria Prodea, medic primar ATI, care i-a acordat pacientei toate îngrijirile în Terapie Intensivă. Se poate spune că doctorul Hussein Gebran este cel mai proaspăt colaborator al SanConfind, după ce a încheiat, zilele trecute, un contract de gărzi cu această unitate medicală. 

4329 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Cristian 23.03.2021 17:26 Buna ziua,am avut trimitere pentru analize de sânge și prin programarea prin telefon mi s-a dat un termen după expirarea trimiterii deși am precizat per.de valabilitate,dezamăgire totala și puncte minus

Sănătate

2507 vizualizari
20 sept. 2021 20:55

La Spitalul SanConfind, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului este în fiecare zi

La finele săptămânii trecute, în întreaga lume a fost sărbătorită Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Organizația Mondială a Sănătății a decis, în mai 2019, la cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii, să marcheze în fiecare an, pe 17 septembrie, o zi pentru siguranța pacientului. Având în vedere condițiile oferite de SanConfind în toate zonele sale, în toate intervențiile medicale realizate aici, se poate afirma cu certitudine că, în spitalul din Poiana Câmpina, Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului este în fiecare zi. Anul acesta, OMS îndeamnă toți factorii de decizie să demareze acțiuni pentru nașteri în siguranță și respect, în cadrul temei „Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți”.

2418 vizualizari
15 sept. 2021 06:16

O nouă specialitate medicală la SanConfind - urologia

Începutul toamnei aduce la SanConfind o nouă specialitate medicală - urologia. Coordonatorul Cabinetului de Urologie din cadrul Policlinicii SanConfind este dr. Silviu Sandu (foto), medic specialist care s-a specializat în Franța, unde a lucrat o perioadă în spitale regionale importante. Dr. Silviu Sandu este și un chirurg cu o experiență îmbogățită în clinici de specialitate din Hexagon. Prin urmare, el nu vindecă afecțiuni urologice doar prin tratamente bine țintite, ci și prin intervenții chirurgicale pregătite până la cele mai mici detalii, operații complexe care, fiecare în parte, constituie o provocare tratată, de fiecare dată, cu seriozitate și profesionalism. Peste câteva zile, noul membru al echipei medicilor din SanConfind va acorda primele consultații. Programările celor doritori se pot face prin numărul unic de call-center: 0244.990.

Alte stiri recente

658 vizualizari
22 sept. 2021 10:38

Rechizite pentru copiii de la Școala Sanatorială Voila, din partea societății Sofprest Protect & Security Câmpina

Pentru reprezentanții societății Sofprest Protect & Security a devenit un obicei ca la fiecare început de an școlar să ofere rechizite unor copii de la școlile din Câmpina și împrejurimi, copii care provin din familii cu posibilități financiare reduse. Anul acesta, darurile societății menționate au fost oferite copiilor de la Școala Sanatorială Voila, structură aparținând de Școala Gimnazială ”Al.I.Cuza”.

2779 vizualizari
21 sept. 2021 22:17

Nici măcar pietonii nu mai pot trece prin parcarea BCR din centrul Câmpinei. Zonele de trecere au fost blocate

3 comentarii

Clădirea frumosă, din sticlă, din centrul Câmpinei, unde se află sediul Băncii Comerciale Române (BCR), dar sediile Trezoreriei și Administrației Financiare, are o mică parcare în partea stângă, privind dinspre pasajul de la ceas. De asemenea, în spatele clădirii, pe domeniul public, cu intrare din Strada Griviței, există o parcare publică. Trebuie să spunem înainte de orice altceva că acest imobil are de puțină vreme un nou proprietar, toate instituțiile enumerate mai sus fiind doar chiriași.