Premieră la SanConfind: un cancer de pancreas, invaziv și extrem de agresiv, operat cu succes

Sănătate (Categoria articolului)

Intervenție chirurgicală de excepție la Secția de Chirurgie a Spitalului SanConfind din Poiana Câmpina. Medicul primar Sebastian Grădinaru, unul dintre cei mai buni chirurgi bucureșteni care colaborează cu SanConfind, a reușit - împreună cu ceilalți membri ai echipei sale medicale - să ducă la bun sfârșit o complicată operație oncologică. Intervenția chirurgicală de rezecție pluriviscerală pentru cancer de pancreas nu a fost prima reușită de acest fel a doctorului Grădinaru, dar pentru Chirurgia SanConfind (nu cu vechi tradiții, dar cu reale performanțe) a reprezentat cu adevărat o premieră remarcabilă. "Nu credeam că voi ajunge să fac o astfel de intervenție într-un spital privat, dar nimic nu e imposibil. Toată lumea ar trebui să știe că la SanConfind există capacitatea de a susține cu succes intervenții oncologice majore", ne-a declarat dr. Sebastian Grădinaru, după ce a ieșit din această operație care a durat aproape șase ore.

Un cancer de pancreas cu invazia tuturor organelor învecinate
Pacienta operată, subponderală, relativ tânără (59 de ani), avea un cancer de pancreas deosebit de avansat. Tumora, care cuprinsese mai mult de jumătate din pancreas (corpul și coada pancreasului), invadase toate organele din jur: splină, rinichiul stâng, glanda suprarenală stângă. S-a observat, de asemenea, că această tumoră era aderentă la stomac și la colon (intestinul gros). Pentru mai multă siguranță, după ce a rezecat în bloc corpul și coada pancreasului, splina, rinichiul stâng, glanda suprarenală stângă și o parte din stomac, doctorul Grădinaru a extirpat și jumătate din intestinul gros. ”Invazia tumorii era până aproape de pereții stomacului și colonului, așa că nu am vrut să risc și am rezecat și o parte din peretele gastric, iar ulterior, jumătate din colon. Am observat că vena care drena jumătatea stângă a colonului era invadată de tumoră. Am refăcut ulterior continuitatea printr-o anastomoză colo-rectală. Aici vorbim despre o tumoră care a cuprins multe organe, cu invazie posterioară în vasele mari de sânge. Ar fi de menționat că prima parte a operației a fost realizată laparoscopic, iar abia spre final, în ultimele două ore, intervenția chirurgicală a fost clasică. Inițial, noi am intrat laparoscopic, dar după ce ne-am convins că fuseseră invadate vasele mari (vasele renale și nu numai), am convertit laparoscopia în operație deschisă. Avantajul laparoscopiei este că toate mobilizările acestor organe s-au făcut cu sângerare minimă. În situația dată, ar fi fost riscant să operăm în totalitate laparoscopic, deoarece s-ar fi putut întâmpla să derapeze o ligatură, o legare a vaselor mari. Acolo erau vase cu debit foarte mare și exista riscul ca ele să nu mai poată fi cusute la timp. Operația deschisă ne-a permis să coasem bine și vena, și artera. În operația clasică nu vezi mai bine decât în operația laparoscopică, dar ai mai mult spațiu de manevră și poți să te miști mai repede. Însă disecția optimă o faci tot laparoscopic, fără sângerări. Operația a avut o dificultate deosebită. În general, intervențiile oncologice de pancreas sunt cele mai complexe. Tumora pancreasului avea o dimensiune apreciabilă, peste 10 centimetri, lucru care ne-a determinat să extirpăm peste 60% din pancreas. Pacienta se simte excelent după operație. Starea ei postoperatorie ne-a dat motive de satisfacție și înainte de externare, dar după ce a fost externată, pacienta chiar m-a sunat și mi-a spus că mănâncă și se mișcă foarte bine", ne-a descris dr. Sebastian Grădinaru complicata operație pe care a efectuat-o.
Din echipa medicală implicată în operație au mai făcut parte medicul anestezist Alexandra Mihăilescu (din București) și medicul specialist în chirurgie generală Hussein Gebran, originar din Târgu Mureș, un fost rezident al doctorului Grădinaru. Nu putem să nu o amintim aici și pe Anca Maria Prodea, medic primar ATI, care i-a acordat pacientei toate îngrijirile în Terapie Intensivă. Se poate spune că doctorul Hussein Gebran este cel mai proaspăt colaborator al SanConfind, după ce a încheiat, zilele trecute, un contract de gărzi cu această unitate medicală. 

5139 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Cristian 23.03.2021 17:26 Buna ziua,am avut trimitere pentru analize de sânge și prin programarea prin telefon mi s-a dat un termen după expirarea trimiterii deși am precizat per.de valabilitate,dezamăgire totala și puncte minus

Sănătate

2840 vizualizari
17 iun. 2022 21:23

Herniile de disc se vor putea opera la Spitalul SanConfind, din Poiana Câmpina

La Spitalul SanConfind, din Poiana Câmpina, vor fi posibile, în curând, operațiile de hernie de disc. Aceste intervenții chirurgicale de mare complexitate vor fi realizate de doi dintre cei mai reputați specialiști în ortopedie și traumatologie, care s-au desăvârșit profesional în spitale din țări occidentale, printre cele mai dezvoltate din lume. Este vorba de doctor Viorel Albu, angajat de mai mulți ani la SanConfind, și de doctor Stelian Anghel, un mai recent angajat al spitalului. Ambii lucrează cu normă întreagă, astfel că de activitatea lor vor beneficia cât mai mulți pacienți.

2517 vizualizari
12 mai 2022 06:37

La SanConfind, noi servicii medicale cofinanțate de CJAS pentru spitalizarea de zi

(P) Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina, cel mai mare spital privat prahovean, este într-o continuă dezvoltare nu doar în ceea ce privește personalul medical de înaltă calificare, ci și din punct de vedere al serviciilor oferite, toate cu o calitate deja recunoscută și care face întotdeauna diferența. Din acest an, pentru spitalizarea de zi în relație cu CJAS Prahova, SanConfind vine cu o serie de servicii/proceduri medicale de mare interes pentru pacienți.

Alte stiri recente

140 vizualizari
26 iun. 2022 19:45

Beci inundat pe Strada Rahovei și copac doborât pe Strada Cuza, efectele ploii puternice de duminică, de la Câmpina

În condițiile existenței unui cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, la Câmpina a plouat duminică după-amiază câteva ore bune.

154 vizualizari
26 iun. 2022 18:52

Atleții câmpineni Ștefan Gagiu și Eduard Unguroaica vor reprezenta România la FOTE 2022, din Slovacia

În perioada 24-30 iulie 2022, la Banska Bystrica, în Slovacia, are loc ediția din acest an a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE). Din delegația României la atletism fac parte și doi câmpineni, urmare a rezultatelor foarte bune din acest sezon.