Premieră la SanConfind: un cancer de pancreas, invaziv și extrem de agresiv, operat cu succes

Sănătate (Categoria articolului)

Intervenție chirurgicală de excepție la Secția de Chirurgie a Spitalului SanConfind din Poiana Câmpina. Medicul primar Sebastian Grădinaru, unul dintre cei mai buni chirurgi bucureșteni care colaborează cu SanConfind, a reușit - împreună cu ceilalți membri ai echipei sale medicale - să ducă la bun sfârșit o complicată operație oncologică. Intervenția chirurgicală de rezecție pluriviscerală pentru cancer de pancreas nu a fost prima reușită de acest fel a doctorului Grădinaru, dar pentru Chirurgia SanConfind (nu cu vechi tradiții, dar cu reale performanțe) a reprezentat cu adevărat o premieră remarcabilă. "Nu credeam că voi ajunge să fac o astfel de intervenție într-un spital privat, dar nimic nu e imposibil. Toată lumea ar trebui să știe că la SanConfind există capacitatea de a susține cu succes intervenții oncologice majore", ne-a declarat dr. Sebastian Grădinaru, după ce a ieșit din această operație care a durat aproape șase ore.

Un cancer de pancreas cu invazia tuturor organelor învecinate
Pacienta operată, subponderală, relativ tânără (59 de ani), avea un cancer de pancreas deosebit de avansat. Tumora, care cuprinsese mai mult de jumătate din pancreas (corpul și coada pancreasului), invadase toate organele din jur: splină, rinichiul stâng, glanda suprarenală stângă. S-a observat, de asemenea, că această tumoră era aderentă la stomac și la colon (intestinul gros). Pentru mai multă siguranță, după ce a rezecat în bloc corpul și coada pancreasului, splina, rinichiul stâng, glanda suprarenală stângă și o parte din stomac, doctorul Grădinaru a extirpat și jumătate din intestinul gros. ”Invazia tumorii era până aproape de pereții stomacului și colonului, așa că nu am vrut să risc și am rezecat și o parte din peretele gastric, iar ulterior, jumătate din colon. Am observat că vena care drena jumătatea stângă a colonului era invadată de tumoră. Am refăcut ulterior continuitatea printr-o anastomoză colo-rectală. Aici vorbim despre o tumoră care a cuprins multe organe, cu invazie posterioară în vasele mari de sânge. Ar fi de menționat că prima parte a operației a fost realizată laparoscopic, iar abia spre final, în ultimele două ore, intervenția chirurgicală a fost clasică. Inițial, noi am intrat laparoscopic, dar după ce ne-am convins că fuseseră invadate vasele mari (vasele renale și nu numai), am convertit laparoscopia în operație deschisă. Avantajul laparoscopiei este că toate mobilizările acestor organe s-au făcut cu sângerare minimă. În situația dată, ar fi fost riscant să operăm în totalitate laparoscopic, deoarece s-ar fi putut întâmpla să derapeze o ligatură, o legare a vaselor mari. Acolo erau vase cu debit foarte mare și exista riscul ca ele să nu mai poată fi cusute la timp. Operația deschisă ne-a permis să coasem bine și vena, și artera. În operația clasică nu vezi mai bine decât în operația laparoscopică, dar ai mai mult spațiu de manevră și poți să te miști mai repede. Însă disecția optimă o faci tot laparoscopic, fără sângerări. Operația a avut o dificultate deosebită. În general, intervențiile oncologice de pancreas sunt cele mai complexe. Tumora pancreasului avea o dimensiune apreciabilă, peste 10 centimetri, lucru care ne-a determinat să extirpăm peste 60% din pancreas. Pacienta se simte excelent după operație. Starea ei postoperatorie ne-a dat motive de satisfacție și înainte de externare, dar după ce a fost externată, pacienta chiar m-a sunat și mi-a spus că mănâncă și se mișcă foarte bine", ne-a descris dr. Sebastian Grădinaru complicata operație pe care a efectuat-o.
Din echipa medicală implicată în operație au mai făcut parte medicul anestezist Alexandra Mihăilescu (din București) și medicul specialist în chirurgie generală Hussein Gebran, originar din Târgu Mureș, un fost rezident al doctorului Grădinaru. Nu putem să nu o amintim aici și pe Anca Maria Prodea, medic primar ATI, care i-a acordat pacientei toate îngrijirile în Terapie Intensivă. Se poate spune că doctorul Hussein Gebran este cel mai proaspăt colaborator al SanConfind, după ce a încheiat, zilele trecute, un contract de gărzi cu această unitate medicală. 

3902 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Cristian 23.03.2021 17:26 Buna ziua,am avut trimitere pentru analize de sânge și prin programarea prin telefon mi s-a dat un termen după expirarea trimiterii deși am precizat per.de valabilitate,dezamăgire totala și puncte minus

Sănătate

3677 vizualizari
19 apr. 2021 19:50

Baza de recuperare medicală de la SanConfind, tot mai căutată de pacienți din Capitală

1 comentarii

Baza de balneologie și recuperare medicală SanConfind a căpătat un binemeritat renume, care a făcut ca tot mai mulți pacienți din București să își caute sănătatea la Poiana Câmpina. Sala bazinelor, cu două bazine pentru adulți (ambele cu adâncimea de 1,2 metri, unul dintre ele fiind pentru mers contracurent) și unul pentru copii (adânc de 0,5 metri), reprezintă punctul forte al unității. Una dintre cele mai apreciate terapii o constituie hidrokinetoterapia în bazinele cu apă sărată caldă, unde pacienții sunt îndrumați de doi kinetoterapeuți cu studii superioare. Apa din aceste bazine, cu o mineralizare totală de excepție (321 g/l), conținând nu doar multă sare, ci și multe minerale, este filtrată, recirculată și păstrată la o temperatură de 31-33˚C. Recent, am întâlnit în bazinul mare o pacientă din București, care se trata pentru prima dată la SanConfind.

5502 vizualizari
12 apr. 2021 18:24

Premieră în chirurgia SanConfind: eliminarea stomacului pentru salvarea unei paciente cu cancer gastric

Printre primii chirurgi bucureșteni colaboratori ai Centrului Medical SanConfind se numără doctorul Claudiu Anghel, medic chirurg primar cu competențe în chirurgie oncologică și în chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Doctorul Claudiu Anghel este unul dintre discipolii celebrului chirurg Irinel Popescu (cel care a realizat, în urmă cu două decenii, primul transplant de ficat din România).

Alte stiri recente

1551 vizualizari
09 mai 2021 11:52

Oferte speciale pentru Litoralul României și Bulgariei, cu Agenția Teron Intertur Câmpina

Vara bate la ușă, astfel că în condițiile speciale ale incertitudinilor determinate de pandemia de coronavirus, mulți turiști își îndreaptă atenția spre Litoralul României și Bulgariei. Venind în întâmpinarea dorinței turiștilor, Agenția de Turism Teron Intertur Câmpina a lansat o serie de oferte speciale, cu facilități noi și condiții cât mai bune pentru ca vacanța dumneavoastră să devină o amintire frumoasă.

2112 vizualizari
08 mai 2021 20:05

Imagini de la cititori. Natură invadată de gunoaie în spatele Școlii de Poliție din Câmpina

Inițiativa noastră de a oferi câmpinenilor posibilitatea să arate întregii comunități imagini surprinse în diverse locuri se bucură de tot mai mult succes. Zilnic primim atât pe paginile noastre de Facebook, cât și pe Whatsapp, la numărul 0733.388.425 diferite imagini, dar și sugestii și ne sunt semnalate unele probleme cu care se confruntă cetățenii. Acum, vă prezentăm o serie de imagini surprinse de Andreea Petcu în spatele Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr”, în prelungirea Străzii Crișuri și a Aleii Popasului.